Új párt élén tér vissza Torgyán József

2006.09.15. 12:46

Új párt élén visszatér a politikai életbe Torgyán József, indoklása szerint azért, mert nem tudja tovább elviselni a jelenlegi, elfogadhatatlan közállapotokat. Az egykori kisgazda politikus szerint Gyurcsány Ferenc csak egy átmeneti figura, gyökeres változásokat pedig csak úgy lehet elérni, ha az egész hatalmi elitet leváltják. Az új párt elnöke azonnal akcióba is lépett: ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett csalás miatt, mégpedig a választók megtévesztésére hivatkozva.

Magyar Megújulás Mozgalom néven politikai pártot alapított Torgyán József, az egykori kisgazda elnök. Az Orbán-kormány volt földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztere ezt maga jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. "Ismét megjelentem a politika színpadán, zászlót bontottam, amit addig nem eresztek ki a kezemből, amíg az állapotok meg nem változnak" - fogalmazott.

A mozgalom célja, hogy gyökeres változtatásokat érjen el, ami csak úgy kivitelezhető, "ha az egész hatalmi elitet leváltjuk" - jelentette be Torgyán, aki szerint Gyurcsány Ferenc csak egy "átmeneti figura". Azért döntött úgy, hogy visszatér a politikai életbe, mert szerinte sikerült egy, az állampárti rendszernél is rosszabbat létrehozni, és elfogadhatatlan közállapotok uralkodnak. Mint mondta, nem tudja elviselni a Ceaucescu-éránál is nagyobb falurombolást, valamint azt, hogy Szent István országából "rablók és pribékek Magyarországa lett".

A jelenleg bírósági bejegyzés alatt álló pártot tizenhárman hozták létre, de Torgyán szerint "hatalmas tömegbázisa lesz", ugyanakkor arról is beszélt, hogy választási, és nem tömegpártot alapított. A pártnak várhatóan nem lesz alelnöke, csak elnöksége, de erről csak később döntenek.

Az egykori kisgazda politikus a keresztény-nemzeti erő létrehozásával elsősorban a fiatalokat szeretné meggyőzni, mert álláspontja szerint a megújuláshoz rájuk van szükség. Mellettük vállalkozókra, gazdákra, munkásokra számít. A kisgazda eszmeiséget szeretném feltámasztani és annak programját végrehajtani - tette hozzá. Torgyán, mint a mozgalom elnöke október közepétől Kis Újság néven négyoldalas kiadványt indít, emellett szeptember 25-étől működik a mozgalom honlapja is.

Torgyán azt is bejelentette, hogy különösen nagy kárt okozó csalás miatt feljelentést tett az ügyészségnél ismeretlen tettesek ellen, mert szerinte a választási kampányban tett ígéretek a választópolgárok tudatos megtévesztésének minősülnek. Az ismeretlennek nevezett elkövetők a kormány soraiban keresendők - tette hozzá, és a feljelentésében is megad neveket, így Kóka Jánosét, Veres Jánosét, Hiller Istvánét és Gyurcsány Ferenc nevét is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK