Rendőröket vádol egy kivert fogú egyetemista

2006.09.23. 14:07

Egy garázdaság gyanújával előzetesbe került fiatalember apja azt állítja: fiát saját lépcsőházukban fogták el a rendőrök, majd úgy megverték, hogy kitörtek a fogai. A rendőrség szerint a fiúk kővel dobálták őket az utcai zavargásokkor, de a gyanúsítottak tagadják ezt. A jogvédők napok óta tiltakoznak az állítólagos rendőri túlkapások és az indokolatlannak tartott letartóztatások miatt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szombaton nyolc fiatal előzetes letartóztatásba helyezését rendelte el csoportos garázdaság miatt. A rendőrök azt állítják, hogy valamennyien dobálóztak a körúi zavargásokkor szerdáról csütörtökre virradó éjjel, míg a fiúk azt mondják: nem történt ilyen, és nem tettek semmi törvénybe ütközőt.

Az egyik gyanúsított egy elsőéves vegyészmérnök hallgató fiú. A rendőri vallomás szerint a Rákóczi úton fogták el, mikor kővel dobálta az intézkedő rendőröket - mesélte az egyik ügyvéd, aki bent tartózkodott a zárt tárgyaláson. Az egyetemista ugyanakkor azt vallotta, hogy egy Dob utca társasház lépcsőházából vitték el, onnan, ahol lakik. Elmondása szerint eleinte kint volt ugyan társaival az utcán, de a nagy hangzavart meghallva és a hirtelen felbukkanó rohamrendőröket meglátva beszaladt a házba.

A kóddal nyíló, mágneses ajtót rátörte egy nyolc-tíz fős rendőrcsapat, lerángatták a lépcsőről, és az egyik társával együtt megverték, kirúgták a fogát - állítja a fiú. Több tanú is megerősítette ezt a vallomást az elmúlt napokban, sőt az eseményt valaki videóra is vette. A felvételből az [origo] tudósítója is látott néhány képkockát.

"Fiam az utolsó alkalommal, hogy telefonálni tudott, annyit tudott csak mondani, agyonvertek, kiverték a fogamat, mit csináljak" - olvasható abban a levélben, amelyet a vegyészmérnök-hallgató apja juttatott el pénteken az Országgyűlés Emberi Jogok Bizottságának. Az apa arra kérte a bizottságot, hogy kísérje kiemelt figyelemmel az ügyet, és az eljárás során szigorúan ragaszkodjon a jogszerűség és jogállamiság követelményeihez.

A szombati döntés az előzetes letartóztatásba helyezésről a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fiatalok akár újabb harminc napig nem mehetnek haza, úgy, hogy nincsen bírósági végzés ellenük. A gyanúsítottak családtagjai azt remélték, hogy a több mint két napos őrizetben tartás után szombaton szabadon elengedik a fiúkat. A bíró azért rendelte el az előzetes letartóztatás, mert szerinte fennáll a bűnismétlés veszélye, a fiatalok megszökhetnének vagy elrejtőzhetnének, esetleg bizonyítékokat semmisítenének meg vagy összebeszélnének tanúkkal - tudtuk meg az egyik ügyvédtől. Amikor kiderült, hogy milyen döntés született, a fiatalok folyosón várakozó hozzátartozói közül többen sírva fakadtak. Az [origo] tudósítója hallotta, amint az előtérben az egyik védőügyvéd azt mondta a kollégáinak: "ezek után legszívesebben visszaadnám a taláromat".

A szülők leginkább amiatt aggódnak, hogy a fiatalok egyetemi tanulmányai is derékba törnek amiatt, hogy 30 napig is elmaradhatnak az óráikról. Ennyi hiányzás miatt ugyanis valószínű, hogy nem szerezhetnek ebben a félévben jegyeket, és mivel sok helyen előfeltételes rendszerben lehet felvenni a tantárgyakat, ez akár egész évnyi csúszást is jelenthet.

A zavargásokban, különösen az MTV ostrománál főkánt rendőrök sérültek meg, köztük többen súlyosan. Jogvédők közölték, megértik, hogy nehéz körülmények között kell eljárniuk a rendőröknek, de szerintük ilyen eseményeknél is be kell tartani az arányosság elvét. Felhívtáka  figyelmet arra is, hogy indokolatlanul kerülhettek többen előzetes letartóztatásba.

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért nyílt levelet juttatott el Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, Lomniczi Zoltán a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes részére. Ebben azt kérték a címzettektől, hogy tegyék meg a lehetséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a törvény szigora valóban csak azokra sújtson le, akik arra rászolgáltak.

Janecskó Kata

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK