Rendben zajlott az Újpest-meccs

2006.09.24. 11:12

A Kossuth téren egyelőre kevesebben vannak, mint az elmúlt napokban. Nem volt szükség a rendőrökre a XV.kerületi REAC-pályánál, ahol az Újpest első osztályú bajnoki labdarúgó mérkőzésen egy góllal verte meg a Pécs együttesét. Az oszló tömegből néhányan Gyurcsány-idézeteket kiabáltak a rendőrök felé. Eközben a Pesti Központi Kerületi Bíróság 14 ember előzetes letartóztatását rendelte el.

19:22

A békéscsabai Kossuth téren már hetedik napja tüntetők egyik szónoka vasárnap este bejelentette, hogy a jövőben nem demonstrálnak. A szónok tudomása szerint ugyanis a továbbiakban a Fidesz kíván rendezvényeket szervezni ugyanerre a helyszínre, vagyis a Kossuth térre. Vantara Gyula, a Fidesz békéscsabai polgármesterjelöltje azonban az MTI-nek azt mondta, hogy pártja hétfőre semmilyen rendezvényt nem szervezett a békéscsabai Kossuth térre.
   
A demonstrálók létszáma vasárnap estére alaposan megfogyatkozott, hiszen a korábbi több százzal szemben csupán 30-40-en vettek részt a kormányfő lemondását követelő tüntetésen.

19:15

Elhúzták a rendőrök a Kossuth teret az Országház üres parkolójától elválasztó kordont, erre a szervezők kérésére, a létszám növekedésére tekintettel került sor eddig is esténként. Az "öltözzenek fehérbe" felhívásra több tüntető fehér ruhadarabban jelent meg a téren, és sokan fehér szalagot tűztek ingükre, blúzukra vagy kabátjukra.

18:45

"Szemmel láthatóan kevesebben vannak, mint tegnap" - jelentette a Kossuth térről helyszíni tudósítónk. Kihirdették a tüntetés következő napjainak a menetrendjét, eszerint reggel tíz órától délután ötig bárki felszólalhat a saját nevében, de ügyelnie kell arra, hogy ne uszítson, és beszéde ne szolgáljon pártérdeket. Öt órától politikai felszólalók és művészek veszik át a terepet.

Nem sokkal ezelőtt beszédet mondott Makovecz Imre építész. Kijelentette, hogy a Kossuth téren kell maradniuk a demonstrálóknak egészen addig, amíg a vidék el nem indul a fővárosba. Közölte azt is, hogy holnap átadnak egy petíciót az Országgyűlés elnökének, Szili Katalinnak, aki hétfőre összehívta a Házbizottság rendkívüli ülését. Ezt Makovecz fontos lépésnek nevezte a legitimációs folyamatban, szerinte ez azt jelenti, hogy most már komolyan veszi a politika a tüntetőket.

18:10

Saját honlapot nyitottak a Kossuth téri tüntetők. A www.kossuthter.com weboldalon elolvasható a demonstrálók petíciója. A programok menüpont szerint ma késő délután a Kárpátia zenekar lép fel.

18:01

Nem volt rendbontás a REAC-pályán. A mérkőzést az Újpest nyerte 1-0-ra.

17:35

Rendben folyik az Újpest-Pécs meccs, a kapuknál 10-10 lovas rendőr ügyel, negyven gyalogos társuk a pálya mentén - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről. Gól sem született eddig.

17:11

Vasárnap délután öt órára pár ezres tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, ahol egymást érik a szónoklatok és a közös éneklések. Több szónok is amnesztiát követelt minden, a budapesti zavargások alatt elfogott embernek.

16:14

Komoly rendőri készültség van a főváros XV. kerületében a REAC-pályánál, ahol az Újpest első osztályú bajnoki labdarúgó mérkőzésen a Pécs együttesével játszik. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója a stadion több bejáratánál is lovas rendőröket látott, ezen kívül kommandós egységek és kutyás járőrök vigyázzák a stadion környékét. A stadion Régi Fóti úti oldalánál a parkolóban egy vízágyús autó is található. A stadionon belül a házigazda Újpest rendezői biztosítják a rendet.

16:00

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt vasárnap 21 személlyel szemben nyújtottak be előzetes letartóztatásra vonatkozó indítványt. A gyanúsítottak ellen garázdaság bűntette miatt indult eljárás. A gyanúsítottak közül 14 ember előzetes letartóztatását rendelték el.

15:42

Közös rendezvényt tartott Gyurcsány Ferenc kormányfő, Molnár Gyula, az MSZP Budapesti Tanácsának elnöke és Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester. Aláírták a Budapesti Nyilatkozatot, amelyben rögzítik: minden alkotmányos eszközzel készek megvédeni a köztársaság intézményeit, a főváros békéjét és a budapestiek biztonságát.    Európában egy jobb- vagy balközép pártnak soha nem jutna eszébe, hogy saját radikálisaival egy követ fújjon. Ez nem csupán a magyar jobboldal, de az egész magyar demokrácia tragédiája - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

15:27

A Hold utcánál békés demonstrációt tart a Humanista Párt. A rendezvényen mindössze 30-40 ember van.

15:10

A Kossuth téren a Lelkiismeret 88' titkára beszédében azt állította, hogy a rendőrök ártatlan fiatalokat tartóztattak le és kínoztak meg a fogdákban. A téren egyre nagyobb a tömeg.

14:57

A tüntetők fő szervezői petíciót akarnak átadni Szili Katalinnak, az Országgyűlés szocialista elnökének. Az egyik fő szervező szerint a petíció lényegében a nemrégiben a Magyar Televízióban felolvasott petícióval lesz azonos.

14:20

Elkezdődtek a szónoklatok a közel ezer fős tömeg előtt. Sokan iratkoztak fel a szónoknak jelentkezettek listájára. A Parlament előtt sorfalat álló rendőröknél csökkentették a készültséget: ma már rohampajzs nélkül biztosítják a területet.

13:50

Takács András, a Kossuth téri demonstráció egyik főszervezője vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt napok történései után világossá vált, hogy nem elég Gyurcsány Ferenc lemondása, hanem új választások kiírására van szükség. Takács szerint ahhoz, hogy a nemzet perifériájára szorult erők is képviselethez jussanak arra volna szükség, hogy eltöröljék a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

13:00

Tovább keresi a rendőrség Budaházy Györgyöt, akit azért köröznek, mert a gyanú szerint hétfőn és kedden erőszakos cselekményeket hajtott végre a fővárosban. Szombat este egy símaszkot viselő férfi Budaházy Györgyként szólt a Kossuth téren összegyűlt tömeghez, és azt mondta, hogy ő rongálta meg a Szabadság téren a szovjet hősi emlékművet. A rendőrség szerint Budaházyt azért nem kaptak el a helyszínen, mert a tömegben nem volt célszerű beavatkozni.

12:00

Lantzner Ferdinánd, a Kossuth téri tüntetések egy kezdeményezője az [origo]-nak elmondta: ha nem vezet eredményre a demonstráció, keményebb eszközökhöz folyamodnak, így még Gyurcsány Ferenc élete is veszélybe kerülhet. A szervező hozzátette: a demonstrációk hétfőtől újabb elemekkel bővülnek, a központi tüntetés továbbra is a Kossuth téren lesz, de innen kiindulva más helyszíneken is lesznek események.

Az [origo] tudósítója szerint vasárnap délelőtt közel 200 ember tartózkodott a budapesti Kossuth téren, a demonstrálók többsége csoportokba verődve beszélgetett, fűben üldögélt, vagy sorban álltak a szendvicses sátor előtt.

10:30

Molotov-koktélt dobtak vasárnap hajnalban az MSZP kőszegi irodájára, amitől az épület kigyulladt - közölte a katasztrófavédelem. Az irodahelyiség szinte teljesen kiégett, a lángok között iratok is megsemmisültek. Az irodában nem tartózkodott senki, így személyi sérülés nem történt. A rendőrség ismeretlen tettes ellen rongálás miatt indított nyomozást. (Minderről részletesen itt olvashat.)

10:00

Vasárnap is folytatódik az előzetes letartóztatási kérelmek elbírálása - közölte a Fővárosi Bíróság. Vasárnap a Pesti Központi Kerületi Bíróságon húsz kérelemről döntenek. Csütörtöktől szombatig összesen 141 előzetes letartóztatásra irányuló ügyészi indítvány érkezett, ezek közül 127 esetben rendelték el a bíróságok az előzetes letartóztatást. Hat esetben a bíró nem adott helyt az indítványoknak, négy esetben lakhelyelhagyási tilalmat, négy esetben pedig házi őrizetet rendelt el.

Hat személyt állítottak elő vasárnapra virradóra a rendőrök a zavargásokkal kapcsolatban - közölte a BRFK. Három személyt garázdaság miatt fogtak el, őket őrizetbe vették. Két személyt igazolás megtagadása miatt állítottak elő, egy férfit pedig rendzavarás miatt vettek őrizetbe. Utóbbit szombat délben kapták el azt követően, hogy megpróbált verekedést szítani a Kossuth téri tüntetők között.

9:00

A Kossuth téren vasárnap reggel 70-100 tüntető tartózkodott. Több sátor áll a téren, ingyen teát osztanak a jelenlévőknek. Többen a téren alszanak hálózsákban vagy anélkül. A teret kitakarították maguk a tüntetők, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat segítségével. Szombaton 1500 adag paprikáskrumplit osztottak szét, valamint 400 kiló kenyérből készítettek zsíros kenyeret. Szombaton 24 rendőrnek adtak vacsorát, a kivezényelt osztag parancsnokának beleegyezésével.

02:20

Fél kettő körül véget értek a szónoklatok a Kossuth téren. Egy óra tájban még 1500 ember maradt, többségük a színpad előtt állt, mások a gazdák sátrainál sorakoztak az ingyen zsíros kenyérért és vízért. A téren már folyik a takarítás, és a hangosítást is leszerelték.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK