Orbán Viktor szerint "a népnek joga van az ellenállásra" a kormánnyal szemben, amelynek "nincs mandátuma". A miniszterelnök netes naplójában reagált a kijelentésekre: Gyurcsány szerint a Fidesz elnöke ezzel kétségbe vonta a kormány legitimitását, és átlépett a demokratikus játékszabályokon.

"Minden voks kell, hogy meg tudjunk indulni a kormány ellen" - mondta Orbán Viktor szerda délután Esztergomban, azt ígérve, hogy a választási eredmények tükrében radikálisan és határozottan fel fognak lépni a kormány ellen, de ehhez a népakarat adhat felhatalmazást.

"A lázadás nagyon komoly jelentésű szó a magyar közéletben, ezért elkerülném használatát, de a népnek joga van az ellenállásra, s azt hiszem, az ellenállás a demokratikus politizálás elfogadott módja" - ezt már a Reuters hírügynökségnek nyilatkozta szintén szerdán az ellenzéki politikus. "A jelenlegi magyarországi helyzet példátlan az elmúlt 16 év történetében..., a jelenlegi kormánynak nincs mandátuma, mivel a baloldali koalíció a parlamenti helyek tekintetében győzött ugyan, de az erkölcs tekintetében elveszítette a választásokat" - fejtette ki Orbán a brit hírügynökségnek.

A kijelentésekre gyorsan reagált Gyurcsány Ferenc, aki internetes naplójában azt írja , hogy "Orbán Viktor tehát kétségbe vonja a magyar kormány legitimitását. Eddig nem volt olyan komoly magyar parlamenti erő, amely hasonlót cselekedett volna." Gyurcsány hozzátette, szerinte a Fidesz elnöke kijelentéseivel átlépte a Rubicont.

A kormányfő szerint mindenről lehet vitázni, kormányzati intézkedésekről, politikai erkölcsről, ígértekről és teljesítésről, "de radikális ellenállást szítani, átlépni a demokratikus játékszabályokon, ez már nem elvi vitakérdés, ez az igazi vízválasztó. Demokratikus politikus, felelős pártvezető, aki nemcsak tetszeni akar a sajátjainak, hanem szolgálni és használni az országnak, az ilyet nem tesz" - olvasható a blogon.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Hiller István, az MSZP pártelnöke úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor tetteit "bosszúvágy hajtja". "Nyugalom vagy felfordulás, békesség vagy békétlenség, világos és egyértelmű, ez immáron az október 1-jei önkormányzati választás tétje" - jelentette ki Hiller. A pártelnök szerint az Orbán Viktor által megfogalmazottak a Fidesz radikalizálódó részének a véleménye, nem az egész jobboldalé, nem az egész Fideszé.

Az esztergomi kampánygyűlésen a Fidesz elnöke azt is mondta, hogy az önkormányzati választások az utolsó lehetőség, hogy az ellenzék megszerezze az erkölcsi felhatalmazást a kormány elleni fellépéshez, amihez Orbán szerint el kell érni, hogy az emberek vonják meg a bizalmat a kormánytól. Egy esti, budai lakossági fórumon pedig úgy fogalmazott Orbán, hogy "jelenleg felhatalmazás nélküli kormányzás van Magyarországon, a kormány intézkedései önkényes diktátumok. Ma Magyarországon a kormánydöntések (...) nem egy legitim kormány demokratikus intézkedései, hanem önkényes diktátumok, amelynek meghozatalához a kormánynak nincs joga".

A Fidesz azzal érvel, hogy mivel a kormánypártok az országgyűlési választások előtt nem árulták el, hogy pontosan mire készülnek egy esetleges győzelem után, ezért becsapták a választókat. A miniszterelnök ugyanakkor azzal reagált erre, hogy a választási kampányban olyan irracionális hangulat alakult ki - szerinte épp a Fidesz ígérgetései miatt -, hogy nem lett volna lehetőség értelmes párbeszédre a költségvetési helyzetről, illetve egyes fájdalmas lépéseket is hozó reformokról.

[origo]/MTI