Packáztak az apának tartott meddő férfival

2006.09.14. 10:22

Egy férfi azért fordult az adatvédelmi biztoshoz, mert nem nézhette meg azokat az igazságügyi szakértői anyagokat, amelyek alapján kimondták az apaságát egy ellene indított perben. Később azonban kiderült, hogy nemzőképtelen, így nem lehetett ő az apa. Az ombudsman legutóbbi állásfoglalásában egyértelműen kimondta: mindenki szabadon hozzáférhet a róla készült szakértői véleményekhez.

Mindenki megismerheti a vele kapcsolatos igazságügyi szakértői anyagokat, mert ez a saját személyes adatának minősül az adatvédelmi törvény szerint - derül ki az adatvédelmi biztos legutóbbi állásfoglalásából. Péterfalvi Attila szerint az érintettnek nincs szüksége bírósági vagy hatósági engedélyre ahhoz, hogy betekinthessen a teljes rá vonatkozó szakértői anyagba, kivéve, ha ez valamilyen okból - például államtitok miatt vagy nemzetbiztonsági okból - kizárt.

Az ombudsman egy állampolgári panasz nyomán kezdett az igazságügyi szakértői vélemények kérdésével foglalkozni. Egy férfi azért fordult a hivatalához, mert egy ellene indított apasági perben DNS-vizsgálat alapján - 99,999 százalékos valószínűséggel - megállapították, hogy ő gyermek apja. Csakhogy évekkel később kiderült, hogy születése óta nemzőképtelen. Amikor a korábbi szakértői vizsgálatot készítő intézethez fordult, hogy megismerje a szakvélemény részleteit, a kérését azzal utasították el, hogy ehhez a vizsgálatot elrendelő bíróság engedélye kell.

"Ha valakivel kapcsolatosan készül egy eljárás során szakértői vizsgálat, akkor nem csak annak a végeredményét ismerheti meg, hanem gyakorlatilag minden ehhez tartozó részletes anyagot" - mondta az [origo]-nak Péterfalvi Attila. A konkrét esetben is arról volt szó, hogy a panaszost a szakvélemény elkészítéséhez felhasznált vizsgálati anyaghoz nem engedték hozzáférni. Az adatvédelmi biztos a jövőben minden igazságügyi szakértői intézményhez el fogja juttatni az állásfoglalását.

Az ombudsman egyébként már több korábbi állásfoglalásában foglalkozott olyan esetekkel, amikor valakiről egy más személynek - például a munkáltatójának, állásközvetítő cégnek, vagy egy biztosítónak - a megbízásából készítettek valamilyen szakértői véleményt, például pszichológiai vagy egészségügyi vizsgálatot. Az adatvédelmi biztos ezekben az esetekben is megerősítette: az érintett megismerheti a rá vonatkozó anyagokat, hiába készültek más megrendelésére.

Gergely Zsófia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK