Elméletben lehet, a gyakorlatban kizárt - így vélekednek az általunk megkérdezett szakértők arról, van-e esély Orbán Viktor javaslatára, amely szerint szakértői kormány váltsa le Gyurcsányékat. Egy Fideszhez közel álló intézet ugyanakkor már meg is nevezte egy ilyen kormány névsorát. Miniszterelnöknek Bihari Mihály alkotmánybírósági elnököt javasolják, igaz, őt erről nem kérdezték meg.

A bő egy hete nyilvánosságra került Gyurcsány-felvétel óta a Fidesz többször is hangsúlyozta, hogy korlátozott mandátumú szakértői kormányra lenne szükség. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a felvetést azzal indokolta, hogy a szakértők lennének képesek visszaállítani a politika iránti közbizalmat. A Fideszben hétfői megkeresésünkre nem közöltek részleteket az elképzelésről, az [origo] által megkérdezett szakértők ugyanakkor kétkedve fogadták az ötletet.

Szíkinger István alkotmányjogász szerint a szakértőkből álló kormányt kizárólag erős parlamenti többséggel lehet létrehozni. Az alkotmányjogász szerint a gyakorlat az, hogy az európai államok gazdasági krízishelyzetben nagykoalíciót - Németországban jelenleg SPD-CDU nagykoalíció - vagy ritkábban szakértői kormányt - Olaszország 1995-96 között - állítanak fel. Szíkinger szerint mindehhez erős támogatásra, többek között egy MSZP-Fidesz paktumra lenne szükség, ennek viszont jelenleg kicsi az esélye.

Ugyancsak realitás nélküli szlogennek tartja a felvetést Gyulai Attila, a Political Capital elemzője, aki szerint olyan szavazatmaximáló ötletről van szó, mint amikor Orbán Viktor a tavaszi választások előtt Bod Péter Ákos volt jegybankelnököt javasolta miniszterelnök-jelöltnek. Gyulai szerint egy szakértői kormánynak akkor lenne realitása, ha a tavaszi választások után patthelyzet alakult volna ki, vagyis se az MSZP, sem a Fidesz nem tudott volna kormányt alakítani.

Az ötletről az [origo] szerett volna többet megtudni, Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azonban a párthoz közel álló Nézőpont Intézethez (az intézetről részletek keretes anyagunkban) irányított bennünket, amely hétfőn konkrét személyeket is megnevezett, hogy kik lehetnének a szakértői kormány tagjai. Mráz Ágoston, az elemző intézet kutatásvezetője az [origo]-nak elmondta: a javasolt személyeket nem keresték meg, csupán az alapján állították össze a névsort, hogy kik lehetnek azok a személyek, akik a bal- és a jobboldal számára is elfogadhatóak lennének.

A javaslat szerint a technokrata kormányt támogatná mind az öt parlamenti párt. Mandátuma egy évre szólna, vagyis 2007 októberében lennének az új választások. A jelenlegi kormányzati struktúra alapján Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnöke lehetne a kormány miniszterelnöke. (Bihari az Ab szóvivője útján csak annyit közölt: alkotmánybíró nem lehet a kormány tagja.)

Bod Péter Ákos lenne a gazdasági miniszter, aki már az Antall-kormányban is hasonló pozíciót töltötte be. Surányi György volt jegybankelnök állna a pénzügyi, Ferge Zsuzsa szociológus a szociális, Pozsgay Imre, a Németh-kormány volt állam minisztere a kulturális tárca élén.

A külügyi tárcát az európai uniós hivatal korábbi elnöke, Gottfried Péter irányítaná, az igazságügyit Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész, az önkormányzatit Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal korábbi elnöke, az egészségügyit pedig Tulassay Tivadar, a SOTE rektora vezetné. A szakértői kormány honvédelmi minisztere Deák János volt vezérkari főnök lenne, a környezetvédelmi tárcát pedig a minisztérium korábbi államtitkára, Hajós Béla vezetné.

Európában egyébként általános minta nincs, de több példa is volt arra, hogy a politikai erők egyetértésével egy konkrét probléma megoldására "tűzoltó kormányok" alakultak. Olaszországban a Silvio Berlusconi vezette koalíció felbomlása után alakult 1995-96-ban a bankár Lamberto Dini vezetésével szakértő kormány a költségvetési gondok megoldására. Romániában Mugur Isarescu, a központi bank korábbi elnöke irányította 2000-ben a kormányt, amelynek célja ugyancsak a gazdaság rendbetétele volt.

Csehországban a Klaus-kormány 1997-es bukása után irányította több mint fél évig az országot egy hivatalnokkormány, amelynek élén Josef Tosovsky bankár állt. Nemrég ismét felvetődött a cseheknél egy szakértői kormány megalakításának gondolata, mivel az egymással szemben álló politikai tömbök egyenlő számú - száz-száz - mandátumot szereztek.

Szabó András