További részleteket közlünk arról a májusi balatonőszödi frakcióülésről, amelyen Gyurcsány Ferenc beismerte, hazudtak az "elmúlt másfél-két évben". Az újabb felvételeken hallhatja az aggódó képviselőket nyugtatgató Veres János pénzügyminisztert, a szkeptikus Horn Gyulát és Gál J. Zoltánt, aki szerint "mindenki tudja, hogy a politika elbaszarintotta".

A Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét tartalmazó 25 perces felvétel mellett az [origo] birtokába jutott több olyan felvétel is, amelyen a frakcióülés több más hozzászólása hallható. Az elején Gál. J Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára beszél a különböző felmérésekről, amelyeket a tervezett reformokról, megszorítások várható fogadtatásáról készítettek. Megemlíti, hogy szerinte nincs szükség arra, hogy most kiálljanak, és elkezdjenek beszélni arról, tegnapelőtt még mást mondtak, mint amit most fognak tenni. "Mindenki tudja, hogy a politika elbaszarintotta" - fogalmazott Gál J.

Viszonylag hosszan beszélt Horn Gyula is, aki először gratulált Gyurcsánynak, bár némi irónia érezhető a hangjából. Megjegyezte például, hogy nehéz áldást adni arra, amire a kormány készül. Több felszólaló is a kétségeit hangoztatta, és akadt, aki konkrét kérdést is feltette Gyurcsánynak. Földesi Zoltán képviselő azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy készülnek-e arra, hogy mi lesz a reformokkal, ha az ellenzék semmilyen kétharmados törvénymódosítást nem fog megszavazni. Gyurcsány erre azt mondta, minden javaslat mellé készül egy B-verzió is, arra az esetre, ha nincs kétharmados támogatás a módosításokhoz.

Veres János pénzügyminiszter nyugtatgatni próbálta a képviselőket, és egyértelművé tette: nincs olyan opció, hogy nem javítanak az egyensúlyon. Mint fogalmazott, 15 milliárd euróval meg lehet ingatni Magyarországot, márpedig szerinte ennyi pénze sok embernek van. Beszél arról is, hogy miként érték el külföldön, hogy türelemmel várjanak a választások utánig. Szavaiból kiderül, kellett hozzá "Feri telefonja", hogy el tudják intézni, az Európai Bizottság szeptemberig haladékot adjon a konvergenciaprogram kiegészítésére.

A májusi frakcióülés egyik résztvevője, Filló Pál még vasárnap délután az [origo]-nak azt mondta, "nagyon őszinte" frakcióülés volt. Egy másik résztvevő, Géczi József Alajos azt mondta, búskomor volt a hangulat a frakcióülésen, és Gyurcsány Ferenc ezért szándékosan túlozva fogalmazva próbálta felrázni az embereket.

Gyurcsány egyebek mellett azt mondta, a választások előtt titokban készítették a reformterveket, miközben a kampányban hazudtak ezeket illetően. "Nincsen sok választás. Azért nincs, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. (...) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet" - fogalmazott a miniszterelnök, aki ugyanakkor utólagos magyarázatában azt mondta, büszke arra, milyen szenvedélyesen beszélt. A Gyurcsány-felvétel részleteit és magát a hanganyagot megtalálja itt.