Szonda: a többség szerint Orbán is felelős a randalírozásért

2006.09.22. 6:42

A megkérdezettek többsége szerint Orbán Viktor és Wittner Mária fideszes politikusok hozzájárultak az indulatok elszabadulásához a májusi Gyurcsány-beszéd kiszivárgása után - derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint az ország lakosságának 93 százaléka hallott a miniszterelnök hazudozást beismerő beszédéről.

A Fidesz prominenseinek, így Wittner Máriának és Orbán Viktornak a beszédei szerepet játszottak a tüntetések eszkalálódásában, az ellenzéki érzelmű polgárok jelentős része szerint is - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, melyet a Népszabadság ismertet.

A felmérés szerint az ország lakosságának 93 százaléka hallott a miniszterelnök balatonőszödi frakcióülésen májusban elhangzott beszédéről, 90 százalék közvetlenül hallott vagy olvasott is belőle részeket. Az emiatt kialakult helyzetet ugyanakkor csupán a megkérdezettek 32 százaléka értékelte "morális válságként".

Egyharmaduk szerint az erőszakos cselekedeteket előre megszervezték, szerintük a szervezők leginkább futballhuligánok, a Fidesz, szélsőjobboldali csoportok, illetve általában az ellenzék lehetett.

Sokak szerint az indulatok elszabadulásában a Fidesz prominens alakjai is jelentős szerepet játszottak, mint Wittner Mária vagy Orbán Viktor. Előbbi az összes megkérdezett 56 százaléka (az ellenzéki érzelműek 42 százaléka) szerint, míg utóbbi az összes válaszadó 51, az ellenzékiek 29 százaléka szerint tetteivel hozzájárult az indulatok elszabadulásához - olvasható a Népszabadságban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK