A Reuters szerint Gyurcsány túléli a válságot

2006.09.24. 9:57

Az AP amerikai és az AFP francia hírügynökség húszezerre, a brit Reuters pedig 40 ezerre becsülte a szombati Kossuth téri demonstráció résztvevőinek számát. A külföldi hírügynökségek szerint a szombati volt a legnagyobb kormányellenes demonstráció a héten. A Reuters szerint Gyurcsány Ferenc valószínűleg túléli kétéves kormányzása eddigi legnagyobb válságát.

A miniszterelnök és a kormány távozását követelő eddigi legnépesebb demonstrációként jellemezték a külföldi hírügynökségek a Kossuth téren szombat este tartott tüntetést.

Az AP amerikai és az AFP francia hírügynökség egyaránt közel húszezerre becsülte a résztvevők létszámát, míg a brit Reuters szerint mintegy 40 ezer ember gyűlt össze az Országház előtt, ahol szombaton már hatodik napja tartott a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozását követelő tüntetés. Mindhárom hírügynökség megjegyezte, hogy ez volt az eddigi legnépesebb ilyen jellegű demonstráció.

Az AP amerikai hírügynökség kitért arra is, hogy a szombat esti megmozduláson olyanok is részt vettek, akik eredetileg a Fidesz aznapra meghirdetett nagygyűlésére akartak elmenni. Azt azonban az ellenzéki párt biztonsági megfontolásokból elhalasztotta.

A Reuters megjegyezte, hogy a szombat esti tüntetés résztvevőinek létszáma és a szélsőjobboldaliak felbukkanásának ellenére sem ismétlődtek meg a hét eleji erőszakos cselekmények. Az AFP megemlítette: hétfőtől szerdáig jobboldali szélsőségesek vagy a tüntetésekhez csapódó garázdálkodó személyek összecsapásokat provokáltak ki a rendőrséggel, amelynek során több mint 250-en megsérültek. Az elmúlt két napban azonban nyugalom visszatért a magyar fővárosba - tette hozzá az AFP tudósítója.

Elemzőkre hivatkozva, a Reuters azt írta, hogy Gyurcsány Ferenc politikailag valószínűleg túléli kétéves kormányzása eddigi legnagyobb válságát, kormánya pedig ragaszkodni fog a költségvetési reformokhoz, amelyek már elnyerték az Európai Bizottság előzetes támogatását. A hírügynökség szerint a magyarországi tüntetések elmélyítették a kormányzó baloldal és a jobboldali ellenzék közötti megosztottságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK