Pista és Gábor kötekedett a budapesti vitán

2006.09.26. 23:52

A két legesélyesebbnek tartott főpolgármester-jelölt, Demszky Gábor (SZDSZ) és Tarlós István (független, Fidesz támogatással) tegeződve kötekedett a fővárosi listavazetők számára rendezett kedd esti tévévitán. A többi négy résztvevő csak epizódszerepet kapott. Katona Kálmánnak (MDF) sikerült időnként átvennie a kezdeményezést, az ismert szlogeneket ismételgető MSZP-s Molnár Gyula ugyanakor ennyi erővel előre is rögzíthette volna szövegét. A jelöltek elképzeléseiről sokkal okosabb nem lehetett a választó.

Hatan ültek az MTV stúdiójában, de igazából közülük ketten egymással voltak elfoglalva: Demszky Gábor (SZDSZ), a jelenlegi főpolgármester és a legesélyesebbnek tartott kihívója, Tarló István III. kerületi polgármester, aki függetlenként indul a főváros vezetői posztjáért, de több jobboldali párt is támogatja, elsősorban is a Fidesz. Rajtuk kívül ott volt még a Demszky mögé felsorakozó MSZP listavezetője, Molnár Gyula, Katona Kálmán MDF-es, Székely Péter munkáspárti és Zsinka László MIÉP-es főpolgármester-jelölt.

Az MTV el akarta kerülni, hogy a vita a szigorú szabályok miatt olyan merev legyen, mint az áprilisi Gyurcsány-Orbán párbaj, a lazaság azonban oda vezetett, hogy Baló György műsorvezető egy idő után már nem a témák felvetésére, hanem az egymás szavába vágó politikusok kordában tartására kényszerült koncentrálni.

A hazudós beszéddel piszkálták Demszkyt

Elsőként a múlt heti zavargásokról mondták el véleményüket a listavezetők. Demszky a kamerába nézve szólt a nézőkhöz, köszönetet mondott az alktományos rendet védő rendőröknek, és a Fidesz felelősségét kezdte el firtatni, utalva arra, hogy szerinte a legnagyobb ellenzéki párt egyes politikusai hergelhették fel a tiltakozókat. Katona Kálmán viszont azt a kérdést tette fel, ha az augusztus 20-i viharpánik után az MTV-ostromot sem tudta kezelni a főváros vezetése, akkor mit fognak tenni egy terrortámadás esetén. Székely Péter eközben emlékeztetett arra, hogy a tiltakozásokat - amelykből az erőszakos cselekmények eredtek - Gyurcsány Ferenc kiszivárgott beszéde váltotta ki, amelyben a miniszterelnök beismerte: hazudott a választóknak.

Zsinka László úgy vélte, hogy a rendbontás egy előre eltervezett akció eredménye volt, és emlékeztetett arra, szerintük a Szabadság térről már rég el kellett volna vinni a szovjet hősi emlékművet. Molnár megismételte az MSZP sokszor elhangzott követelését: a Fidesz határolódjon el a szélsőséges elemektől. Tarlós István is felidézte, hogy előbb volt a Gyurcsány-beszéd, és utána kezdődtek a tiltakozások, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a rendbontókat ő is elítéli. Majd Demszky felé fordult, és arról beszélt, hogy a jelenlegi főpolgármesterrel szemben ő rendpárti, magát a zavargást is rendészeti problémának tartja.

"Megszólítanálak, István"

Ez nagyjából megadta az alaphangot a vitához. Demszky viszontválaszában letegezte Tarlóst, mondván, hogy régóta ismerik egymást. "Megszólítanálak, István" - fogalmazott. Tarlóst ezt kissé zavarba hozta, mert előbb magázva reagált, később viszont ő is tegezni kezdte riválisát, és Gábornak szólította. De nem volt következetes, később előfordult, hogy visszaváltott magázós, főpolgármester uras stílusra.

A vita nagy részében egymást piszkálták, és egyedül Katona Kálmánnak sikerült néha váratlan felvetésekkel magára vonni a figyelmet. Az MDF-es jelölt például felvetette, hogy a fogyasztóvédelem súlyos gondokkal küszködik, de szerinte a politikában sem ártana, ha a választáson indulókat megfelelő márkajelzéssel látnák el. Ezzel arra reagált, hogy vita alakult ki arról, ki kinek a jelöltje. Demszky ugyanis azt állította Tarlósról, hogy ugyan függetlennek próbálja beállítani magát, de közben a jobboldal embere, sőt a szélsőjobbal is kokettál. Zsinka László viszont azzal tromfolt rá erre, hogy szerinte valójában Demszky és Tarlós is Gyurcsány embere. Ezen mindenki jót derült a stúdióban.

"Neked újítottam fel"

A zavargások mellett egy konkrét témával próbálkozott meg Baló György: a közlekedéssel. A hat politikus gyakorlatilag ugyanazt gondolta erről: a tömegközlekedés fejlesztése, a parkolás rendbetétele, kerékpárutak, stb. Demszky és Tarlós emellett azzal volt elfoglalva, hogy rámutasson a másik gyenge pontjaira.

A főpolgármester azzal állt elő, hogy Tarlós nem vágott bele nagy fejlesztésekbe, helyette a fővárosi vezetés nevéhez fűződnek nagyobb beruházások. Kiderült például, Demszky állítólag "Pistának" újította fel a Szentenedrei utat. Tarlós viszont tagadta, hogy ő nem fejlesztett volna, szerinte voltak beruházások, csak olyanok, amelyek kevésbé látványosak, többek között azért, mert a föld alatt hajtották végre őket.

A közlekedési alapkérdésekben való egyetértés ellenére a vita olyan személyeskedővé és parttalanná vált, hogy a műsorvezető ezután feladta, és közölte, a fennmaradó szűk negyedórában arról beszélhetnek a résztvevők, amiről akarnak, és feltehetnek kérdést bárkinek.

A szabadon beszélgetős résznek sok értelme igazából nem volt, legalábbis nehéz elképzelni olyan választót, aki a csapongó hozzászólásokból ki tudná hámozni, egyik-másik  jelölt mihez kezdene a fővárossal, és milyen hosszú távú tervei vannak.

Tarlós mindenkivel egyetért

Székely a zöldterületek hiányára hívta fel a figyelmet, Zsinka a befektetőket korlátozná, és visszafogná a korrupciót, valamint csökkentené a víz- és csatornadíjat. Az alig-alig megszólaló Molnár Gyula gyakorlatilag kortesbeszédet mondott: szavazzanak az emberek Demszkyre és a szocialisták listájára. Katona Kálmán is Budapest zöldebbé tételéről beszélt, majd elővett egy papírt, és arról olvasta további ígéreteit, köztük azt, hogy legyen több P+R parkoló. Tarlós erre közölte, hogy egyetért Zsinkával, Székellyel és Katonával is, majd a városban szerinte uralkodó rendetlenségre hívta fel a figyelmet. Volt egy kissé erőtlen próbálkozása arra, hogy éket verjen Demszky és Molnár közé, felolvasta ugyanis utóbbi egyik idei nyilatkozatát, amelyben Demszkyt szidta.

Demszky - mint mindig, amikor valaki piszkálni kezdi a nyilvánosság előtt - vakítóan fehér fogsorát elővillantva kényszeredetten mosolygott, majd ő is elmondott egy kortesbeszédet. Megkérte a választókat, hogy szavazzanak rá és az SZDSZ listájára. Előhúzta a rendbontások óta sokszor kijátszott kártyát, mégpedig azt, hogy ő a békeszerető emberek jelöltje, szemben a rendbontókéval.

Tarlós nem kért meg senkit, hogy szavazzon rá, helyette felállt, és "szevasz Gábor" mondattal átadott Demszkynek egy meghívót egy olyan vitára, amelyen csak ketten vennének részt. Demszky erre azzal vágott vissza, hogy vajon Tarlós mivel különb Katona Kálmánnál vagy Zsinka Lászlónál, hogy őket nem akarja az újabb vitába engedni, Tarlós viszont erre azt mondta, ha a főpolgármester nem érti, miért lenne szükséges egy kettős párbaj, akkor azon nem tud segíteni.

Pethő András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK