Újabb falvakat ért el a fertőző májgyulladás

2006.09.26. 12:23

Fertőző májgyulladás megbetegedéseket jelentettek hétfőn újabb somogyi településekről. A járvány Istvándiban kezdődött július végén, azóta körülbelült 1400-an kaptak védőoltást. 

Három somogyi faluban - Lakócsán, Somogytarnócán és Bélaváron -, valamint Barcson és Kaposváron is megjelent a fertőző májgyulladás. A járvány július végén Istvándiban kezdődött, eddig összesen hatvannégy beteg került kórházba - tájékoztatta az MTI-t kedden Bálint György, az ÁNTSZ Somogy megyei helyettes tiszti főorvosa.
   
Mindegyik új esetnél egyértelműen kimutatható az istvándi kapcsolat, azaz hogy onnan jutott át a vírus a többi településre. Az utóbbi napokban leginkább azok a fiatal felnőttek lettek rosszul, akik korábban fertőzött gyerekkel voltak kapcsolatban, vagy őket ápolták - közölte Bálint György. Hozzátette: tömeges megbetegedésre már nem számítanak.
   
A főorvos tájékoztatása szerint hétfőn két kaposvári és egy barcsi iskolában oltottak hepatitiszvírus ellen, így ezzel együtt a járvány észlelése óta hozzávetőleg 1400-an kaptak védőoltást. A fertőzötteket azonnal kiemelték az adott közösségből, s megtették a szükséges intézkedéseket.
   
Bálint György ezúttal is felhívta a figyelmet a kézmosás és a WC-k fertőtlenítésének fontosságára, mivel a megelőzés egyetlen hatásos módja az általános higiénés szabályok megtartása.
   
Istvándiban, a fertőzés kiindulópontján több mint félszázan betegedtek meg s kerültek a pécsi, illetve kaposvári kórházak fertőzőosztályaira májgyulladás tüneteivel. A főorvos elmondta, hogy jelenleg hat gyermeket és egy felnőttet ápolnak a kaposvári kórház fertőzőosztályán. Istvándiból két hete nem jelentettek újabb megbetegedést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK