Csak kirúgás járt az ajánlószelvények kidobásáért

2006.09.11. 14:29

Nem minősül bűncselekménynek, hogy egy szolnoki postás a tavaszi országgyűlési választások előtt kidobott több száz kézbesítendő ajánlószelvényt. A rendőrség ezért megszüntette az ellene folyó nyomozást. A férfit a posta már korábban elbocsátotta fegyelmezetlen munkavégzés miatt.

Csupán a munkahelyéről való elbocsátással büntették azt a postást, aki kézbesítés helyett a kukába dobott több mint kétszáz ajánlószelvényt Szolnokon. A Magyar Posta feljelentést tett ellene, a rendőrség azonban az ügyész állásfoglalása alapján úgy döntött, hogy nincs szó bűncselekményről, ezért nem indított nyomozást az ügyben.

"Ez a cselekmény nem tartozik abba körbe, amit a büntető törvénykönyv büntet mint választási rend elleni bűncselekményt" - mondta hétfőn a Jász-Nagykun-Szolnok megyei főügyész helyettese. Miután az ajánlószelvény nem minősül okiratnak, mert nem hatóság állítja ki, így okirattal való visszaélés sem történt, csupán hanyag munkavégzés - tette hozzá Varga Árpád.

Szolnokon, a Széchenyi városrész 2. számú választókörzetében eltűnt ajánlószelvények ügyére akkor derült fény, amikor a Szabad Demokraták Szövetségének egyik önkormányzati képviselőjelöltje ajánlószelvényeket gyűjtött magának. A helyi posta vizsgálata alapján nem sokkal később kiderült, hogy egy próbaidős kézbesítő kidobta egy kukába a küldeményeket. Fegyelmezetlen munkavégzésre hivatkozva a munkaviszonyát megszüntették, és a posta minden érintettől elnézést kért.

A választási eljárásról szóló törvény szerint ha egy választó valamilyen okból nem kapta meg a kopogtatócédulát és az ajánlószelvényt, akkor a helyi választási irodától újra igényelhette ezeket - tájékoztatott Szolnok város jegyzője. Szakali Erzsébet szerint az érintett területen lakók többsége élt is ezzel a lehetőséggel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK