Szerdától több egyetemi nagyvárosban, Szegeden, Pécsett, Debrecenben is tandíjellenes tüntetést tartanak a diákok a jövő heti fővárosi főrendezvény előtt. A hallgatói szervezetek még mindig abban bíznak, hogy az akcióikkal ki tudják kényszeríteni a tandíj visszavonását. Keddtől honlapot is indítanak "no tandij" néven, valamint országszerte kampányolnak szórólapokkal is, amelyeken egy üres zsebét mutató egyetemista látható.

Indul a tandíjellenes tüntetéssorozat: szerdán Szegeden, míg a jövő hétfőn Pécsett demonstrálnak az egyetemisták, amit a szeptember 21-re meghirdetett fővárosi és a hozzá kapcsolódó debreceni akció zár.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) tisztségviselői a keddi budapesti sajtótájékoztatón kitartottak korábbi álláspontjuk mellett, elfogadhatatlannak tartják a tandíj (hivatalos nevén: fer - fejlesztési részhozzájárulás) bevezetését, amíg valódi felsőoktatási reformokra nem kerül sor. Schöberl Márton, a HÖOK elnökségi tagja az [origo]-nak nyilatkozva a kormányzati tervet ahhoz hasonlította, mint mikor "lyukas vödörbe vizet töltenének".

A kormány viszont azzal érvel, hogy a jelenlegi helyzettel ellentétben inkább a jól tanuló, de rosszabb hátterű diákokat kell támogatni, míg a mostani rendszerben nincs átjárás az állami finanszírozású és a költségtérítéses képzés között.

Ha a meghirdetett diákmegmozdulásokkal nem éri el célját a HÖOK, akkor tovább folytatják akcióikat. "Nem kizárt az 1995-ös hagyományok felélesztése" - tette hozzá, ugyanis elképzelhetőnek tartják egy az akkori diáktüntetésekhez hasonló többnapos, folyamatos tiltakozás megszervezését is, ha nem enged a kormányzat.

Kedd éjféltől www.notandíj.hu címen honlapot is indítanak a tüntetések szervezése mellett. Az elnökségi tag előzetesen elmondta, hogy itt megtalálhatók lesznek a tandíjjal kapcsolatos hátterinformációk, a bevezetése ellen szóló érveik és a lehetséges alternatívák is a felsőoktatás helyzetének javítására. Fórum is működik majd, a "kedvencek" rovatban pedig karikatúrákat is összegyűjtenek a ferrel kapcsolatban, ilyeneket ugyanis már sok kreatív tandíjellenes diáktól kaptak. A tüntetés szórólapjait is le lehet tölteni, ezeken egy diák látható, amint kihúzott, teljesen üres zsebét mutatja.

"A szeptember 21-i debreceni akció közvetlenül az aznapi fővárosi nagy megmozduláshoz kapcsolódik" - mondta az [origo]-nak Körösparti Péter, a Debreceni Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának (EHÖK) elnöke. A debreceni Petőfi téren ezért már délelőtt 11 órakor elkezdődik a tüntetés, majd a tiltakozó diákok együtt vonulnak a vasútállomásra, hogy elutazzanak a fővárosi Kossuth térre délután 17 órára meghirdetett eseményre. Az EHÖK-elnök szerint még azt is lehet, hogy különvonatot is tudnak szervezni, de ez még nem dőlt el.

Körösparti Péter elmondta: azért kezdtek önálló szervezésbe, mert már a nyári gólyatáborok alkalmával azt tapasztalták, hogy a hallgatók körében óriási az érdeklődés a tandíjellenes akciók iránt. A debreceni tüntetésen nagyjából 1000 résztvevőre számítanak, és nemcsak az egyetemisták, hanem a velük egyetértő helyiek közül is.

A szeptember 21-i fővárosi tüntetést több civil szervezet is támogatja, így a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a LIGA, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete és még három szülői szervezet, valamint az Ifjú Humanisták a Békés Jövőért. Az [origo]-nak már korábban azt mondták, hogy legkevesebb tízezer diákot és szimpatizánst várnak a Kossuth térre.

Gergely Zsófia