Megkéselte magát egy férfi a Kossuth téren - friss hírek

2006.09.26. 13:44

Orális forradalomról is beszéltek a téren, ahol több ezren tüntettek késő estig és méterenként álltak a mozgóárusok is. Aláírást gyűjtöttek a Fidesz aktivistái. A köztársasági elnök azt mondta, nem lesz alkotmányozó nemzetgyűlés. Az adatvédelmi biztos szerint elszaporodtak a jogsértések a kormányellenes tiltakozások kapcsán. A Kossuth téren nem engedtek Gyurcsány mellett felszólalni egy férfit, aki ezután dühében munkanélkülinek nevezte a tüntetőket, mire kikísérték a térről. Kövesse az eseményeket az [origo]-n!

11:00

Szerdán ismét nyilvános volt a kormányülés első néhány perce, ahol Gyurcsány Ferenc kormányfő mondott beszédet. A miniszterelnök a nyilvánosságra került balatonőszödi beszédét is értékelte: emiatt a kormányfő bocsánatot ugyan nem kért, de elismerte felelősségét. "A cselekvésnek látszott a bátorsága, de az nem párosult a beszéd bátorságával" - utalt a kormányfő arra, hogy a kampány alatt nem beszéltek a tervezett megszorításokról.  "Nem elég félig elmondani, hogy mit miért csinálunk. Nem elég csinálni, mondani is kell" - tette hozzá Gyurcsány.

A kiszivárgott beszédről azt mondta: sajnálja, akit bánt a beszéd stílusa. "Aki nem lett a 4 idézett mondat foglya, az érti is a lényeget. A korholás, a szenvedély, a szeretet szavai ezek. Öltőzőben elmondott szavak, amelynek megvan a maga nyersessége" - mondta Gyurcsány. A reformokra és a kiigazításokra utalva a miniszterelnök elmondta: a kormány azonban a lényeget illetően helyes döntésre jutott. 

10.30

Csökkent az előző napokhoz képest a rendőrök száma a Kossuth téren: már nincs rendőrsorfal a Parlament előtt, mindössze kettesével járőröznek a rendőrök a kordon mellett. Az MTI szerint a téren körülbelül 30 ember volt a reggeli órákban, a legtöbben kávéért, reggeliért álltak sorba, vagy beszélgettek.

07:10

Kórházba szállítottak egy férfit a Kossuth térről, aki többször is kést döfött magába. A férfi a rendőröknek azt mondta: "egyéni és egyéb" problémái miatt követte el tettét. - közölte MTI.

0:02

"Édes Erdély itt vagyunk, érted élünk és halunk, győz a szittya fergeteg, a rohanó sereg" - énekelte Vaszlavik "Gazember" László a tüntetésen a szerdai este lezárásaként. Az addigra is erősen megfogyatkozott tömeg az ének után tovább csökkent. Száz-kétszáz ember van még a téren, de sokan közülük is szedelőzködnek - jelentette tudósítónk.

23:23

Oszlóban a tömeg. Az aszfaltos területen már csak nyolc-tíz kisebb csoport lézeng, a füvön még kitartanak a tüntetők. Valamivel korábban Piiti Katalin áriákat énekelt, akit emiatt a tömegben néhányan "tömegoszlatónak" neveztek el - jelentette tudósítónk.

22:14

Kisebb szóváltás kerekedett a szervezők és a felszólalók között a Kossuth téren, amikor egy szónok arra bíztatta az egybegyűlteket, hogy szavazzanak a Fideszre. A 2002-ben az országgyűlési választások első fordulójában leadott szavazatok újraszámolását követelve 21 napig éhségsztrájkoló S. Nagy György arra hívta fel most a hallgatóit, hogy az október 1-jei önkormányzati választásokon a Fideszre szavazzanak, ahogy - mint fogalmazott - életében először és utoljára ezt ő is megteszi, a Gyurcsány-kormány megbuktatása érdekében. Az egyik szervező felhívta a felszólaló és a minden tüntető figyelmét, hogy a Kossuth téren nem pártrendezvény zajlik, tehát kerüljék az ilyen felhívásokat.

Többször elhangzott a nap folyamán, hogy péntek éjféltől - a kampánycsend miatt - a  demonstráció kulturális rendezvénnyé alakul át, ahol egy új színpadon színművészek és nemzeti zenekarok lépnek majd fel. Egy felszólaló úgy értékelte, hogy az alkotmányos jogok korlátozását jelentené, ha ezalatt nem szidhatnák Gyurcsányt, hiszen a miniszterelnök nem önkormányzati jelölt és a Kossuth téren demonstrálók sem jelölő szervezet.

22:01

A megyéspüspök is beszélt a Gyurcsány lemondását követelő székesfehérvári tüntetőkhöz. Spányi Antal, az egyházmegye főpásztora arra kérte a kormányfőt, hogy teljesítse a nép akaratát, és mondjon le. Székesfehéráron mintegy ezerötszáz-kétezer ember gyűlt össze. Kecskeméten kétszázan, Miskolcon már csak ötvenen, Szolnokon pedig néhány százan voltak a tüntetők.

21:51

"A véres megtorlások" koráról beszélt a színpadon Toroczkai László , a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője, aki most is büszkén vállalja: ő vezette át a tüntetőket múlt hétfőn a tévészékházhoz. Toroczkai azzal fenyegetőzött, hogy ha bebizonyosodnak azok az értesüléseik, melyek szerint "forradalmár" társait verik az őrizetben, akkor a Markó utca elé is tüntetést szerveznek. Kijelentette azt is, ha a hatalom pénteken éjszaka - a kampánycsend kezdetén - erőszakkal oszlatná fel a Parlament előtti demonstrációt, akkor akár el is szabadulhat a "pokol".

21:23

Rövid közjáték zavarta meg a villamosközlekedést - jelentette az [origo] tudósítója. Egy időre leálltak a kettes villamosok, mert néhány fiatal azt állította: a villamos elütött egy embert. Mások szerint kettőt. Sérülteket nem látni a környéken. Egy idősebb hölgy szerint azok, akik a gázolásról beszéltek, provokatőrök.

20:57

Az Alkotmány utcával szemben már csak egy - brit rendszámú - külföldi híradós kocsi áll - jelentette tudósítónk. Fél kilenc óta egy zenekar játszik vallásos dalokat a színpadon. Előtte egy szónok a "hazudozó politikusok és a hitvány talpnyaló médiasztárok" "kipenderítéséről" beszélt.

20:22

Orosházán a tüntetés szervezője - az orosházi ellenzéki polgármesterjelölt - szerint mintegy 200-250-en tüntettek: a kormányfő, valamint a város szocialista országgyűlési képviselőjének és polgármesterének a lemondását követelik. Békéscsabán ötvenen gyűltek össze, Gyulán, Szarvason és Békésen is kisebb csoportok tüntettek. Szegeden mintegy négyszázan tiltakoztak a belvárosban. A tömeg sípokkal, kürtökkel, dobokkal felszerelkezve skandálta az ismert jelszavakat.

20:08

"Ez egy békés, orális forradalom" - fogalmazott az egyik rendszeres felszólaló a Kossuth téri színpadon. A szónok egyben arra is figyelmeztett, hogy senki se töltse ki azt a demográfiai kérdőívet, amelyet a tömegben osztogatnak.

A tüntetők száma gyarapszik, már nem csak a Rákóczi-szobor körüli füves területet, hanem a Parlament főbejáratával szembeni területet is többé-kevésbé ellepi a tömeg. Rájuk mintegy másfél tucatnyi könnyű öltözékű rendőr vigyáz. Az egyik pavilonnál a Fidesz "Jó reggelt, Magyarország!" mozgalmához gyűjtenek aláírásokat - jelentette tudósítónk.

Az egyik moderátor egy idézetet felolvasva új megvilágításba helyezte az eseményeket. "A Gyurcsány-marionett szálait az államfő tartja kézben a vétó visszatartásával" - ezzel arra utalt, hogy többen azt gondolják: már Sólyom is egy követ fúj a kormányfővel.

18:29

"Tudtam, mi hiányzott ide, Charlie hiányzott ide" - morogta félhangosan egy enyhén ittas, gyakorlónadrágos fiatal a Kossuth téren, amikor a magyar rocksztár "Hazaérek ma éjszaka tán" című számát játszották le a téren. Mostanra a Rákóczi szobor környéki füves terület nagyjából megtelt. A tüntetés egyre ikább egy vidéki vásár hangulatát kezdi felvenni - jelentette tudósítónk. A villamossín melletti járdán egyre többen sorakoznak a perec-, drazsé-, üdítő-, Wass Albert könyv- és magyaros relikvia-árusok. A kettes villamos rendszeresen csöngetni kényszerül, mert a tüntetők a pályán sétálnak.

18:05

Újabb bírósági döntések születtek rendbontók ügyében: egy embert letartóztattak, kettő ellen lakhelyelhagyási tilalmat, egy ellen pedig házi őrizetet rendelt el a budai és a pesti központi kerületi bíróság. Az újabb döntésekkel már 145-en vannak előzetes letartóztatásban. A BRFK honlapján közzétett adatai szerint az eseményekkel összefüggésben eddig összesen 276 személyt állítottak elő, közülük 202 embert vettek őrizetbe.

A kedden házi őrizetbe vett E. K. György ellen garázdaság miatt döntött a bíróság a kényszerintézkedés mellett - tudatta közleményében a Fővárosi Bíróság sajtótikársága. Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a monogram a tüntetések egyik szervezőjeként számon tartott Ekrem Kemál Györgyöt takarja, aki a demonstráció alatt, a múlt hét csütörtökön alakult Forradalmi Nemzeti Bizottmány tagja.

17:52

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium visszavágott a MTV ostromáról nyilatkozó fideszes politikusoknak. A tárca szerint "két fideszes képviselő arra vetemedett, hogy a dolgukat végző, Budapest rendjét és nyugalmát biztosító rendőröket vádoljanak, a Rendőrségen belül személyi ellentéteket szítsanak. Ezt a leghatározottabban visszautasítjuk".

Kedden ugyanis Kupper András, a Fidesz fővárosi elnöke és Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: a Fidesz lejáratását célzó szándékos kormányzati provokáció áll az ostrom során történtek mögött. A fideszes politikusok szerint a tévészékház ostroma alatt több száz jól felszerelt rendőr várakozott bevetési parancsra, ez azonban "vélhetően politikai nyomásra" elmaradt.

17:43

Megjelent a szónoki emelvényen három katonai egyenruhát viselő férfi, akik egyebek mellett azt mondták: "A magyar honvédség veletek van. Ez biztos". A tömegtől tapsot kaptak.

17:32

"Mi vagyunk a garancia" - ezzel biztatja a jelenlévőlet a maradásra Gonda László, a Kossuth téri tüntetés egyik vezére. A szónok szerint nem kell hazamenni, hiába fogadta el Brüsszel a konveregenciaprogramot - jelentette tudósítónk a térről.

A téren most egy-kétezer tüntető van, csak lassan nő a tömeg. Sokan magyar zászlót lobogtatnak vagy a Nemzetőr című lapot olvassák, miközben a gazdák sátra felől hagymaszag terjeng. Most már profi a hangosítás, a szónoki emelvényt is kordon választja el a tömegtől. A kordonokon a zászlók, a kormány távozását követelő szövegek mellett egy "Felelősök fala" is ki van függesztve. Erre bárki felírhat bárkit: a kormánytagok nevein kívül fölírták többek között Kertész Imre, Tamás Gáspár Miklós és a Padödö nevét is.

17:11

Sem ideiglenes kormány, sem alkotmányozó nemzetgyűlés nem lehetséges, ezek fogalmát ugyanis nem ismeri a hatályos alkotmány - áll a köztársasági elnök friss közleményében. Ezzel tulajdonképpen elutasította a tüntetők petícióját. Ők beszéltek alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásáról és a kormányfő lemondatása érdekében is Sólyom Lászlóhoz fordultak.

"Egyedül az Országgyűlés jogosult az Alkotmány módosítására, az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával. Miután az alkotmányozó nemzetgyűlés intézményét a hatályos Alkotmány nem ismeri, egy ilyen gyűlés a rendszerváltás óta fennálló alkotmányos berendezkedéssel összeegyeztethetetlen lenne. Az ideiglenes kormány intézménye szintén ismeretlen a magyar alkotmányos rendben" - olvasható Sólyom László közleményében. A köztársasági elnök megerősíti múlt heti álláspontját is, amely arról szólt: nem szólítja fel Gyurcsányt lemondásra, hiszen erre az alkotmány szerint nincs is joga, a miniszterelnök ugyanis nem neki, hanem az országgyűlésnek felelős. "Csak az Országgyűlési képviselők többsége vonhatja meg a bizalmat a miniszterelnöktől és egyúttal a Kormánytól" - áll a közleményben.

16:28

A Fidesz lejáratását célzó, szándékos kormányzati provokációt gyanít az MTV épületének múlt heti ostroma során történtek mögött Kupper András, a párt fővárosi elnöke-frakcióvezetője, aki Pesti Imre országgyűlési képviselőtársával együtt keddi sajtótájékoztatóján beszélt erről - számolt be az MTI.

A fideszes politikusok elmondták, hogy az érintett rendőröktől kapott friss információjuk szerint a tévészékház ostroma alatt, éjjel fél egytől reggel 7-ig több száz "high-tech" felszerelésű rendőr, akciókommandós várakozott bevetési parancsra, ez azonban "vélhetően politikai nyomásra" elmaradt. Úgy tudják: az éjszaka mozgósított és készenlétben álló rendőröket, köztük a BRFK "Jonatán kommandóját" reggel hazaküldték. "Eközben pedig a tévészékháznál hiányos felszereltségű, alig kiképzett rendőrök kerültek elfogadhatatlan helyzetbe" - jegyezték meg.

A politikusok közölték, hogy a parlamenti frakciótársaiknál felvetik azt, hogy kezdeményezzék országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozását ez ügyben. Az [origo] megpróbálta megkérdezni a rendőrséget Kupper és Pesti állításaival kapcsolatban, de egyelőre nem kaptunk választ.

13:45

Hiller István, az MSZP pártelnöke találkozót kezdeményezett a kampányok irányításáért felelős politikusok számára, hogy egyeztessenek arról: mit kívánnak tenni a pártok a kampánycsend betartása érdekében. Hiller levélben tájékoztatta erről a parlamenti pártok elnökeit, és közölte: a megbeszélésen az MSZP részéről Juhász Ferenc alelnök és Szigetvári Viktor kampányigazgató vesznek részt.

13:40

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint az utóbbi napokban megszaporodtak a tüntetésekkel összefüggő jogsértő esetek, ezért felhívta a figyelmet, hogy a túlfűtött hangulat nem ad felhatalmazást a politikusoknak, szónokoknak sem, hogy mások jogait sértsék. Az ombudsman súlyosan jogsértőnek tartja, hogy a Kossuth téren a felszólalók által zsidónak tartott politikusok neveit olvasták fel. Az elmúlt napokban a Parlament előtti Kossuth téren, Árpád-sávos zászló alatt ötven, a felolvasók által zsidónak tartott politikus nevét olvasták fel - közölte az MTI. Az adatvédelmi biztoshoz beadvány érkezett azzal kapcsolatban is, hogy a tüntetések résztvevőit kamerával figyelik és listát készítenek az ott lévőkről, illetve vizsgálja a közérdekű adatok elhallgatása miatt kapott beadványt is. Utóbbi a hazugságos Gyurcsány-beszéd kapcsán. További részletek

13:11

Polgári pert is indít a múlt hétfői székház-ostrom során rombolók, fosztogatók ellen a Magyar Televízió (MTV) - értesült a közszolgálati médium vezetéséhez közel álló forrásból kedden az MTI. "A büntető eljárás folyamatában polgári jogi igényt is érvényesítünk" - mondta Holub Katalin, a televízió szóvivője is.

13:06

A Kossuth téri tüntetés biztonsági emberei, az úgynevezett nemzetőrök kísérték ki a térről kedden délben azt a középkorú férfit, aki először azt kérte, hogy hagyják Gyurcsány Ferenc mellett érvelni, majd amikor azt megtagadták tőle, kiabált a tüntetőkkel. Munkanélkülinek nevezte a téren lévő embereket, és felszólította őket, hogy inkább menjenek dolgozni, ahelyett, hogy tüntetnek.

A Kossuth téren jelenleg körülbelül százan vannak. Többen sajnálkozásukat fejezték ki az MTI tudósítójának, amiért ilyen kevesen jelentek meg. Délben a szónoklatok is elkezdődtek az előző napok gyakorlatának megfelelően. Ilyenkor azok beszélhetnek, akik feliratkoztak a szónoklistára.

A pódium elé egy füzetet helyeztek a tüntetők, amely az egyik szervező szerint már több mint háromezer nevet tartalmaz, azokét, akik egyetértenek Gyurcsány Ferenc lemondatásával. "Még legalább 2 millió név kellene" - mondta az egyik szervező.

[origo]/MTI

Olvasson a korábbi eseményekről!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK