Vádat emeltek a szexelő fegyőr ellen

2006.09.07. 15:06

Hivatali visszaéléssel vádolják azt a kalocsai főtörzsőrmestert, akit a kollégái buktattak le, miközben egy női rabbal folytatott szexuális kapcsolatot. Bár erőszak nem történt, a fegyőr akár három évet is kaphat.

Egy ideje már figyelték augusztus folyamán azt az őrt kollégái, aki a kalocsai női börtönben tiltott szexuális viszonyt folytatott az egyik elítélttel - írja a Népszava. Az intézményben a női rabokat női fegyőrök őrzik, de a börtönben vannak előzetesben ülő férfiak is. Az utóbbiakra vigyázó egyik férfi őr alakított ki szexuális kapcsolatot egy női fogollyal.

"Az tette gyanússá a fegyőrt, hogy túl gyakran ment oda, ahová nem való. Túl gyakran beszélgetett az egyik hölgy elítélttel" - ad magyarázatot az [origo]-nak a kollégák érdelkődésének felébredésére Lele András, a Szegedi Katonai Ügyészség helyettes vezetője. A többi őr figyelni kezdte társát, majd augusztus 24-én hajnalban aktus közben rajtakapták az öt éve Kalocsán dolgozó börtönőrt.

Mácsai Ferenc parancsnok még aznap, azonnali hatállyal felfüggesztette állásából a tiszthelyettest, és hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett ellene a katonai ügyészségen. Lele András elmondta, hogy már be is fejezték a nyomozást az ügyben, és a héten vádat emeltek a főtörzsőrmester ellen.

Ez a vétség maximum 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, azonban az ügyészségi vezető szerint nem szokták letöltendő szabadságvesztésre ítélni a hasonló esetek vádlottjait. Lele András azt mondja, az állásából való felfüggesztés és lefokozás mellett általában felfüggesztett börtönbüntetést adnak ilyen esetben.

A kalocsai börtönben - ahol épp a héten búcsúzik pozíciójától az eddigi parancsnok - már volt hasonló eset. Tavasszal ítélték el az intézet orvosát, aki 2004-2005 folyamán több alkalommal létesített szexuális kapcsolatot az intézet egyik női elítéltjével, aki teherbe is esett, de 2005 májusában megszakították a terhességét.

Lele András szerint nem kell levonni semmiféle következtetést abból, hogy ebben az intézetben két hasonló eset is előfordult. Erdődy Orsolya ezredes - aki október 1-től lesz hivatalosan a kalocsai börtön első számú vezetője - pedig arra a kérdésünkre, hogy a parancsnokváltás összefüggésben áll-e a két büntetőüggyel, azt válaszolta: "A kettőnek semmi köze egymáshoz, az eddigi parancsnok nyugdíjba megy, a héten tölti be a 62. életévét."

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK