Merkeltől kért igazolást Gyurcsány - online tudósítás

2006.09.21. 21:37

Az Astoriánál egy irodaházból hazaküldték az embereket és a közeli McDonald's is bezárt a kora esti MIÉP-gyűlés miatt. A közismert liberális Hajós András közben lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet, aki viszont Berlinben kért és kapott igazolást a hazugságos beszédért. Gyurcsány a Washington Postnak barátnős példával magyarázta, miért mondta azt, "elkúrtuk". Kövesse a legfrissebb híreket az [origo]-n!

17:21

Nagyjából száz fős tömeg gyűlt össze a MIÉP felhívására a Múzeum körút és a Kálvin tér sarkán. Az összegyűltek símaszkos-pajzsos rendőrök kíséretében 17 órakor elindult a közeli Astoria irányába - a forgalom korlátozása nélkül - a járdán. A rendőrség egy csapatszállító járművel és motoros rendőrökkel is kíséri a tömeget. Az [origo]-nak az egyik helyszínen lévő rendőr elmondta, hogy nem kaptak olyan információt, hogy bármiféle atrocitás várható lenne, de bármi lehetséges, főként a meghirdetett tüntetetésen résztvevőkhöz csapódó, balhét provokálók miatt. "Örülnék, Uram, ha már vége lenne" - tette hozzá a rendőr tudósítónknak. A rendőrök több, a tüntetőkhöz csatlakozó fiatalnak átnézték a hátizsákját, és a zászlókat is ellenőrzik, hogy nem alakíthatók-e szúrófegyverekké.

17:15

80-100 ember gyűlt össze a Baross téren - innen indul a MIÉP nagygyűlésére igyekvők egyik csoportja. A demonstrálóknál MIÉP-es zászló, Árpád-sávos zászló, és Csurka István képma is fellelhető. A Baross téren körülbelül 30 rendőr felügyel a biztonságra - jelentette tudósítónk. A térről induló demonstrálók a Blaha Lujza tér érintésével mennek a Rákóczi térre, ahol 18 órakor kezdődik a MIÉP nagygyűlése.

17:05

Gyurcsány Ferenc a Washington Postnak tagadta, hogy hazudott volna. "Fontos hangsúlyozni, hogy nem hazudtam" - mondta a miniszterelnök, aki a tekintélyes amerikai lap riportere szerint fáradtnak tűnt, és lábát keresztbe vetve ült az interjú alatt. "Ez olyan, mintha vitatkozol a barátnőddel négy év együttélés után, és azt mondod neki: 'Drágám, nem érted? Az életünk egy nagy semmi! Elkúrtuk az életünket!' De ez nem jelenti azt, hogy az a négy év nem jelentene semmit. Ez nem jelenti azt, hogy te nem szereted őt. Ez azt jelenti, hogy változást szeretnél, és javítani szeretnéd a kapcsolatotokat."

17:00

A MIÉP-demonstrációtól, illetve a tüntetés miatti esetleges közlekedési nehézségektől tartva korábban zárt be pénteken egy belvárosi irodaház és a Blaha Lujza téren található gyorsétterem. Az Astorián lévő irodaház dolgozóit arra figyelmeztették, hogy 16 órakor lezárják a garázst és minden dolgozónak azt javasolják, hogy fél öt előtt hagyja el az épületet, mert később közlekedési nehézségekre lehet számítani. A Blaha Lujza téri McDonald's szintén fél ötkor zárta be kapuit. Az intézkedésről akkor döntöttek, amikor ma biztossá vált, hogy a MIÉP megtartja 17 órakor kezdődő demonstrációját. Az étterem vezetői úgy látták, hogy a dolgozók védelme érdekében van szükség a korábbi zárásra.

16:35

A tüntetők közösen - jogászok közreműködésével - fogalmazzák a Gyurcsány Ferenc elleni feljelentés szövegét. A feljelentést Wittner Mária fideszes képviselő fogja elsőként aláírni.

16:20

Nem sikerült bejutniuk a Kossuth téri tüntetők képviselőinek a Parlamentbe. A demonstrálok célja az volt, hogy Lezsák Sándorral, az Országgyűlés alelnökével tárgyaljanak, valamint hogy átadják neki a petíciójukat. A tüntetők azt a tájékoztatást kapták, hogy Lezsák Sándor vidéken tartózkodik. A szónokok cáfolták azt a híresztelést, amely szerint fizetnének a tüntetőknek azért, hogy napok óta a Kossuth téren tartózkodnak.

16:05

"Hajós András független értelmiségi, azt mond, amit akar" - mondta az SZDSZ kampányfőnöke az [origo]-nak azzal kapcsolatban, hogy Hajós lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a HírTV műsorában. Horn Gábor szerint az SZDSZ és Hajós András más állásponton van Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban, azt azonban már a nyilvánosságra került hangfelvétel megjelenésekor jelezte a liberális párt is, hogy annak sem stílusával, sem tartalmával nem ért egyet. Arra a kérdésünkre, hogy Hajós András továbbra is fog-e szerepelni SZDSZ-es kampányrendezvényeken, Horn Gábor azt mondta, hogy nem tud olyan eseményről a közeljövőben, ami valamelyik ismert személyiségre épült volna.

15:50

Az [origo] által megkérdezett Kossuth téri tüntetők arra számítanak, hogy hétvégén még többen vesznek részt a tüntetésen. Mindezt azzal indokolták, hogy hétvégén jobban ráérnek az emberek, ráadásul várhatóan azok is csatlakoznak hozzájuk, akik el akartak menni a Fidesz nagygyűlésére. A tüntetők szerint a rendőrök egyszerűen nem merték elfogni a körözés alatt álló Budaházy Györgyöt. Több tüntető állította: a rendőrök tudtak arról, hogy Budaházy felszólalt a Kossuth téren, a beszéd alatt ugyanis idegesen rohangáltak a kordon mögött.

15.41

A kiszivárgott balatonőszödi beszéd szóba került Gyurcsány Ferenc és Angela Merkel német kancellár találkozóján is - jelentette az [origo] munkatársa Berlinből. Gyurcsány sajtótájékoztatóját a berlini magyar nagykövetségen tartotta, amelynek ablakán - egy 56-os kiállítás hirdetéseként - az olvasható: "revolúció". Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, megkérdezte Merkeltől, ismeri-e a teljes kiszivárgott szöveget vagy csak a kiemelt részleteket (a legemlékezetesebbek: "Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon." "Végighazudtuk az elmúlt mésfél-két évet"), és a kancellár azt válaszolta, hogy olvasta az egész beszédet. Gyurcsány elmondása szerint megkérdezte Merkeltől, egyetért-e vele, hogy ez egy bátor szembenézés volt azzal a jelenséggel, amely nemcsak Magyarországon, hanem világszerte gondot okoz, és a válasz igen volt. (Gyurcsány szerint ő valójában egy új, a felelőtlen ígérgetéssel szembeszálló politikáról beszélt.) További részletek

15:30

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter szerint rend és nyugalom van Magyarországon. A rendészeti miniszter elmondta: a kormányzat minden anyagi segítséget megad a rendőrségnek, ugyanakkor az egyenruhásoktól határozott fellépést vár el az utcai zavargások megfékezésében. Bene László országos rendőrfőkapitány pénteken elmondta: ami a Magyar Televízió épületénél hétfőn történt, az nem a rendőrség hibája.

14.52

Lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a HírTV műsorában Hajós András liberálisként ismert tévés műsorvezető és zenész - ezt maga a HírTV közölte. Hajós gyakori vendég a kisebbik koalíciós párt, az SZDSZ rendezvényein. A HírTV közlése szerint épp azért olvasta fel náluk a közleményt, hogy ezzel is jelezze mondandója fontosságát. Hajós András az [origo]-nak azt mondta, külön nem akar nyilatkozni arról, amit a tv-ben elmondott. "Megváltozott a helyzet, és ebben a helyzetben most ezt mondtam. Nem nagyon mérlegeltem a reakciókat. Én arra a reakcióra számítók, hogy meg fogja érteni mindkét oldal" - mondta Hajós az [origo]-nak.

14:20

"Egyáltalán nem tűnnek agresszívnek" - jegyezte meg egy osztrák turista, amikor az [origo] az elmúlt napok eseményeiről kérdezte. "Ez egy csendes tüntetés, csak a magyar kormánynak kínos a helyzet" - mondta a férfi, aki szerint média rossz színben tünteti fel a demonstrálókat. Néhány, a téren sétáló cseh turista úgy vélte "ez az egész szép és jó", majd hozzátették: egyáltalán nem érzik magukat kényelmetlenül és nem félnek. "Néhányan mondták, hogy talán nem jó ötlet most Magyarországra jönni" - mondta néhány német turista, akik pénteken érkeztek Budapestre, majd hozzátették: egyelőre azonban biztonságban érzik magukat.

13:20

Lendvai Ildikó az MSZP frakcióvezetője a Hír TV felvételeire hivatkozva elmondta: a Fidelitas egyik alelnöke is részt vett hétfő éjjel a Magyar Televízió elleni ostromban, és kövekkel dobálta az épületet. Lendvai szerint a felvételeken az látható, hogy Goró Oszkár, a 15. kerületi Fidesz frakcióvezetője, az önkormányzat rendvédelmi bizottságának tagja, a Fidelitas alelnöke kövekkel dobálja a köztévé székházát. A Fidesz kizárta a politikust. További részletek

12:45

Néhány száz tüntető tartózkodik a Kossuth téren. Egyre több az események iránt érdeklődő külföldi turista. A demonstrálók kifütyülnek egy résztvevőt, aki egy gyermekdohányzás elleni szervezet nevében akar felszólalni. A végül mégis felszólalhat. Az Országgyűlés védelmét ellátó rendőrök nevetnek az incidensen.

12:35

Egy raklapnyi ásványvizet ajánlott fel egy üzletlánc a Kossuth téri tüntetőknek, a szolnoki gazdák 20 láda almát küldtek, Alsónémediből pedig 20 zsák krumpli, és némi házikolbász is érkezett a helybéli gazdák jóvoltából pénteken a tüntetés helyszínére.

11:25

Hiába figyelmeztette Baló György Az Este című műsor élő adásában a rendőrségi szóvivőt, hogy éppen a körözés alatt álló Budaházy György mond beszédet a Kossuth téren, a rendőrség nem fogta el a szónokot. A hivatalos magyarázat szerint a rendőrök nem hibáztak, hanem tudatos mérlegelés alapján döntöttek úgy, hogy Budaházyt egy másik alkalommal kerítik kézre. További részletekért kattintson ide!

A szovjet hősi emlékmű megrongálása miatt a rendőrség már korábban őrizetbe vette a Tomcat néven ismertté vált fiatalembert.

10:50

A MIÉP pénteken 17 órára szervez kormányellenes tüntetést. A weboldalukon szereplő információk szerint a felvonulók két ponton gyülekeznek majd: a Baross téren és a Múzeumkertben. A két csapat a Nagykörút jobb oldalán megy a Rákóczi tér felé, ahol 18 órakor kezdődik a nagygyűlés.

10:24

Ötszáz személyt keres a rendőrség az utóbbi napok tüntetéseivel kapcsolatban - közölte pénteken Tóth Gábor, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. A keresettek közül 44 embert már beazonosítottak. Csütörtök reggel óta több mint 70 állampolgári bejelentés érkezett a rendőrséghez a keresettekről, akiknek fotóit az interneten is közzétették. Péntekre virradóra tizennégy embert állítottak elő, tizenkettőt a tüntetésekkel kapcsolatban. A zavargások miatt összesen 198 főt állítottak elő eddig, 153-at őrizetbe is vettek . Péntekre harminc gyorsított eljárást kezdeményeztek a rendzavarókkal szemben és közel száz letartóztatási indítványról dönt a a bíróság - jelentette az MTI.

08:27

Pénteken kora reggel harminc tüntető ébredezett a budapesti Kossuth téren. A kordon mögött húsz rendőr áll készenlétben, a közterület-fenntartó emberei pedig nekiláttak az éjszakai szemét eltakarításának - jelentette az MTI.

07:02

Csak néhány garázdát vettek őrizetbe a rendőrök péntekre virradó éjjel - közölte Gergényi Péter fővárosi rendőrfőkapitány. A főrendőr nem tud róla, hogy csütörtökön a Kossuth téren felszólalt volna az általuk körözött, a 2002-es hídfoglalásról is ismert Budaházy György, aki részt vett a Magyar Televízió elleni támadásban, jóllehet többek látták beszélni az esti tüntetésen.

02:18

Ismeretlen eredetű, éghető folyadékkel locsolták le és felgyújtották a Magyar Szocialista Párt IV. kerületi épületét péntek hajnalban. A tüzet a beépített tűzoltó berendezés eloltotta.

2.00

A Kossuth téren maradt tüntetők Gyurcsány Ferenc kiszivárgott balatonőszödi beszédét hallgatták, de egy idő után abbahagyták.  A fővárosban nyugodt volt az éjszaka, elfogtak néhány garázdálkodót a Blaha Lujza téren, de nyoma sem volt olyan erőszakos tiltakozásnak, mint a korábbi napokban. Éjjel még a HírTV is azzal foglalkozott, hogy állítólag tv2-s újságírók követték stábjukat. A tv2 ezt később tagadta.

Orbán Viktor Fidesz-elnök csütörtökön interjút adott az RTL-nek és a tv2-nek is, és mindkét alkalommal bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a Gyurcsány-kormányt. Szerinte az ország pénzügyeivel kapcoslatos hazudozás és titkolózás miatt kellene bíróság elé állítani a miniszterelnököt. Orbán a tv2-nek beszélt arról is, sötét játszmákat sejt a zavargások hátterében. Ugyan jelezte, neki sincsenek konkrét információ, de gyanúsnak tartja a hatóságok eljárását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK