Három kényszerleszállás Ferihegyen

2006.09.07. 0:32

Három repülőgép, köztük a Malév két menetrendszerinti járata hajtott végre kényszerleszállást a Ferihegyi repülőtéren szerda este néhány óra leforgása alatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) ügyeletese.

A Malév 566-os számú, Budapestről Zürichbe tartó, valamint a 603-as számú, Brüsszelből Budapestre tartó járata hajtott végre sikeres kényszerleszállást Ferihegyen.

A Malév zürichi járata - fedélzetén 75 utassal - 18 óra 30 perckor szállt fel Budapesten. A Fokker-70-es típusú repülőgép 3,5 tonna üzemanyaggal volt feltöltve. Mivel a repülőgép jobb futóműve a felszállás után nem csukódott vissza, az irányítótorony a készenléti állapotot 19.18-kor kényszerhelyzetté módosította és visszafordította a járatot, amely végül rendben leszállt. A Fokker-70-est megjavították, és 21 óra 20 perckor ismét útnak indították Ferihegyről.

A Brüsszelből Budapestre tartó Boeing-737-es típusú repülőgépről annyit tudni, hogy fékszárnyhiba miatt hajtott végre kényszerleszállást este tíz óra után. A fővárosi tűzoltóságot 22 óra 23 perckor riasztották, amely nagy erőkkel indult a repülőtérre, de még útközben visszarendelték az egységeket, mivel a járat rendben leszállt, épségben landolt.

Az OKF ügyeletesének tájékoztatása szerint a két Malév-járat között egy kisebb, két-három személyes repülőgép is sikeres kényszerleszállást hajtott végre Ferihegyen. A hivatalos jelentés szerint a pilóták szúrós szagot éreztek, és ezért kértek engedélyt a leszállásra. A polgári védelem szakértői gázkoncentrációt mértek, de nem tapasztaltak semmilyen rendellenességet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK