Megépülhet a bükkösdi cementmű

2006.09.24. 21:18

Elvben épülhet cementmű a Baranya megyei Bükkösdön, miután a választók többsége a vasárnap megtartott helyi népszavazáson kinyilvánította: támogatna egy ilyen beruházást - közölte a falu jegyzője.

A mintegy 1.300 lelket számláló Bükkösd 1.005 választópolgárából 627 járult az urnák elé, a fejlesztést 342-en támogatták, 282-en elutasították. Három szavazat érvénytelen volt. A referendum érvényes és eredményes volt, a többség akarata pedig kötelező érvényű a képviselő-testületre - jelentette be Tarai Klára.

A település képviselő-testülete azt követően döntött a népszavazás kiírásáról, hogy egy helyi civil szervezet, a Bükkösd Holnapjáért Egyesület több mint 350, a fejlesztést támogató aláírást gyűjtött össze.

A község szavazóinak többsége két évvel ezelőtt két népszavazáson is elutasította a 30 milliárd forintból 2009-re felépülő cementmű tervét, annak ellenére, hogy a helyi testület úgy ítélte meg, Bükkösd számára minden olyan beruházás, szabályosan működő gazdasági vállalkozás fontos, amely bevételt hoz és biztosítja a falu jövőbeni fejlődését.

Zöldszervezetek úgy látták: mivel a faluban már kétszer is nemet mondtak a cementműre, nincs szükség harmadik referendumra, az építkezés egyébként is ellentmondana a helyi településrendezési tervnek és környezetvédelmi programnak. Feltételezéseik szerint a kezdeményezés mögött a beruházó Strabag Zrt. áll, mivel a cég támogatja a népszavazást kezdeményező egyesületet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK