Egymilliárdos megszorítás Kőbányán

2006.09.14. 17:42

Likviditási problémák miatt közel egymilliárd forinttal csökkenti idei kiadásait a kőbányai önkormányzat. A polgármester szerint ugyanis a kerület bevételei nem a terveknek megfelelően folynak be, az ellenzék szerint viszont eleve teljesíthetetlen célokat tűztek ki. Az ügy tárgyalása előtt kivonult a testületi ülésről a Fidesz és az SZDSZ.

Összesen 955 millió forintos megszorításról döntött a X. kerületi önkormányzat csütörtöki ülésén. Andó Sándor (MSZP) polgármester szerint erre azért volt szükség, mert a kerület bevételei nem a terveknek megfelelően alakultak: mintegy 3 milliárd forinttal kevesebb folyt be a tervezettnél ingatlaneladásból. Szerinte azonban a szerződések nagy részét már előkészítették, így év végére pénzéhez juthat Kőbánya. Jelenleg 1 milliárd 450 millió forint a kerület adóssága.

Kleinheincz Gábor kerületi fideszes képviselő szerint azonban eleve olyan tervek készültek, amelyek teljesíthetetlenek, így nem is meglepő, ha nem sikerült teljesíteni az elképzelések szerint. Az ellenzéki politikus szerint ezért valószínűleg a későbbiekben sem tudnak eladni több ingatlant, aminek értékesítése a tervekben szerepel, így előfordulhat, hogy az önkormányzat teljesen kimeríti kétmilliárdos folyószámla-hitelkeretét év végére, januártól pedig a csőd szélére kerül az önkormányzat.

A megszorítások szerint 160 millió forinttal kevesebb jut idén útfelújításra, 62 millióval kevesebbet kapnak dologi kiadásra a kerületi intézmények, de elmarad a polgármesteri hivatalnál tervezett informatikai fejlesztés is ebben az évben, amire 60 milliót terveztek. Emellett a panelházak felújításának támogatására szánt pénzt, 60 millió forintot sem idén fizetik ki, és sok ingatlanfelújítás is elmarad.

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen összevitatkoztak a pártok. A veszekedés oka, hogy a kerület likviditási helyzetéről készült tájékoztató anyagot nem tűzte napirendre a polgármester, emiatt a Fidesz és az SZDSZ képviselői kivonultak az ülésről. Kleinheincz szerint azért, mert a polgármester nem volt hajlandó napirendre venni a tájékoztatót, pedig ők szerették volna megismerni az önkormányzat pénzügyi helyzetét, mielőtt a megszorításokról tárgyalnak. Andó viszont azt mondta, formális és technikai okok miatt nem vették napirendre az ülés elején a kérdést, mivel az általa kért módosításokat nem sikerült idejében elkészíteni. Az ülés szünetében azonban megérkezett a kért anyag, így meg is tárgyalták azt.

Az SZDSZ kerületi frakcióvezetőjét nem tudtuk elérni, de az egyik szabad demokrata képviselő megerősítette: a likviditásról készült jelentés miatt kivonultak az ülésről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK