Zsíros kenyérrel zárták a nagy szombati tüntetést

2006.09.23. 10:56

Hajnali kettő körül vége lett a szónoklatoknak, a tüntetők zsíros kenyeret majszolva zárták a napot. A Madách térnél több embert állítottak elő a rendőrök. Orbán Viktor nem ment el a tüntetésre, felszólalt viszont Schmitt Pál Fidesz-alelnök. Budaházy állítólag ismét szónokolt, de a rendőrök megint nem kapták el. Egy transzvesztita táncra hívta a miniszterelnököt. Komolyabb rendbontás nem volt, pedig Demszky Gábor előre szólt. Olvassa el a szmbati nap történéseiről szóló tudósítást!

02:20

Fél kettő körül véget értek a szónoklatok a Kossuth téren. Egy óra tájban még 1500 ember maradt, többségük a színpad előtt állt, mások a gazdák sátrainál sorakoztak az ingyen zsíros kenyérért és vízért. A téren már folyik a takarítás, és a hangosítást is leszerelték.

02:02

A Madách térnél több embert is előállítottak a rendőrök, akik őket, valamint az ott tartózkodó újságírókat kezdték gyalázni. Két-három fiatalt, köztük egy lányt is, rabomobil vitt el, nem sokal éjfél után - jelentette az MTI.

00:57

Két embert állítottak elő a rendőrök vasárnap, nem sokkal éjfél után Budapesten, a Károly körúton - jelentette az MTI. A két férfi az Erzsébet téren keresztül próbált elmenekülni a rendőrök elől, akik a Városház parkban felállított Liberális Sátor előtt érték utol őket. A Madách téren több olyan embert igazoltattak a rendőrök, akik az újságírókat és a rendőröket gyalázták, fenyegették. Néhány ember a Magyar Igazság és Élet Pártja választási sátrába menekült. Előzőleg követ hajítottak egy rendőrautóra. A helyszínen ötven rendőrt vontak össze.

00:42

Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a szombat esti Kossuth téri tüntetésen nem volt szükség rendőri intézkedésre. Éjfél után öt-hatezer ember maradt a téren. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, szombat éjjel senkit nem kellett őrizetbe venni a fővárosban.

00:31

Nem sokkal éjfél előtt a tüntetők több mint fele már elhagyta a teret. Az MTI tudósítói azt tapasztalták, hogy teljes nyugalom volt a belvárosban, egyedül a Madách téren lehetett látni jelentősebb számban rendőröket.

23:10

A nép nevében akar tíz ismert személy követelést átadni Szili Katalinnak, a magyar parlament elnökének vasárnap. "A nép nevében követeljük egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és ideiglenes kormány felállítását, a tárgyalások azonnali megkezdését" - közölte a követelés egyik aláírója, Papp Lajos szívsebész. A követelést rajta kívül még Bethlen Farkas, Hargitay András, Kelemen András, Makovecz Imre, Melocco Miklós, Molnár V. József, Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás és Tőkés László írta alá - jelentette az MTI.

22:51

Egy eltakart arcú szónok Budaházy Györgyként szólt a tömeghez. Azt állította, hogy a rendőrség már négyszer járt a lakásán, amelyet feldúltak, feleségét, gyerekeit pedig a rendőrök zaklatták. Szerinte rendőröknek Gyurcsány Ferencet kellene letartóztatniuk. Az őt követő szónok azt követelte, hogy a tömeg védje meg azokat, akiket a Magyar Televízió székházának feldúlása, illetve más erőszakos események miatt keres a rendőrség, mert ők "'56 szellemiségének hősei". Az MTI szerint Budaházy beszéde után a teret környező utcákban erősebb lett a rendőri jelenlét, és igazoltatni kezdték az arra járókat.

22:21

A tüntetésen felszólaló Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke új választási törvényt követelt, és közölte, az aranybulla ellenállási záradéka feljogosít az ország alkotmányt megszegő vezetésének eltávolítására - akár fegyverrel is.

21:47

Az MTI becslése szerint körülbelül 25 ezer - a HírTV szerint 50 ezer - ember gyűlt össze szombat estére a Kossuth téren. A tömegben feltűnt Schmidt Mária történész, a Terror Háza igazgatója, valamint Rákay Philip, a Fidesz-nagygyűlések egyik műsorvezetője is. A színpad mellé óriás kivetítő is került. A téren sok a mozgó árus, pattogatott kukoricát, könyvet, pólót, üdítőt, sört is lehet vásárolni. Sok az ittas ember is. Egy idős hölgy rosszul lett a tömegben, rendőrök kísérték ki - jelentette az MTI.

21:28

Fekete símaszkos, rohamsisakos, felfegyverzett rendőrcsoportok kísérték a Ferencváros szurkolóit szombaton este a csapat mérkőzése után a budapesti metrószerelvényekben egészen a Kossuth térig. Este 9 órára 100-200 FTC-szimpatizáns csatlakozott a Kossuth téren a kormány és a miniszterelnök ellen tüntetőkhöz, ahová a drukkerek nagyobb rendzavarás nélkül, a "Gyurcsány takarodj (...) Hazaáruló" rigmusokat skandálva érkeztek meg - jelentette az MTI.

21:10

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője szombat este bejelentette a Kossuth téren, hogy petíciót adtak át a Magyar Televíziónak. "Senkinek nem kíván olyan tekinteteket, mint ami gyűlöletet láttam a hírigazgató és más televíziós vezetők arcán". A közszolgálati televízió szombat esti Híradójában ismertették a petíció legfontosabb követeléseit.

20:48

"Szolgálatban vagyok, lehet hogy jönnek a fradisták, szurkolók meg minden" - ezzel a szöveggel kérezkedett előbbre az egyik Kossuth téren felállított kifőzde előtt álló sorban az egyik nemzetőr. Ők azok, akik a tüntetés békés menetét felügyelik. A szervezők a jelek szerint elképzelhetőnek tartják hogy rendbontók érkeznek - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről. Arra a kérdésre, hogy hogyan készülnek a zavarkeltők kiszűrésére, az egyikük így felelt: "van itt a tömegben elég ember, aki segít nekünk".

20.09

A meccs vége után a Fradi-szurkolók elvonultak, nem volt semmiféle incidens. Sokan lefényképezték a felsorakozott rendőröket, és megtapsolták a vendégcsapat Tuzsér drukkereit.

19.59

Bár a meccs még nem ért véget, egy távozó Fradi-szurkoló azt mondta, ha nem lennének itt a rendőrök, akkor nem lenne semmi rendzavarás, hanem mindenki menne haza vagy kocsmázni. Szerinte azonban a rendőri jelenlétet többen provokációnak foghatják fel. Egyébként nem hallott róla, hogy készülődne a kemény mag. Hozzátette még, hogy ha valaki békésen kijön szurkolni, azt hagyják békén, de a huligánokat tényleg el kellene vinniük a rendőröknek.

19:51

A magyar nép többsége, azaz azok vannak jelen a Kossuth téren, akik szabadulni akarnak a hazugságtól - erről Pozsgay Imre beszélt a Kossuth téren. Az MSZP egykori köztársaságielnök-jelöltje szerint "tudjuk, ki hazudott és mit... Önbecsülésünket akarták elvenni, állítsuk helyre" - bíztatta a demonstrálókat.

19.50

Tudósítónk szerint a rendőrség igen komoly készültségben van az Üllői úton. Becslése szerint legalább 150 rendőr van a helyszínen. Közben egy külföldi tudósító munkatársunknak trágár szavak kíséretében számolt be arról, hogy mennyire unja a budapesti eseményeket.

Fotó: Hajdú D. András

19:39

A Fradi-stadion aljában több tucat rohamrendőr áll és sok lovasrendőr is megjelent a Fradi-pálya környékén. Egy rendőr tudósítónknak azt mondta, konkrét figyelmeztetést nem kaptak készülő zavargásokról, de érkezett egy füles, és ezért megelőzés céljából felvonultak.

19:35

Orbán Viktor az Inforádiónak adott interjújában azt mondta, nem megy el a Kossuth téri tüntetésre, mert nem szeretné, ha az lenne a látszat, hogy a Fidesz szervezte az elmúlt napok tüntetéseit, s a megmozdulásokat politikai célokra akarja használni. Szombaton ugyanakkor felszólalt Schmitt Pál Fidesz-alelnök, és az elmúlt napokban is beszélt a tüntetőkhöz a párt több képviselője.

19:29

Cáfolták a gazdák, hogy keddre országos demonstrációkat szerveznének. Erről Bagi Béla, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) alelnöke, az Országos Demonstrációs Bizottság vezetője tájékoztatta az MTI-t. Korábban a Kossuth téri Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik tagja közölte, hogy kedden "a gazdák ellepik az utakat". A Magosz hétfőn délelőtt dönt az esetleges demonstráció módjáról, illetve időpontjáról.

19:18

Egyre nagyobb a tömeg a Kossuth téren, már a környező utcákban is állnak emberek. Pozsgay Imre is megjelent.

"Ha valamilyen újságnak ír, akkor nem" - mondta egy kopasz fiú a téren, amikor az [origo] arról kérdezte, a főpolgármester információinak megfelelően előfordulhatnak-e zavargások az este. Mások szerint, ha történik is valami, az nem innen indul ki, mert a tömeg nem azért van itt. "Esetleg majd később jönnek ide épp a Fradi-meccsről" - vélte egy bőrruhás férfi, aki szerint a zavarkeltők minden esetben provokátorok. "A fradisták hazamennek, fáradtak" - mondta mosolyogva egy másik tüntető. A többség szerint a focidrukkerek, ha megjelennek is a téren, nem képeznek majd számottevő tömeget, így nem kell félni tőlük.

Az [origo] tudósítójának nyilatkozó rendőrök még nem hallottak a korábban beígért kondér meleg ételről, amelyet állítólag a tüntetők küldtek nekik.

19:04

Makovecz Imre is felszólalt a Kossuth téri demonstráción. Az építész szerint újra megjelent az '56-os szellemiség, és közölte, a politikának tudomást kell venni róluk, mert a demonstrálóknak már van választott képviseletük.

18:50

Fokozott jelenléttel készült a rendőrség a Ferencváros szombat esti Üllői úti mérkőzésére. A stadion körül lovas és kutyás rendőrök mellett símaszkos, rohamsisakos és golyóálló mellénybe öltözött rohamrendőrök is felvonultak. A terepet egy vízágyú is biztosítja. Az este hat órakor kezdődött mérkőzésig rendbontás nem volt. A klub vezetése attól tart, hogy egy esetleges fradisták által kezdeményezett rendbontás súlyos következményekkel járna az egyesületre.

Fotó: Pályi Zsófia

18.38

Beszélt Tőkés László református püspök is a Kossuth téren, és örömét fejezte ki, amiért a Fidesz-nagygyűlést ugyan lemondták, de a Parlament előtt mégis sokan összegyűltek. Közben a tüntetők küldtek egy kondér meleg ételt a rendőröknek.

17.26

A Kossuth téren felszólalt az MTV-ostrom miatt körözött Budaházy György húga, aki szerint bűnbaknak akarják kikiáltani a testvérét, pedig ő szabadságharcos és nem futballhuligán. "Védjétek meg szabadságharcosaitokat!" - kiáltotta a nő, és szavait nagy ováció követte.

Munkatársunk a helyszínen felfigyelt egy nőnek öltözött férfira, aki azt kiabálta: "Gyere mellém táncolni egy kicsit Feri, én ütlek, te meg közben kékülsz." A transzvesztita minden bizonnyal a miniszterelnökre gondolt.

17:09

A pénteken elindított úgynevezett fehér mozgalomhoz való csatlakozásra kérte a Kossuth téri demonstrálókat Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke, aki szombaton délután mondott néhány perces beszédet a Parlament előtti színpadon. A téren jelenlévő több mint hétezer embert arra kérte a fideszes politikus, hogy viseljenek fehér szalagot, karkötőt, járjanak fehér ruhában, kifejezve ezzel: elutasítják az erőszakot és a hazugságot - számolt be az MTI. Az [origo] munkatársa szerint nagyon sokan viselnek fehér ruhadarabot.

17:00

Az elmúlt napok eseményei kapcsán szombaton 40 emberrel szemben nyújtottak be előzetes letartóztatásra vonatkozó indítványt a Pesti Központi Kerületi Bíróságnál. A gyanúsítottak közül 32 ember ellen garázdaság bűntette miatt, míg 8 személy kapcsán csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult eljárás. Közülük 37 ember előzetes letartóztatását rendelték el, kettőjük esetében pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, míg egy ember esetében mellőzték a kényszerintézkedés alkalmazását. A tüntetésekkel kapcsolatban összesen 127-en vannak előzetes letartóztatásban - tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága.

16:56

Tudósítónk szerint már most annyian vannak a Kossuth téren, mint ahányan hétköznap este szoktak lenni. Rengetegen lengetnek magyar zászlót, és látni több Árpád-sávos lobogót is.

16:00

Szombat délután fél négyre több mint ötezer főre nőtt a Kossuth téri demonstrálók száma - jelentették az MTI munkatársai. A Parlament közvetlen közelében közel ötszáz rendőr gyűlt össze.

15:59

A Hősök terén - ahol a Fidesz tartotta volna nagygyűlését -  nincs gyülekező tömeg, bár korábban voltak olyan híresztelések, hogy a párt szimpaizánsai mégis tartanak demonstrációt. Vannak viszont rendőrök, nagyjából harmincan. Egy Alba Volán feliratú busszal érkeztek, vélhetően Székesfehérvárról - jelentette az [origo] munkatársa.

Fotó: Pályi Zsófia

15:05

Feszültség alakult ki a Kossuth téri tüntetés egyik fő szervezője, a Magyar Nemzeti Bizottság tagjai között. Közülük négyen ugyanis nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak, de a többi tagnak erről nem szóltak - jelentette be az egyik szónok.

15:00

Egy orosz tudósító arra kérte az [origo] munkatársát, fordítsa le neki, mit kiabál az oroszokról az a nő, aki azt skandálta, hogy "Ruszkik haza!". A külföldi tudósító nem tudott mit mondani, amikor megértette a nő skandálásának jelentését.

14:45

Demszky Gábor főpolgármester - nemzetbiztonsági forrásokra és híradásokra hivatkozva - felhívta a figyelmet, hogy ma este ismét randalírozók érkeznek a városba. A közterület fenntartók eltávolítják a belvárosból a mozdítható tárgyakat és ebben segítséget kérnek az összes budapestitől.

13:40

Ezer szál rózsát tűzött egy háromfős baráti társaság a Parlament előtt lévő rendőrségi kordonra. Tudósítónknak elmondták, hogy a rózsákkal a tiszteletüket akarják kifejezni és régi nagy államférfiak nevét kezdték sorolni. A téren beszélő szónok azonban már úgy hivatkozott a fehér rózsákra, mint a tüntetés békésségének szimbólumára.

13:10

Verekedést próbált szítani a Kossuth téren összeggyűlt békés demonstrálók között egy férfi, akit szombaton, nem sokkal 12 óra után elfogtak a rendőrök - közölte az MTI-vel a BRFK helyettes szóvivője. Tafferner Éva hozzátette: a férfit az V. kerületi rendőrkapitányságra előállították.

12:30

Az ország minden pontjáról érkeznek csoportokban tüntetők, akik magyar zászlókra vagy táblákra írják fel a település nevét, ahonnan érkeztek. A tömeg "szervusztok" felkiáltással üdvözli őket. A hangosbemondóban már többször felhívták a figyelmet, mindenki vigyázzon értékeire a felbukkanó zsebtolvajok miatt.

12:10

62 rohamrendőr érkezett a Parlament elé, a demonstrálók és az Országház épülete között állnak sorfalat. "Magyar rendőr velünk van" - kiabálta a tömeg a rendőrök láttán.

11:50

"Ameddig pisilni nem kell menni és ameddig a lábam meg nem dagad. Akkor hazamegyek kipihenni magam és aztán jövök vissza" - mondta egy résztvevő az [origo] tudósítójának kérdésre, hogy meddig tervez maradni a Kossuth téren. A jelenlévők arra számítanak, hogy az elmúlt napokhoz képest ma este lesznek a legtöbben. Az általunk megkérdezettek egységesen úgy gondolják, hogy a bombafenyegetés híre hazugság volt, csak azt a célt szolgálta, hogy a Fidesz lefújja gyűlését. "Ebben a tömegben nincs olyan ember, aki ért a bombákhoz és nem is lesz este sem" - mondta az egyik demonstráló.

11:40

Körülbelül ezer fősre duzzadt a tömeg a Kossuth téren, az emelvénynél már összeérnek az emberek. Egyelőre nincs hangosítás, ezért kartontölcsérbe beszélnek a szónokok. A tömeg "Szervusztok, szervusztok!" felkiáltással üdvözölt egy Orosházáról és Nyíregyházáról busszal érkező csoportot. Más vidéki városokból - Egerből, Kecskemétről - is érkeztek szimpatizánsok. Időközben megérkezett a hangosítást biztosító autó is.

 

11:30

Harmincnyolc, a tüntetésekkel kapcsolatban meggyanúsított ember letartóztatásáról dönt ma a Pesti Központi Kerületi Bíróság - tudta meg az MTI. Csütörtökön és pénteken pontosan száz gyanúsított ügyében döntött a bíróság, közülük 92-nek elrendelték az előzetes letartóztatását. A fennmaradó nyolc személy közül ötnél elutasították az ügyészi indítványt, egynél lakhelyelhagyási tilalmat, két személynél pedig házi őrizetet rendeltek el.

11:10

Az MSZP azt kérdezi a Fidesztől, valóban tevőlegesen vesz-e részt a szombati Kossuth téri rendezvény szervezésében, annak ellenére, hogy hivatalosan bejelentette: elmarad az erre a napra tervezett nagygyűlése. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek szombaton úgy nyilatkozott: több hír terjedt el arról, hogy a szombati Kossuth téri rendezvényre mégiscsak a Fidesz és a polgári körök szervezik a tüntetőket.

Fotó: Pályi Zsófia

10:30

Folyamatosan növekszik a tömeg a Kossuth téren, 10 órakor körülbelül 300-an voltak, de fél óra alatt legalább újabb száz ember érkezett - jelentette tudósítónk. Egy idősebb férfi autójával hajtott be a térre és transzparenseket vett elő a kocsiból.

10:05

Nyolc embert állított elő a rendőrség a tüntetésekkel kapcsolatban szombatra virradóra - tájékoztatta az MTI-t a BRFK helyettes szóvivője. Tafferner Éva hozzátette: egy személyt garázdaságért, hármat csoportosan elkövetett garázdaságért állítottak elő. Őket őrizetbe vették. További három személyt igazolás megtagadása miatt állítottak elő. A nyolcadik az a nő volt, akiről péntek éjjel a BRFK vezetője, Gergényi Péter is beszámolt az MTI-nek. Őt a tüntetés rendezői adták át a rendőröknek, a nőnél kés volt.

10:00

Nyugodtan telt az éjszaka Budapesten, az utcákon sem randalírozókat, sem komolyabb rendőri egységeket nem lehetett látni. Éjfél előtt már erősen ritkult a tömeg a Kossuth téren is, néhány száz ember tartott ki a legtovább. Itt olvashatja el esti tudósításainkat.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK