120 ezer ecstasyt foglaltak le egyszerre

2006.09.11. 18:18

Az eddigi legnagyobb kábítószerfogásáról tartott sajtótájékoztatót a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn. Egy múlt heti akcióban többek között 120 ezer darab kábítószergyanús tablettát foglaltak le.

A lefoglalt kábítószer kiskereskedelmi értéke 150 millió forint lett volna - mondta Ródler Norbert százados, a BRFK kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője. Az ügyben a múlt héten három budapesti férfit vettek őrizetbe, őket előzetes letartóztatásba is helyezte a bíróság. A banda valószínűleg Hollandiából csempészte a kábítószert, hasonló mennyiségben.

A százados elmondta: egy állampolgár háromnegyed éve kérte a rendőrség segítségét, hogy kábítószer-fogyasztóvá vált rokonának a kapcsolatait derítsék fel, mert abban bízott, hogy ha a beszerzési vonalát felderítik, akkor kiszakíthatja rokonát a kábítószer-fogyasztói körből.

A rendőrség a nyomozás során a VIII. kerületben elfogott egy dílert, néhány száz tablettával, majd a IV. kerületben egy dílert, akinél 1000 tabletta volt, azonban úgy tűnt, a csoport zavartalanul és szinte korlátlan mennyiségben szerzi be az ecstasy tablettát. A nyomozók felfigyeltek egy 33 éves budapesti férfira, N. Nándorra, aki ellen jelentős mennyiségű kábítószerrel visszaélés miatt két megyei rendőr-főkapitányság is elfogatóparancsot adott ki. A férfi ellen európai elfogatóparancs is érvényben volt - mivel a hatóságok úgy tudták, Hollandiában bujkál.

A rendőrök a terrorelhárító szolgálat kommandósaival múlt héten szerdán ütöttek rajta a csoporton, amikor az éppen megérkezett kábítószert vitték volna fel a XVI. kerületi lakásba, amit három hónappal ezelőtt kifejezetten erre a célra béreltek ki.

Ekkor találták meg a rendőrök azt a pótkereket is, amit a bűnözők éppen fel akartak vinni a lakásba. A pótkerékben 12 nagyméretű csomagot találtak, csomagonként mintegy tízezer ecstasy tablettával. A lakásban további 3,5 kilogramm amfetamint és 3000 darab ecstasy tablettát foglaltak le a rendőrök, akik eljutottak a csoport korábbi, szintén raktárnak bérelt lakásába is, ahol azonban már csak kábítószer-maradványokat találtak.

A százados elmondta: eddig még nem foglalt le a BRFK ilyen mennyiségű kábítószert, és fontos az is, hogy nem futárokat, kisebb bűnözőket fogtak el, hanem azokat, akik a kábítószer felett rendelkeztek. Mint mondta, N. Nándor feltehetően két évig tartózkodott Hollandiában, vélhetően itt ismerkedett meg azokkal, akiktől hazatérése után a kábítószert beszerezte. A rendőrök további három személyt vettek őrizetbe, akikről feltételezhető, hogy szintén ebből a beszerzési forrásból jutottak kábítószerhez. A bíróság őket is előzetes letartóztatásba helyezte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK