Borsodi orvosokat ügyeleti munkára köteleztek

2006.09.07. 21:40

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház igazgatója ügyeleti munka ellátására kötelezte a gyermeksebészet orvosait, azt azonban cáfolta, hogy vészhelyzetet hirdetett volna a folyamatos ellátás fenntartása érdekében.

Az intézmény igazgató főorvosa, Csiba Gábor cáfolta azt a több televízió híradásában megjelent információt, miszerint vészhelyzetet, vagy rendkívüli helyzetet hirdetett volna ki az intézmény Gyermekegészségügyi Központjának gyermeksebészeti osztályán, de - mint mondta -, valóban arra kötelezte az ott dolgozó orvosokat, hogy a folyamatos betegellátás érdekében a törvényes munkaidőn túl is dolgozzanak.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy korántsem miskolci specialitásról van szó. Emlékeztetett, hogy az orvosok munkaideje heti 40 + 8 óra, ezen kívül 12 órás túlmunkát, ügyeletet végezhetnek, önkéntesen.

A gyermeksebészeti osztály orvosai közölték: ez utóbbit nem tudják vállalni, a kórház igazgató főorvosa ugyanakkor - munkáltató jogkörét gyakorolva - mégis erre kötelezte őket, a betegellátás folyamatossága miatt.

Csiba Gábor hozzátette: megérti orvostársai elkeseredését, hiszen július elsejétől a kormányzat egészségügyet is érintő drasztikus intézkedése miatt jelentősen, 12-14 százalékkal csökkent a kórháznak az a pénzügyi kerete, amelyből a gyógyító munkát végzőknek kifizethetik az ügyeleti díjat.

A főigazgató a távirati irodának azt nyilatkozta: a sebész kollégák tudomásul vették, hogy elrendelte az úgynevezett rendkívüli esetekre vonatkozó ügyeleti szolgálatot. Mint rámutatott, a folyamatos ellátás biztosítása jelen körülmények között - vagyis a pénzügyi keret csökkenésével - rendkívüli esetnek minősül. Ez az intézkedés lehetővé teszi, hogy a gyereksebészeti osztályon dolgozó orvosokat, műtősöket, labor- és röntgen-asszisztenseket túlmunkára kötelezzék.

A dolgozókkal a kórház vezetése a tárgyalásokat tovább folytatja - tette hozzá Csiba Gábor.