Alig ismert jobbosok váltak vezérré

2006.09.20. 20:25

Egyik napról a másikra váltak országosan ismertté és a Kossuth téri tüntetők fő arcaivá korábban ismeretlen emberek. Ők jellemzően a radikális jobboldal köreiből kerültek ki, többségük mögött szervezet is áll, ám a Kossuth téri tüntetéseken magánszemélyként vesznek részt - mondják. Utánanéztünk, honnan is jöttek a tüntetés hangadói.

Legtöbbjükről napokkal ezelőtt csak nagyon kevesen tudták, kicsoda, most pedig - mint ők maguk is időnként megjegyzik - a sajtó figyelmének középpontjába kerültek, és folyamatos interjúkérelmekkel bombázzák őket. Ahogy egyre szervezettebbé válik a már három napja zajló tüntetés a Kossuth téren, kitűnnek a hangadó figurák is. A Magyar Nemzeti Bizottság megalakulása óta pedig hivatalosan is kiemelkedett négy név a sorból: Takács András, Molnár Tamás, Toroczkai László és Balog Barna.

Az egyik vezéralak Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalom elnöke. A szervezet eddig leginkább EU-ellenességéről volt ismert, megalakulása is az EU-csatlakozás elleni kampány idejére tehető. A mozgalom már korábban is hangoztatta, hogy alkotmányozó nemzetgyűlésre van szükség az országban. Takács András a Kossuth téren is többször jelölte meg a tüntetők céljai között ugyanezt.

Molnár Tamás nemrégen lépett ki a Jobbikból, melynek hosszú időn át volt alelnöke. A Jobbik mára ismert jobboldali párt, de ifjúsági mozgalomként indult. Négy évvel ezelőtt, az "Erzsébet hídi csata" után romlott meg a Jobbik kapcsolata a Fidesszel, és vált ismert jobboldali erővé. 2002 júliusában ugyanis a szavazatok újraszámlálását követelő tiltakozók torlaszolták el az Erzsébet hidat. A nagy erőkkel kivonuló rendőrök és a tüntetők között tettlegességre is sor került. Utóbb a Fidesz elhatárolódott a történtektől, míg a Jobbik úgy gondolta: a Fidesz is nagyban felelős volt azért, hogy a helyzet eldurvult.

Toroczkai László az elmúlt két hétben lett országosan ismert: a Trianon-ellenes, határon túli akciókat is vállaló Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetőjével szombaton a szlovák hatóságoknak gyűlt meg a baja. Toroczkai ugyanis a szlovákiai magyarellenes incidensek miatt tüntetést jelentett be a szlovák belügyminisztérium elé, amelyet azonban a szlovák hatóságok betiltottak. Toroczkai ennek ellenére szombaton megjelent Pozsonyban, ahonnan a szlovák rendőrök elvezették. Még aznap éjjel öt évre kiutasították Szlovákiából. Hétfő óta pedig az egyik legfontosabb szereplője lett a Kossuth téri tüntetésnek - és a tévészékház ostromának. A HVIM szervezi a Magyar Szigetet is.

A négytagú bizottság negyedik tagja Balog Barna újságíró. Róla nem sokat sikerült megtudnunk azon kívül, hogy sokáig a Budapest tévé egyik jobboldali műsorát, a Pol-órát vezette. 2004-ben a Népszava számolt be arról, hogy a műsorvezető kijelentette: "kézigránátot kell kézbe venni és bedobni a parlamentbe". Akkor úgy vélték, a Tilos Rádióban abban az időben elhangzott, óriási botrányt kiváltó "kiirtanám az összes keresztényt" mondat után Balog kijelentése is vihart kavar, de ez végül nem következett be.

A tüntetők vagy a felszólalók között a radikális jobboldal ismertebb személyiségei is megjelentek. Köztük van Csurka István, a MIÉP elnöke, Hegedűs Lóránt református lelkész, Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kezdeményezője. Sokan vannak olyanok is a felszólalók között, akik az '56-os forradalom résztvevőiként mutatkoznak be. Beszédet mondott Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő, '56-os halálraítélt is.

Wirth Zsuzsanna

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK