Felmentették a szerdai kormányülésen az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatóját, Kiss Józsefet. A vezetőcsere indoka, hogy az OEP-nek pénzintézetté kell válnia. Az új vezető, Major Zoltán egy bank leányvállalatától érkezik az egészségbiztosítóhoz.

A szerdai kormányülésen az egészségügyi miniszter javaslatára felmentették az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatói posztjáról Kiss Józsefet. Utódja október 1-től Major Zoltán lesz, aki több pénzintézetnél is dolgozott az elmúlt években, kinevezéséig a GE-csoport egyik leányvállalatát irányította.

Az egészségügyi tárca közleményében azzal indokolja Kiss menesztését, hogy a biztosítási alapú egészségügyi rendszer megteremtése érdekében az OEP-nek szemléletváltáson kell keresztülmennie: valódi pénzintézetté kell válnia, amely hatékonyan gazdálkodik a biztosítottak pénzével.

A vezetőcseréről szerdai számában beszámoló Népszabadság szerint viszont a felmentés oka az lehet, hogy az egészségbiztosító hiánya jelentősen meghaladja a tervezettet. Az OEP ugyanis több mint 61 milliárd forinttal költött többet az év első négy hónapjában, mint amennyire fedezete van a kasszában.