Gyurcsány: Nem kétséges a kormány legitimitása

2006.09.14. 23:53

Gyurcsány Ferenc szerint az, hogy Orbán Viktor megkérdőjelezi 2002-óta minden kormány legitimitását, önigazolás számára az elveszített választások miatt. Erről a kormányfő az ATV kereskedelmi csatorna késő esti műsorában beszélt csütörtökön.

"Öt választásból négyet elveszített elnöknek az önigazolása ez" - vélekedett a kormányfő a Friderikusz most című, felvételről sugárzott műsorban arról, hogy Orbán Viktor az elmúlt időszakban több alkalommal kérdőjelezte meg a Gyurcsány kormány legitimitását.

Az elmúlt időszakban tapasztalt radikális kijelentések és megnyilvánulások kapcsán Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett, Magyarországon kisebb radikális csoportok léteznek, vannak időlegesen előtérben lévő radikális politikusok is, ám ezek - amit azt 1990-óta az elmúlt évek megmutatták - eltűnnek.

Arra a kérdésre, hogy nem tart attól, hogy utcára mennek az emberek, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: "bölcsebbnek, okosabbnak gondolom a magyar polgárok túlnyomó többségét, még akkor is, ha vannak páran forrófejűek".

A kormányfő kifejtette: az áprilisi választáson arra kért és kapott felhatalmazást a választóktól, hogy a korábbi alapvetően szociális központú politikája helyett egy fejlesztésközpontú politikát csináljon a kormány. Ezért nincs igaza Orbán Viktornak abban, hogy kétségbe vonja a kormány legitimitását - vélekedett. Ugyanakkor a miniszterelnök elismerte: a Fidesz elnöknek igaza van az adócsökkentési programmal kapcsolatban.

"Egyben igaza van az elnök úrnak. Az adócsökkentés programját nem valósítjuk meg. Sőt a korábban hozott adócsökkentő intézkedéseket visszavonva helyreállítottuk a korábbi adózás szintet" - fogalmazott a miniszterelnök, aki úgy vélte, ennek ellenére az ellenzéki kritika önmagában hazugság, hiszen a választási program több elemű és ennek csak egy eleme az adócsökkentés programja.

Szlovák-magyar viszonyt firtató kérdésre, illetve arra, hogy leül-e tárgyalni Robert Fico miniszterelnökkel, Gyurcsány Ferenc azt mondta: ha látni lehet azt, hogy a tárgyalás eredményt hoz, ha a tárgyalás után jobb lesz a viszony, mint előtte, akkor érdemes tárgyalni. Úgy vélekedett, előbb-utóbb le kell ülni tárgyalni.

A nyitrai magyar lány ügyéről azt mondta: ez az ügy a lényeget nem befolyásolja. Úgy vélte, ez egy "buta, szerencsétlen ügy, valaki nem mond igazat". Ugyanakkor hozzátette: az általa ismert titkosszolgálati jelentések "sokkal árnyaltabban fogalmaznak ebben az ügyben, mint a hivatalos Szlovákia". "Csak egyfajta megoldás látszik kézenfekvőnek, az az (...) meg kell egyezni, (...)kezet kell nyújtani egymásnak" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel hétfőn sorra kerülő tárgyalásáról a kormányfő elmondta: a látogatás célja - egyebek mellett -, hogy Magyarország újra visszaszerezze a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban a rendszerváltás idején elvesztett pozíciókat az orosz piacon.

Arra a kérdésre, hogy e látogatás időzítése kapcsolatban van-e az önkormányzati választásokkal, Gyurcsány Ferenc nemmel válaszolt. Közölte: a 2007. évi szállítások érdekében minél előbb alá kell írni a két ország közötti megállapodást.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK