A miniszterelnök azt javasolja, hogy az ellene indított tüntetéssorozatot a továbbiakban ne választási gyűlésnek tekintsék. Ha ez így lesz, akkor a rendőrség feloszlathatja a demonstrációt. Gyurcsány azonban ezt a többi párt döntésétől tette függővé. A miniszterelnök kijelentette:  a tegnapi volt a leghosszabb és legsötétetebb éjszaka a harmadik Magyar Köztársaság történetében. Korábban a rendészeti miniszter felajánlotta lemondását Gyurcsánynak, ő azonban ezt nem fogadta el.

A köztársaság nemzeti intézményét érte támadás - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a nemzetbiztonsági kabinet kedd reggeli ülését követően, ahol a Magyar Televízió elleni ostromról volt szó.

A miniszterelnök a harmadik Magyar Köztársaság történetének "leghosszabb és legsötétebb" éjszakájaként minősítette a történteket. Szerinte elmosódott az a választóvonal, amely a demokratikus véleménynyilvánítás és a súlyos rendbontás között húzódik.

Gyurcsány szavaiból kiderült, szeretné, ha a jövőben előzetes bejelentéshez kötnék annak a demonstráció-sorozatnak a folytatását, amely a Kossuth téren kezdődött vasárnap. Mint mondta, eddig a rendőrség választási gyűlésként kezelte a tüntetéseket, viszont ezeken az eseményeken nem valaki mellett, hanem valaki ellen demonstrálnak. Így ezeket, Gyurcsány szerint 72 órával hamarabb be kell jelenteni a rendőrségen.

Gyurcsány ezért a házbizottság hamarosan következő ülésén azt fogja kérni a pártoktól, hogy ne választási gyűlésnek tekintsék ezeket a rendezvényeket. Így ugyanis a rendőrség felléphetne - tette hozzá a miniszterelnök, hangsúlyozva ugyanakkor: ha ezt bármelyik párt nem támogatja, akkor továbbra sem lép fel a rendőrség, mert a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát.

A tüntetések egyik résztvevője, Takács András a Szabad Magyarországért Mozgalom elnöke a Kossuth téren csak annyit mondot tkérdésünkre: "hadd ne minősítsem".

Az [origo]-nak már hétfőn azt nyilatkozta Kolláth György alkotmányjogász, hogy a rendőrségnek fel kellene oszlatnia a rendezvényeket, szerinte ugyanis egyértelmű, hogy nem önkormányzati választási gyűlésekről van szó. A rendőrség akkor azt mondta, tartják magukat ahhoz a jogi állásponthoz, hogy ezeket a rendezvényeket nem kell előzetesen bejelenteni. Kolláth ugyanakkor úgy vélte, a rendőrség politikai megfontolás alapján cselekedett. Ezt az érvelést erősíti a miniszterelnök kijelentése is, az ugyanis azt jelzi, hogy a pártok döntésétől függ a rendezvények sorsa.

Kolláth György Gyurcsány bejelentése után kérdésünkre azt mondta, nincs szükség ötpárti egyetértésre ahhoz, hogy betartsák a törvényt, vagyis, hogy feloszlassák a tömeget. Az alkotmányjogász szerint, ha a rendőrség tartja magát a törvényekhez, lett volna felelőse is a hétfői rendbontásoknak, a bejelentés köteles rendezvényeknél ugyanis a demonstráció bejelentője felel az ott történtekért.

Fotó: Hajdú D. András

Kudarc, de nem lesz büntetés 

Gyurcsány kudarcnak nevezte, hogy a rendőrség nem tudta feltartóztatni a tömeget, ugyanakkor azt mondta, nem akar pálcát törni a rendőrség felett. Ehelyett minden segítséget megad a kormány a rendőrségnek - mondta a miniszterelnök.

Órákkal korábban Petrétei József rendészeti miniszter felajánlotta lemondását Gyurcsánynak, ő azonban ezt nem fogadta el. A szaktárca vezetője azt mondta: a rendőrség nem számolt, és véleménye szerint nem is számolhatott azzal, hogy a tüntetés ilyen agresszív fordulatot vesz.

Közlése szerint a rendőrség békés demonstrációra készült fel, a létszám arra volt elegendő, hogy biztosítsa a helyszínt a Magyar Televízió székháza előtt. Amikor megkezdődtek az atrocitások, átcsoportosították a rendőri erőket, de a rendőröknek a Kossuth téren is jelen kellett lenniük, hogy a Parlament épületét biztosítsák, időközben azonban a feldühödött tömeg elfoglalta a televízió épületét - mondta.

Petrétei József közölte, hogy a rendőrség megkezdte a nyomozást, amelyhez fényképfelvételeket és videofelvételt is igénybe vesz. Hozzátette, hogy felderítésre és előállításra már a keddi napon sor kerül. A Szabadság téri tüntetés kapcsán azt mondta, "szó sincs politikai demonstrációról".