Demszky Gábor főpolgármester felszólította a BKV-t, hogy vizsgálja ki azt, hogy a sorozatos villamos meghibásodások miatt felbontható-e a Siemens-szel kötött szerződés. A villamosok visszaküldésének lehetőségeit tartalmazó szerződést üzleti titokra hivatkozva nem bocsátották az [origo] rendelkezésére. Az adatvédelmi biztos szerint közérdekű információról van szó, amit mindenkinek joga van megismerni.

"Amennyiben valamelyik Combino a következő időszakban akár csak öt percre is meghibásodik, visszaküldjük a Siemensnek" - jelentette ki szombaton Demszky Gábor. A főpolgármester hétfőn pedig levélben szólította fel a BKV Zrt-t, hogy vizsgálja ki azt, hogy a sorozatos meghibásodások miatt fenntartható-e a villamosok gyártóval, vagyis a Siemens-szel kötött szerződés.

A főpolgármester szerint ellenkező esetben fel kell mondani a szerződést. Demszky Gábor az [origo]-hoz is eljuttatott levelében arra kéri a BKV-t, hogy a meghibásodások miatt érvényesítsen minden szerződésből eredő jogkövetkezményt, többek között  kötbérfizetési kötelezettséget valamint jóteljesítési garanciát.

A főpolgármester kijelentése kapcsán annak próbáltunk hétfőn utánajárni, hogy kinek - és milyen esetben - van joga visszaküldeni a Siemenstől vásárolt villamosokat, kérdésünkre azonban sem a BKV-nál, sem a Főpolgármesteri Hivatalnál nem tudtak válaszolni.

A kérdésekre valószínűleg választ adott volna a villamosok megvételéről kötött szerződés a BKV és a Siemens között, azt viszont nem bocsátottak rendelkezésünkre. A BKV-tól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Siemensszel kötött szerződés üzleti titkot tartalmaz, ezért nem nyilvános. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos azonban másképp vélekedik erről. "Közérdekű adatról van szó, nem tudom elképzelni, hogy miért ne lehetne nyilvános" - mondta Péterfalvi az [origo]-nak.

A gyártó cég szerint a Combino villamosok műszaki állapota és "rendelkezésre állása" megfelel a szerződésben meghatározott feltételeknek. Ha pedig a főpolgármester hivatalos levélben keresi meg őket, arra ugyancsak hivatalos úton válaszolni fognak - közölte Farkas Szilvia, a Siemens Zrt. kommunikációs igazgatója. 

A főváros 2000-ben döntött az új villamosok beszerzéséről, a megvásárlásukról szóló szerződést 2004-ben írták alá. Az első szerelvények idén márciusban érkeztek meg, a negyvenediknek pedig 2007 májusáig kellene megérkeznie. A 36 milliárd forintért vásárolt villamosok Demszky Gábor főpolgármester kampányában is jelentős szerepet kaptak. A villamosok azonban már első útjaikon meghibásodtak, és azóta is számtalan probléma volt velük. A legutóbbi üzemzavarok után úgy döntöttek, hogy a csúcsforgalmi időszakban nem közlekedhetnek, mert csak így tudják megóvni őket a rongálástól.

Tiefenthaler Eszter