A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a Levegő Munkacsoport elnöke, Lukács András javára döntött abban a perben, amelyet az Auchan áruházlánc indított ellene. A bíróság szerint ugyanis nem sértette a cég jó hírnevét az a cikk, amelyben a környezetvédő a cég áruházainak építése körüli szabálytalanságokra hívta fel a figyelmet. A mai döntés precedensértékű lehet a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatos bírósági gyakorlatban.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a Levegő Munkacsoport elnökének, Lukács Andrásnak a javára döntött abban a perben, amelyet az Auchan Magyarország Kft. indított "jó hírnevének megsértésére" miatt a környezetvédő ellen. A cég azt a cikket kifogásolta, amelyet tavaly májusban a Népszabadságban publikált "Az Auchan csodái" címmel.

Az elsőfokú bíróság - amelynek ítéletét a csütörtöki döntés teljes egészében megváltoztatta - az Auchannak adott igazat, és egymillió forint megfizetésére kötelezte Lukácsot, amiért azt a látszatot keltette, hogy a cég korrupciós tevékenységet folytatott bevásárlóközpontjainak megépítése során.

A cikkben, amely a napilap véleményeknek helyt adó rovatában jelent meg, Lukács több olyan esetet sorakoztatott fel, amikor szerinte a kereskedelmi lánc valószínűleg nem járt el törvényesen több főváros környéki áruházának megépítésekor.

Az írásában így szó esik arról, hogy az Auchan budaörsi áruházát annak ellenére építette fel, hogy közben egy ideig nem is volt erre építési engedélye. A dunakeszi bevásárlóközponthoz vezető út kiépítését viszont sokáig azért nem engedélyezte a természetvédelmi hatóság - állította Lukács -, mert a nyomvonala egy természetvédelmi okból védett lápon vezetett volna keresztül.

"Ám egyszerre csoda történt", és a cég megkapta a szükséges hatósági engedélyeket - írta Lukács a cikkében, amelyben arra is felhívta a figyelmet, hogy az M0-s káposztásmegyeri csomópontja - amelyet közpénzből valósítottak meg - leginkább a cégnek jött jól a dunakeszi áruházának megközelítéséhez. Hiába tiltakoztak káposztásmegyeri lakosok és egy helyi civil szervezet is a csomópont miatt felduzzadt gépjárműforgalom és az ezzel járó levegő-, illetve környezetszennyezés miatt, a bíróság az Auchan javára döntött.

A csütörtöki bírósági ítélet viszont kimondta, hogy a környezetvédő a véleménynyilvánítási jogával élt, mikor hangot adott aggályainak az építkezések jogszerűségével kapcsolatban, ráadásul bizonyítható, hogy valóban történtek szabálytalanságok, amit részben a cég is elismert. "Mindenképpen bátorító a továbbiakra" - mondta az ítéletről az [origo]-nak Lukács András, aki szerint csak így lehet valamiféle civil ellenőrzést gyakorolni a gazdasági cégek tevékenysége felett.

Precedens lesz a mai ítélet

Precedensértékűnek tartja az ítéletet a Lukács védelmében közreműködő Schiffer András is. A Társaság a Szabadságjogokért ügyvivőjeként is dolgozó jogász szerint másként nem lehetne nyilvánosan véleményt mondani a közhatalom és multinacionális cégek nehezen bizonyítható összefonódásairól. A másik védő, Kiss Csaba környezetvédelmi szakjogász pedig azt emelte ki az [origo]-nak, hogy ha bárki a korrupcióra mint jelenségre figyelmeztet, az nem tekinthető jó hírnevet sértő, valótlan vádnak. Az ítéletről az [origo] az Auchan képviselőit is szerette volna megkérdezni, de nem kívántak nyilatkozni.

Öt civil szervezet - a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSz), a Tudatos Vásárlók Egyesülete(TVE), a Védegylet, a Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület (Reflex) - a csütörtöki ítélet előtt szolidaritását fejezte ki Lukács Andrással az ellene irányuló "elhallgattatási kísérlet miatt".

Gergely Zsófia