A magyarok jóval több gyógyszert szednek, és többször is járnak orvoshoz, mint az átlag európai - derül ki a TÁRKI 2005-ben végzett vizsgálatából. A felmérés szerint a felnőtt lakosság nagy része ráadásul tudja is, hogy túl sokszor megy orvoshoz ahelyett, hogy saját maga törődne az egészségével.

Majdnem minden második magyar rendszeresen szed valamilyen tablettát, vagy használ orvos által felírt gyógyszert - áll a TÁRKI legfrissebb jelentésében. A 2005-ben magyar részvétellel készített, európai országokat összehasonlító vizsgálat szerint a rendszeres gyógyszerszedés hazánkban leginkább a nőkre, idősekre és az alacsony iskolai végzettségűekre jellemző, a gyógyszert szedők aránya pedig összességében sokkal magasabb nálunk, mint Európában.

Hasonló a helyzet az orvosi ellátással kapcsolatban is: Magyarországon a lakosság 26 százaléka évente több mint tízszer jár orvoshoz. Ez a 24 összevetett európai ország között messze a legmagasabb, az utánunk következő belgáknak csak 16 százaléka, a franciáknak 14 százaléka mondhatja el ugyanezt magáról. Igaz, a fiatalok többsége (62%) évente legfeljebb egyszer fordul orvoshoz, az idősek közül viszont minden másodiknak havonta szüksége van orvosi ellátásra.

Érdekesség, hogy a többség tudatában is van annak, hogy túl sokat jár orvoshoz. A TÁRKI felmérése szerint a lakosság határozott véleménye, hogy az emberek túlságosan az orvosokra bízzák magukat, ahelyett hogy maguk törődnének az egészségükkel. Abban azonban megoszlanak a vélemények, hogy a legtöbb betegség orvosi segítség nélkül is elmúlik-e.