Elnéznek a hatóságok a fóti bűnös utca felett

2006.09.14. 11:45

Az átszervezések miatt a környezetvédelmi hatóságoknak nincs elegendő kapacitásuk arra, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni a környezetszennyezések ellen - állapította meg jelentésében Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy konkrét ügy kapcsán. Az ombudsman azt vizsgálta, hogy a hatóságok miért nem tudják felszámolni a fóti illegális fémfeldozókat, ahonnan évek óta ömlik az olaj a talajba.

"Szép dolgok szoktak itt lenni, az utcában már reggel 6-tól égetik a gumikat, bontják a hűtőket meg a kocsikat. Az olaj meg ömlik bele a földbe" - mondta az [origo]-nak egy 50 év körüli nő a fóti Honvéd utcában feketén üzemelő fémfeldolgozókról. A helyieket évek óta zavarja a környezetszennyezés, ennek ellenére nyíltan nem mernek fellépni az utcában működő háziüzemekkel szemben.

Az [origo] riportereit a helyszínen szeméttel borított utca látványa fogadta, több udvarban hűtők és méteres fémkupacok sorakoztak egymás mellett, a zárt kapuk mögül pedig fémcsörömpölés hallatszott. Az egyébként néptelen utcán többen is megjelentek, amikor autónkkal lelassítottunk, tudósítónk felé pedig trágár szavakat kiabáltak, amikor fényképeket próbált készíteni a halomban tornyosuló hűtőkről. Végül a szomszédos utca egyik lakójához kéredzkedtünk be, hogy rálátást nyerjünk a feketemunkára.

A közelben lakó nő szerint a Honvéd utcában élők többsége a fémfeldolgozásból tartja fenn magát. Az asszony szerint minden reggel teherautó hozza a nyersanyagot: hűtőket, mosógépeket, autóroncsokat, néha pedig repülőgépmotort is. A feldolgozott vasárut ez után adják el. "Egész nap dolgoznak a szerencsétlenek, néha rájuk is kiabálnak, hogy húzzanak bele, mert nemhogy ebédet, cigit se kapnak" - mesélte a nő.

Az ÁNTSZ helyszíni vizsgálatai megállapították, hogy az utcában az olajszennyezés meghaladja az előírt határérték kétszeresét, így a környéken teljes talajcserére lenne szükség. Ennek ellenére a telepet mégsem tudták felszámolni a hatóságok: a bíróság ugyanis hiába szabott ki többször is bírságot az elkövetőkre, az illegális tevékenységet csak az illetékes környezetvédelmi hatóság tudná felszámolni. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség azonban egyelőre még nem lépett az ügyben.

A fóti bontók miatt vizsgálatot indított Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A héten nyilvánosságra hozott ombudsmani jelentés szerint - amely konkrétan nem említi a település nevét - a környezetvédelmi felügyelőség több mulasztást is elkövetett: annak ellenére nem tett semmit az ügyben, hogy tudott a szennyezőtevékenységről. Az ombusman szerint a mulasztás oka, hogy a környezetvédelmi hatóságok nem rendelkeznek elegendő kapacitással és létszámmal.

Lenkovics aggályosnak tartja azt is, hogy a kormány a tervek szerint 161 személyt bocsát majd el a környezetvédelmi felügyelőségektől, valamint 78-at a nemzeti parkoktól. A jövő év elejétől pedig a 12 regionális hatóság közül megszünteti a bajai székhelyi Alsó-Duna-völgyi, valamint a gyulai központú Körös-vidéki felügyelőséget. Lenkovics az [origo]-nak elmondta: a zöldhatóságok kevesebb emberrel képtelenek lesznek fellépni a szennyezések ellen, mivel jelenleg sem képesek erre.

"Hibáztunk, az ügy valahogy elkerült a süllyesztőbe" - ismerte el a hibát az [origo]-nak Tolcsvai Rózsa, a Közép-Duna-völgyi felügyelőség igazgatóhelyettese. Tolcsvai szerint ennek oka, hogy a fővárost is magába foglaló régió összes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi témaival nekik kell foglalkozniuk. Az évi 47-48 ezer ügyre - amelyeket jogi és szakmai szempontból is külön kell vizsgálni - viszont kevés a felügyelőségnél dolgozó 236 munkatárs - tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Zugfotó a szomszédból

Más véleményen van viszont a hatóságot felügyelő Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A zöldtárca közleménye szerint az átszervezések célja épp az, hogy hatékonyabbá váljon az ügyintézés. A minisztérium szerint ráadásul a felügyelőségek közül a Közép-Duna-völgyi működik a legnagyobb létszámmal. A közlemény hozzáteszi: a felügyelőség leterheltségéről a minisztériumnak tudomása van, és annak megoldásán dolgozik.

Az ombudsman jelentésében felszólította a környezetvédelmi felügyelőséget, tegyen meg mindent a fóti szennyezés felszámolása érdekében. Lenkovics elmondta: a legjobb megoldás az lenne, ha az önkormányzat megpróbálna munkahelyet teremteni a fémfeldolgozók halmozottan hátrányos helyzetű munkásainak. Az ombudsman szerint úgy, hogy az önkormányzat megvásárolná a szennyezett területet, ott pedig hulladékfeldolgozó üzemet létesítene, ahol legálisan lehetne dolgozni. A fóti önkormányzatnál az [origo]-nak elmondták: az őszi önkormányzati választások után foglalkoznak részletesen az ombudsman javaslatával.

Szabó András

Fotó: Hajdú D. András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK