A szervezők is kevesebb tüntetőre számítanak

2006.09.24. 19:42

Vasárnap már kevesebb tüntető vonult ki a Kossuth térre. Éjfélre már csak kétszázan maradtak, pedig zenekarok is szórakoztatták a tömeget. A szervezők maguk is arra számítanak, hogy a következő napokban tovább csökken a demonstrálók száma. Rendbontás nem volt. A vasárnai események krónikája.

6:56

A Kossuth téri tüntetők számának csökkenését emelték ki a hírügynökségek vasárnapi jelentéseikben. Az AP amerikai hírügynökség vasárnap este ötezer főre tette a résztvevők létszámát, míg a francia AFP nyolcezer emberről írt. Az AFP szerint vasárnap a tüntetők száma elmaradt a szervezők várakozásától, akik 10-15 ezres tömegre számítottak.

Az AP a szenvedélyek csillapodásának lehetséges jeleként értékelte a demonstrálók számának csökkenését, hozzátéve: bár a tüntetők számára további vonzerőt jelentve, magyar popsztárok is "felléptek", vasárnap késő este két- és fél ezernél többen már nem tartózkodtak a téren. Az AP úgy vélte, hogy a közhangulat valódi tesztje csak ezután következik. Vidéken a jelek szerint szintén fogyatkoznak a tüntetők - olvasható a hírügynökség jelentésében.

A francia AFP megszólaltatta Hajdú Krisztiánt, a tüntetés szervezőinek szóvivőjét, aki elmondta: az eddigi demonstrációk valóban szombaton érték el csúcspontjukat. A szóvivő megjegyezte, hogy a következő napokban, az önkormányzati választások közeledtével a tüntetők számának fokozatos csökkenésére számít. Egyúttal közölte, hogy szeptember 29-én, a választások előtt két nappal felfüggesztik a kormányfő lemondását követelő megmozdulásokat.

00:15

Körülbelül kétszáz ember kivételével hazamentek a tüntetők a Kossuth térről. A programok befejeződtek, már csak felvételről közvetítenek zenét az ott maradottaknak.

23:40

Már csak néhány százan maradtak a Kossuth téren. Az Ismerős Arcok koncertjét népzenei műsor és néhány szónoklat követte. A tüntetőknek most egyetlen gitárral zenél valaki.

23:20

Országos aláírásgyűjtést kezdeményez a Magyarok Világszövetsége, és keresik annak a jogi lehetőségét, hogy "védelmükbe vegyék az elmúlt héten őrizetbe vett és elfogató parancs kiadása alatt álló forradalmárokat" - közölte vasárnap éjjel a fővárosi Kossuth téren felállított színpadon Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke.

22:40

Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a Kossuth téren vasárnap rendőri intézkedésre nem volt szükség.

22:34

Tudósítónk szerint lassan kezd feloszlani a tömeg a Kossuth téren. A tüntetőknek ismét egy rockzenekar játszik, az Ismerős Arcok.

21:43

Mentő és tűzoltó érkezett a Kossuth térhez közeli Honvéd utcába, de mint tudósítónk megtudta: nem a tüntetés miatt, hanem lakástűzhöz jöttek.

21:20

A koncert véget ért, ismét szónokok beszélnek a tüntetőkhöz. Egyikük elmondta, hogy kilencven helyre jelentettek be félpályás útlezárásokat holnapra. A lezárásokban mintegy ezer jármű fog segédkezni.

20:55

A parlament északi részénél jól látható a rendőri készültség - jelentette helyszíni tudósítónk a Kossuth térről. Három teherautó várakozik ott, tele rendőrökkel.

20:40

A szónokok egyelőre befejezték a beszédeket. Most a Kárpátia nevű nemzeti rockzenekar játszik.

19:53

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel azt közölte: Szili Katalin egymaga nem kíván dönteni a petíció átvételének kérdéséről. Az Országgyűlés elnöke a parlamenti pártok képviselőiből álló házbizottság hétfő ülésétől teszi függővé a döntést.

19:52

Gyűlnek a tüntetők a Kossuth téren. A felszólalók továbbra is a kormány lemondását és új alkotmányt követelnek. A szónokok kijelentették: bármit állítsanak is a politikusok, nem Orbán Viktor hívta ide az embereket, ez spontán tüntetés.

A tömegben ingyen narancssárga pólókat osztogatnak, melyekre piros-fehér-zöld színekkel felhímezték, hogy "mi nem hazudtunk reggel, este, éjjel".

19:22

A békéscsabai Kossuth téren már hetedik napja tüntetők egyik szónoka vasárnap este bejelentette, hogy a jövőben nem demonstrálnak. A szónok tudomása szerint ugyanis a továbbiakban a Fidesz kíván rendezvényeket szervezni ugyanerre a helyszínre, vagyis a Kossuth térre. Vantara Gyula, a Fidesz békéscsabai polgármesterjelöltje azonban az MTI-nek azt mondta, hogy pártja hétfőre semmilyen rendezvényt nem szervezett a békéscsabai Kossuth térre.
   
A demonstrálók létszáma vasárnap estére alaposan megfogyatkozott, hiszen a korábbi több százzal szemben csupán 30-40-en vettek részt a kormányfő lemondását követelő tüntetésen.

19:15

Elhúzták a rendőrök a Kossuth teret az Országház üres parkolójától elválasztó kordont, erre a szervezők kérésére, a létszám növekedésére tekintettel került sor eddig is esténként. Az "öltözzenek fehérbe" felhívásra több tüntető fehér ruhadarabban jelent meg a téren, és sokan fehér szalagot tűztek ingükre, blúzukra vagy kabátjukra.

18:45

"Szemmel láthatóan kevesebben vannak, mint tegnap" - jelentette a Kossuth térről helyszíni tudósítónk. Kihirdették a tüntetés következő napjainak a menetrendjét, eszerint reggel tíz órától délután ötig bárki felszólalhat a saját nevében, de ügyelnie kell arra, hogy ne uszítson, és beszéde ne szolgáljon pártérdeket. Öt órától politikai felszólalók és művészek veszik át a terepet.

Nem sokkal ezelőtt beszédet mondott Makovecz Imre építész. Kijelentette, hogy a Kossuth téren kell maradniuk a demonstrálóknak egészen addig, amíg a vidék el nem indul a fővárosba. Közölte azt is, hogy holnap átadnak egy petíciót az Országgyűlés elnökének, Szili Katalinnak, aki hétfőre összehívta a házbizottság ülését. Ezt Makovecz fontos lépésnek nevezte a legitimációs folyamatban, szerinte ez azt jelenti, hogy most már komolyan veszi a politika a tüntetőket.

18:10

Saját honlapot nyitottak a Kossuth téri tüntetők. A www.kossuthter.com weboldalon elolvasható a demonstrálók petíciója. A programok menüpont szerint ma késő délután a Kárpátia zenekar lép fel.

18:01

Nem volt rendbontás a REAC-pályán. A mérkőzést az Újpest nyerte 1-0 -ra.

Olvassanak a vasárnap korábbi történéseiről!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK