Tiltanák a madárkóros vakcina gyerektesztjeit

2006.09.05. 14:52

A Magyar Tudományos Akadémia elfogadhatatlannak tartja a madárinfluenza elleni oltóanyag gyerekeken történő kipróbálását. A tesztelés megkezdését néhány nappal ezelőtt jelentette be az Országos Gyógyszerészeti Intézet igazgatója, aki közölte, hogy húsz önkéntes szülő jelentkezését várják, akiknek gyermekeit klinikai vizsgálatnak vetik alá.

A Magyar Tudományos Akadémia etikailag elfogadhatatlannak tartja a madárinfluenza elleni vakcina gyermekeken történő kipróbálását, mivel az nem felel meg az Emberi Jogi és Orvosbiológiai Konvencióban előírtaknak, amelyeket Magyarország is elfogadott - közölte az Akadémia kedden.

Az MTA tájékoztatta a kísérleteket engedélyező Országos Gyógyszerészeti Intézetet, az Akadémia Állatorvostudományi Intézete által már korábban megfogalmazott szakmai aggodalmakról a vakcina kipróbálásával kapcsolatban - áll az MTA közleményben.

Pál Tamás, az oltóanyag klinikai tesztelését felügyelő, Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója szeptember 1-én közölte az MTI-vel, hogy a gyógyszerészeti intézet engedélyezte, hogy gyereken is megkezdődjön a madárinfluenza elleni oltóanyag klinikai vizsgálata.

Pál Tamás akkor elmondta, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet mellett az Országos Epidemiológiai Központ, valamint az Egészségügyi Tudományos Tanács bizottságának szakhatósági véleménye is kedvező volt. A hetekben kezdődő vizsgálathoz húsz önkéntes szülő jelentkezését várják, akiknek gyermekeit, a legszigorúbb előírások betartása mellett vetik alá a klinikai vizsgálatnak - közölte. Így például a szülőkkel ismertetni kell a klinikai vizsgálat minden részletét, ezt követően beleegyező nyilatkozatra is szükség van, és a gyereket is tájékoztatni.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet egyelőre nem reagált az MTA keddi közleményére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK