Nehezen viheti Orbán bíróság elé Gyurcsányt

2006.09.22. 18:19

Nem lesz könnyű dolga Orbán Viktornak, ha tényleg bíróság elé akarja állítani Gyurcsány Ferencet. A Fidesz-elnök szerint ugyanis a kormány meghamisította a költségvetés számait, és ezért büntetőjogilag is felelnie kell. Az [origo] által megkérdezett ügyvédek szerint azonban a kormány politikai tevékenysége jogi szinten nem számonkérhető, a miniszterelnök perléséhez pedig konkrétumok kellenének.

Bíróság elé állítaná Gyurcsány Ferencet és kormányát Orbán Viktor - derült ki a Fidesz elnökének csütörtök esti nyilatkozatából. Orbán a miniszterelnök nemrég nyilvánosságra került, a korábbi évek hazugságait elismerő hangfelvételével kapcsolatban egy, a tv2-nek adott interjú során arról beszélt, hogy "bűncselekmények történtek".  A politikus szerint meghamisították a költségvetés számait, ezért pedig Gyurcsány Ferencnek és kormányának büntetőjogi és pénzügyi felelősséget is vállalnia kell.

A pártelnök kijelentéseinek hátteréről és részleteiről az [origo] érdeklődésére a Fidesz sajtóosztálya nem tudott tájékoztatást adni. A kormány részéről Orbán felvetését úgy kommentálták, hogy természetesen minden magyar állampolgárnak kötelessége a hatóságokhoz fordulni, ha bűncselekményről szerez tudomást, Gyurcsány Ferenc azonban nem követett el semmi törvénybe ütközőt. A miniszterelnöknek "meggyőződése, hogy a pártelnök kijelentései nem állják ki az igazság próbáját" - áll a Kormányszóvivői Iroda hozzánk eljuttatott levelében.

Az [origo] kérdésére, hogy elvileg kerülhet-e bíróság elé a miniszterelnök, az iroda munkatársai azt mondták, hogy amennyiben Orbán Viktor, a jogszabályoknak megfelelően kezdeményez eljárást az általa feltételezett bűncselekmény ügyében, akkor a kormányfő minden kötelezettségének eleget fog tenni.

Csak a választás büntetheti a politikát

Az [origo] által megkérdezett ügyvéd, Nehéz-Posony Márton szerint jogi értelemben nem vonható felelősségre a kormány azért, amit tesz. "A kormány tevékenysége politikai tevékenység, ezért csak politikailag, elsősorban a parlamentben és a választásokon lehet felelősségre vonni és megítélni, jogi értelemben nem" - mondta a szakértő, aki szerint már a bírósági eljárás felvetése is teljesen abszurd.

"Egy kormányt nem lehet bíróság elé állítani, mivel nem rendelkezik jogképességgel" - hangsúlyozta Nehéz-Posony. Mint elmondta, közigazgatási szervet is csak saját hatáskörében, konkrét, egyedi ügyben okozott kár alapján lehet bíróság elé állítani, a kormány pedig ilyen tekintetben nem is számít közigazgatási szervnek. Bár konkrét személyeket, így például a miniszterelnököt elvileg lehetne perelni, ez szintén csak akkor következhet be, ha konkrét ügyben bizonyítanak rá valamilyen jogszabályba ütköző kötelességszegést vagy mulasztást.

Az ügyvéd szerint ugyanakkor a nemrég napvilágot látott balatonőszödi hangfelvétel állításai, mint például "végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet", vagy "nem csináltunk semmit négy évig", jogi értelemben nem tekinthetőek konkrét ügynek. Ráadásul a megfogalmazott vád, a költségvetés számainak meghamisítása is nehezen értelmezhető, mivel a költségvetés csupán egy pénzügyi terv, várakozás, nem pedig megfogható tény - tette hozzá.

"Egy terv meghamisítását fogalmilag nem tartom elképzelhetőnek" - mondta a szakértő, aki szerint hamis adatokról csak zárszámadás konkrét tételeinek meghamisításakor lehetne beszélni, ez azonban nagyon súlyos vád lenne az ellenzék részéről, ezért ő nem is tartja valószínűnek, hogy Orbán Viktor így értette csütörtöki nyilatkozatát.

Közérdekű adatok hamisításáért két év is adható

Schiffer András ügyvéd, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője az [origo]-nak szintén megerősítette, hogy a hazugság önmagában nem büntetőjogi tényállás. "Az egészséges morál minden hazugság ellen tiltakozik, de ettől még a világon egy egészséges, demokratikus jogállamban sem büntetik jogi eszközökkel" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte más módszerekkel, például a köz megvetésével kellene elégtételt venni az ilyen cselekedetek  elkövetőivel szemben.

Vannak természetesen speciális esetek: a közérdekű adatok eltitkolása vagy hamisítása, illetve hamis közérdekű adatok közzététele. Schiffer szerint ezekért akár két év börtönt is lehet kapni, a törvény pedig ugyanúgy vonatkozik a miniszterelnökre, mint bárki másra, de csak, ha konkrét közérdekű adatról van szó, nem általános "hazugságról". Ráadásul az elmarasztaló bírósági ítélethez azt is bizonyítani kell, hogy a közérdekű adatot nem hanyagságból, hanem szándékosan titkolták vagy hamisították - fogalmazott az ügyvéd.

Schiffer András ezért felelőtlennek tartja Orbán kijelentéseit, mivel szerinte egy ilyen vádaskodás esetén konkrétan meg kellett volna nevezni, hogy mire gondol a pártelnök. "Nagyon veszélyes az, ha egy vezető, egyébként jogvégzett politikus, játszadozik a büntetőjoggal, és retorikai fogásnak használja azt" - mondta.

Visnovitz Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK