Letöltendő szabadságvesztésre ítélték azt a szerb buszsofőrt, aki februárban nekiütközött egy vaskapunak a Ferihegyi úton, és a balesetben három utasa életét vesztette. Az ítélet egyelőre nem jogerős, a védelem fellebbezett.

Négy és fél év szabadságvesztésre ítélték első fokon a ferihegyi buszbaleset szerb buszsofőrjét kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vád halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége volt. A nem jogerős ítélet alapján a vádlottat mellékbüntetésként öt évre eltiltották a közúti vezetéstől, és három évre kiutasították az országból.
   
A február 25-én történt balesetben a városközpont felé haladó szerb-montenegrói rendszámú turistabusz nekiütközött egy magasságtartó oszlopnak, a szerkezet valósággal leborotválta a jármű tetejét. A baleset során a busz a gyorsforgalmi úton található aluljárón még áthaladt, viszont nekihajtott az azt követő, a szembejövő forgalom számára kiépített, de mindkét oldal felett átívelő, vasból készült kapunak mintegy 60-65 kilométeres sebességgel. A buszon a sofőrön és két váltótársán kívül 44-en utaztak, közülük egy utas a helyszínen, két másik pedig a kórházban halt bele sérüléseibe. A balesetben öten súlyosan, huszonhatan könnyebben sérültek.
   
A bíró az ítélet indokolásakor kifejtette: döntését elsősorban a vádlott beismerő vallomására, a helyszíni szemle adataira, a tanúvallomásokra és a műszaki szakértő szakvéleményére alapozta. Mint mondta, a közúti közlekedésben részt vevők számára kötelezettség a kellő figyelem, a körültekintés, és a vádlott ennek nem felelt meg.. A bíró szerint a buszsofőr védekezését, miszerint a baleset idején köd nehezítette a látási viszonyokat, semmi nem támasztotta alá.
   
"A vádlott alaptalanul bízott abban, hogy nem következik be a baleset" - fogalmazott a bíró. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha csak egy táblát hagyott volna figyelmen kívül a sofőr, az még lehetett volna figyelmetlenség, de ő hárommal nem törődött, és ez súlyos gondatlanság. A negyedik táblánál pedig úgy ítélte meg, hogy átfér az aluljáró alatt, holott a bíróság álláspontja szerint nem tudhatta, hogy a korlátozás még hány olyan akadályra vonatkozik, amely még az előtte lévő szakaszon van.
   
A bíró nem fogadta el azt védői felvetést sem, hogy túl kevés volt a tábla, és ezért nem vette észre a sofőr a korlátozást. Azt mondta: kellő számú tábla volt az úton. A döntés ellen a védelem fellebbezett, ezért nem jogerős egyelőre az ítélet.