Távolmaradását magyarázta Orbán a tévében

2006.09.24. 21:48

Orbán Viktor, a Fidesz pártelnöke vasárnap este a tv2 Napló című műsorában azt mondta: mérséklő hatást szeretne kifejteni, ezért nem ment el a Kossuth téri tüntetésre. Ugyanakkor szerinte a párt alelnöke, Schmitt Pál helyesen tette, hogy megjelent a demonstrálóknál, és az erőszak elutasítására szólította fel őket.

"Én (...)  felelősen és mérséklő hatást kifejtve szeretnék csak közreműködni ennek a helyzetnek a megoldásában" -  ezzel indokolta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a tv2 Napló című, vasárnap esti műsorában azt, hogy nem ment el a Kossuth téri tüntetésre.
   
Orbán ugyanakkor közölte: szerinte Schmitt Pál, a párt alelnöke helyesen tette, hogy elment oda, és a téren bejelentette a Fidesz kezdeményezését, amelynek lényege: "Utasítsd el az erőszakot, utasítsd el a hazugságot!" A pártelnök arra a kérdésre, "magától" ment-e el a tüntetésre Schmitt Pál, vagy ő kérte erre, azt felelte: az alelnök belátására bízta ezt.

 "Én azért nem mentem el, mert ha elmentem volna, az a benyomás alakulhatott volna ki, hogy a Fidesz áll az egész mögött, illetve a Fidesz ki akarja használni saját céljaira ezt a jelenséget" - fogalmazott Orbán. Az ellenzéki vezető kijelentette, hogy semmilyen demokratikus véleménynyilvánítást nincs joga leállítani, egyetértett azonban azzal: "az erőszak rossz válasz a hazugságra".
   
A Fidesz elnöke szerint a miniszterelnök kampánykörútjának folytatása felelőtlenség, Gyurcsány Ferenc nyilvános fellépését provokációnak nevezte. Mint mondta, úgy látja, hogy a miniszterelnök és mindenki, aki kormánypárti oldalról megszólalt az interjú szünetében bejátszott összeállításban, "csak és kizárólag a saját pártpecsenyéjét akarja sütögetni ezen az ügyön".

Orbán Viktor megismételte: egy személyben a miniszterelnököt terheli a felelősség a kialakult helyzetért. Szerint pénzügyi, morális és politikai válság kellős közepén van Magyarország, és fenntartotta véleményét, miszerint az október 1-jei önkormányzati választás egyfajta "bizalmi népszavazás lehet".  
   
Orbán szerint a megoldás a következő lenne: felelősségre vonás, garancia, hogy a történtek nem fordulhatnak újra elő, és korlátozott mandátumú szakértői kormány felállítása. Azt mondta: esze ágában sincs, hogy ez utóbbiban részt vegyen, ennél - mint fogalmazott - sokkal jobban tiszteli a magyar demokráciát.
   
"Mi kormányra csak demokratikus választások eredményeképpen fogunk menni" - hangsúlyozta a Fidesz elnöke, hozzátéve: Magyarországnak békés, demokratikus, gazdaságilag ésszerű válaszra van szüksége.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK