Másnapra maradhatnak az elvágott ujjak

2006.09.06. 18:00

Miskolcon, Veszprémben és Pécsett már szeptemberben összeomolhat a sürgősségi baleseti ellátás, ha a kormány nem teljesíti a baleseti sebészek követeléseit - állítják az [origo] által megkérdezett traumatológusok. Az egészségügyi tárca szerint a balesti sebészek október elsejéig biztosan nem kapnak 350 százalékos béremelést. A minisztérium ígéri: a színlelt szerződések felbontása miatt a bércsökkenéseket azonban addigra kompenzálják.

"Előfordulhat, hogy az ügyeletben csak életmentő beavatkozásokat tudjuk elvégezni, a bokatörések és az elvágott ujjak másnapra maradnak" - mondta az [origo]-nak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház egyik neve elhallgatását kérő traumatológusa azzal kapcsolatban, hogy a kormánynak továbbra sem sikerült megállapodnia a baleseti sebészekkel a kért béremelésről. 

A traumatológusok azt kérik, hogy a jelenlegi 900 forint helyett 2500-4000 forintos órabért kapjanak. Ha ez október 1-ig nem történik meg, akkor a jövőben a traumatológusok nem vállalnak többlet túlórákat. A jelenlegi törvény szerint ugyanis egy baleseti sebésznek 40 órás munkahete mellett, 8 túlórát kell vállalnia, ezen felül pedig további 12 óra vállalható. A traumatológusok októbertől, egységesen erről a heti 12 vállalható túróráról akarnak lemondani. Ez pedig a sürgősségi betegellátás összeomlásához vezethet.

Az [origo]-nak nyilatkozó traumatológusok szerint, ha nem sikerül megállapodni a kormánnyal, néhány kórházban - Miskolcon, Veszprémben, Pécsett - már október elseje előtt is összeomolhat a sürgősségi ellátás. Ezekben a kórházakban ugyanis már a nyári szabadságolások miatt kimerültek a kötelező 8 órás túlórakeretek. 

A traumatológusok követelésének oka - akikhez a gyermeksebészek is csatlakoztak -, hogy júliustól nem ügyelhetnek vállalkozóként, így viszont akár 30-50 százalékkal kevesebb bért kapnak. A Magyar Traumatológus Társaság szerint a baleseti sebészeknél a fizetések csaknem felét a vállalkozóként ellátott ügyeletek tették ki.

Tovább bonyolítja a problémát, hogy uniós előírások ellenére, itthon csak az ügyelet egy részét ismerték el munkaidőnek. Annak ellenére, hogy a Legfelső Bíróság júniusi ítéletében kimondta, hogy a jelenlegi gyakorlattól eltérően, az ügyeletet teljes egészében munkaidőnek kell tekinteni, a kormányfő ígérete szerint csak év végéig készül el az erről szóló jogszabály.

Schwartz Tibor, az egészségügyi bizottság szocialista alelnöke szerint az lenne megoldás, ha minél előbb megszületne az ügyeleti díjról szóló törvény, addig pedig olyan ideiglenes megoldásra van szükség, amely kompenzálja a színlelt szerződések felbontása miatti bércsökkenést. Nagy Ferenc, aki tagja a traumatológus társaság azon 15 fős delegációjának, amely egyeztetne a bérkövetelésekről, viszont azt nehezményezi, hogy az egészségügyi tárca még egyszer sem kezdeményzett tárgyalást velük.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya azt közölte az [origo]-val, hogy szeptemberre dolgozzák ki azt a javaslatot, ami kompenzálja a színlelt szerződések miatti bércsökkenést. A tárca megerősítette a kormányfő keddi kijelentését is, hogy a traumatológusok 350 százalékos béremelésére jelenleg nincs fedezet, csak a vállalkozói szerződések felbontása miatti bércsökkenést fogják kompenzálni. Ami viszont csak töredéke a traumatológusok követeléseinek.

Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK