A búzaégető városvezető akar lenni

2006.09.13. 15:57

"Az ígéretek embere" - mondja el legalább háromszor az élelmiszerüzlet előtt egy középkorú, fülbevalós férfi Karsaira utalva, aki arra kér, hogy a nevét ne írjuk le. Karsai József részére 1700 kopogtatócédulát gyűjtöttek össze a településen. Ha ennyi szavazatot kap a választáson, az akár a győzelemhez is elég lehet, az előző választáson ugyanis összesen mentek el ennyien. A jelölt azt állítja ugyanakkor, hogy nem adta le az összes ajánlószelvényt, csak ami feltétlenül szükséges, nem akarta terhelni a feldolgozással a lassú számítógépeket használó önkormányzati alkalmazottakat. Azt azonban hangsúlyozza, hogy indulása előtt leült 80 vállalkozóval, akik a támogatásukról biztosították őt.

Az ország egyik legszegényebb sarkában - ahol az általunk megkérdezett polgármesterjelöltek nem tudtak pontos munkanélkiségi-statisztikáról beszámolni, de azt megerősítették, hogy sokan vannak állás nélkül - nagy lehetőségeket lát Karsai, különösen a küszöbönálló román EU-csatlakozás miatt. Szerinte hatalmas pénzeket lehetne közösen megpályáznia Battonyának a 300 ezres Araddal és a 600 ezres Temesvárral, csak az önrészt kell előteremteni. Kérdésünkre, hogy az adósságokkal küzdő településen mindezt konkrétan honnan és miből valósítaná meg, a következő ötletét hozza fel. A művelődési ház évi 40 milliós költségvetését 10-re csökkentetné, és a maradék 30 millióval szerinte már megnyerhetnének - a 15 százalékos önrészt felhasználva - egy 200 milliós pályázatot.

Az iskolában úgy spórolna, hogy megkérné a tanárokat: vállaljanak ingyen több pluszórát, amivel megtarthatnának hat állást, ellenkező esetben elbocsátások lehetnek. Aztán a többi ötletét sorolja, előkerül még az egykori osztrák-magyar császár is. Olcsó követ lehetne behozatni Romániából útépítésre, ami munkahelyeket teremtene, csakúgy, mint egy csomagoló- és komposztálóüzem, és a mezőgazdasági termékeket is fel kellene dolgoztatni, az újabb 400-500 munkáskezet igényelne szerinte. "Na és Ferenc Jóska 60 évig itta fahordóból a lippai ásványvizet, azt is itt kellene palackozni" - árulja el egy régi álmát.

Interjú a Wartburgban

Az MSZP-színekben induló Karsai mellett négy független jelölt indul Battonya polgármesterségéért: Droppa Mihály, Gál Mihály, Ivanovné Dobozi Emília és Palkó Lajos. Közülük Gállal és Palkóval sikerült beszélnünk, a szocialista politikushoz hasonlóan mindketten tősgyökeres battonyaiak.

Fotó: Hajdú D. András
"Nem könyöradomány kell az embereknek" - mondja Gál Mihály

Gál Mihály a megbeszélt helyre - a városháza előtti parkolóba - egy tetőcsomagtartós fehér Wartburggal érkezik, és egy román rendszámos Dacia mellé parkol. A ma már nyugdíjas, négy éve szintén próbálkozó, de akkor elbukott férfi találkozásunk napján tudta meg, hogy nem egyedül indult Karsai ellenében. "Ez nem jó, megosztja a Karsai-ellenes tábort" - mondja látható keserűséggel, majd hozzáteszi: "Nagyon nehéz lesz ellene."

A rendszerváltás előtt tizenhét évig a városi tanács tagja volt a szikár, barna bőrű férfi, aki szerint így egyértelmű, nem tapasztalat nélkül ülne be a polgármesteri székbe. Ráadásul a fia a makói önkormányzatnál dolgozik, segítene ő is, ha kell. Gál korábban műszaki ellenőrként dolgozott a téesznél. Szerinte a rendszerváltás óta megállt a fejlődés Battonyán, minden csak leépül, sorra szűnnek meg a munkahelyek.

Programjában a földutak lekövezése, a járdák felújítása, a ma már romos Korona szálló és az egykori Páva áruház bérbeadása szerepel. Utóbbira konkrét ötlete is van: egy környékbeli bútorgyár bemutatótermét látná benne szívesen. A cél elérése érdekében kampányt eddig egyáltalán nem folytatott. "Majd a választás előtt lesz szórólapom, arra várok, hogy Karsai is kijöjjön a sajátjával, arra akarok reagálni" - mondja a fehér Wartbugban megejtett beszélgetésünk alkalmával. Azt állítja, hogy 300-400 szavazója neki is lesz, arról viszont találkozásunk előtt nem tudott, hogy a fő ellenfél csak ajánlószelvényből ennél sokkal többet gyűjtött be.

"Én nem ígérgetek"

A jogász-jelölttel, Palkó Lajossal a parányi, látogatásunkkor üres helyi könyvtárban találkozunk. Itt felesége a vezető, aki egyben önkormányzati képviselő is. A férfi jelenleg a kistérségi iroda alkalmazottja, korábban a családsegítőben dolgozott, így talán maga is többször részt vett azok kijelölésében, akik mostani vetélytársa, Karsai József adományaihoz kiválasztották a szerencsés jelölteket.

Fotó: Hajdú D. András

Kíváncsiak vagyunk az ő programjára is, érdeklődésünkre azt feleli, hogy ő nem ígérget. Ígéretekkel már tele van mindenki, állítja, de azért két konkrétumot megemlít: ő is szívesen felújíttatná valakivel a városközpontban lévő egykori szállót, és egy éttermet is szívesen látna, leginkább a díszes-romos épület földszintjén.

"A fontos az, hogy milyen személyiséget választanak" - hangsúlyozza Palkó, aki nemigen akar a vetélytársakról hosszabban beszélgetni. "Jogilag megfelelnek" - ad ismét tömör választ, igaz, feleleteit mindig alaposan végiggondolja. Karsairól azért neki is van egy hosszabb mondata: "Nehéz ellenfél az ilyen, aki az országosan ismert politikusoknál is ismertebb."

Lencsés Csaba

Fotó: Hajdú D. András

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK