A nyomozók keresik az elmúlt napok bűncselekményeinek résztvevőit, akik a budapesti rendőrfőkapitány szerint "bajban vannak". Gergényi állítja: a körözöttek illegalitásba vonultak.

Gergényi Péter szerint a péntekre virradó éjszaka "hála a jó Istennek, abszolút nyugalmas volt". Néhány garázdát őrizetbe vettek, akik "Kresz-táblákat gyomláltak ki" és néhány más személyt, akik kukákat gyújtottak fel. Őket csoportos garázdasággal vádolják.

A rendőrfőkapitány azt mondta, nem tud arról, hogy csütörtökön a Kossuth téren felszólalt volna a körözött személyek egyike. Budaházy Györgyöt, aki részt vett a Magyar Televízió elleni támadásban, az MTI tudósítója is látta beszélni a csütörtök esti tüntetésen.

Gergényi Péter elmondta: minden bejelentést komolyan vesznek, és megpróbálják kideríteni, kik készülhettek robbantásos merényletre a tervezett, majd csütörtökön lemondott Fidesz nagygyűlésen. A vezető rendőrtiszt nem akart találgatásokba bocsátkozni arról, hogy ebben az ügyben mit tesznek a titkosszolgálatok.

A riporter megkérdezte a főkapitánytól, mit szól az elterjedt híresztelésekhez, melyek szerint a vandál cselekmények mögött szervezett maffiacsoportok állnának. "Erre semmiféle adat nem merült fel" - mondta a főkapitány, aki nem látja alapját a híreszteléseknek.

Gergényi Péter szerint a garázdák "a balhéért jöttek ki, harcot, pankrációt akartak". Mint mondta, jól látszott ez akkor, amikor a rendbontók behatoltak a Magyar Televízió épületébe, és "csak tébláboltak, nem tudták, mit is csináljanak".

Még vannak szabadlábon anarchista elemek, vélte a főkapitány. Hangsúlyozta azt is, hogy ilyen események Magyarországon 50 éve nem fordultak elő. Megítélése szerint ez volt az oka, hogy a rendőrségnek kezdetben másfél óra kellett a "felfejlődéshez". Gergényi Péter azt mondta, hogy a rendőrök percek alatt képesek bármilyen veszélyhelyzetre reagálni.