Nem hajlandóak részletes jelentést tenni az elvégzett kezelésekről és a betegekről a háziorvosok októbertől, mivel nincs pénzük a nyakukba szakadó adminisztrációs munkára. Az orvosok a betegek információinak kiadását adatvédelmi és etikai szempontból is problémásnak tartják, a minisztérium szerint ugyanakkor a most bevezetett rendszerben a jelentést elmulasztók praxisukat is elveszíthetik.

Az ország több pontján indítanak engedetlenségi mozgalmat a háziorvosok a tételes betegforgalmi jelentés ellen október 1-jétől. A nemrég bevezetett új rendszer szerint az orvosoknak az eddiginél sokkal részletesebben kellene adminisztrálniuk, hogy melyik beteget, hogyan kezelik, az orvosi kamara szerint azonban ennek nincsenek meg az anyagi és tárgyi feltételei. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azt is megköveteli, hogy TAJ-szám alapján visszakereshető legyen, ki, milyen kezelést vett igénybe, ez azonban adatvédelmi és etikai problémákat is felvet.

A Csongrád megyei és a debreceni háziorvosok 90 százaléka, valamint a Baranya megyei orvosok jelentős része már biztosan megtagadja az OEP által megkövetelt jelentéseket, de valószínűleg Vas megyében és Budapesten is sokan csatlakoznak az engedetlenséghez - mondta az [origo]-nak Kertay Aurél, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) háziorvosi szekciójának vezetője. Ő teljesen egyetért kollégái hozzáállásával, mert bár inkább tárgyalással oldotta volna meg a helyzetet, állítása szerint az egészségügyi miniszter 3-4 hónapja nem hajlandó megvitatni az orvosokkal az új adminisztráció problémáit.

Tintapatronra ment el a fejlesztési támogatás

Kertay Aurél szerint az állam nem biztosította a tételes betegforgalmi jelentés anyagi és tárgyi feltételeit, hiszen a megnövekedett adminisztrációhoz új számítógépekre, szoftverekre, sőt, a nagyforgalmú praxisoknál teljes munkaidőben alkalmazott adminisztrátorokra is szükség lenne. "Ha én mindezt kifizetem, három nap múlva bezárhatom a boltot, mert már a villanyszámlára sem lesz pénzem" - mondta, hangsúlyozva, hogy ezekre a többletköltségekre a háziorvosok egy forintot sem kaptak.

Másként vélekedik erről az Egészségügyi Minisztérium. Az [origo] kérdésére a minisztérium sajtóosztályán azt mondták, hogy a technikai feltételek adottak az új jelentések elkészítésére, hiszen 2001 óta több mint 5000 háziorvos, pályázati úton összesen 4.5 milliárd forint értékű informatikai eszközfejlesztéshez jutott. Kertay szerint ez valójában nem sok, hiszen praxisonként havi 20-25 ezer forintot jelent, amit általános fejlesztésre kapnak, de - mint fogalmazott - még a nyomtatókba vásárolt tintapatront is ebből fizetik.

A jelentés személyiségi jogokat sérthet

Fotó: MTI
Péterfalvi Attila is vizsgálódik

A háziorvosok másik fő indoka a jelentések megtagadására az, hogy az OEP, amely Kertay Aurél szerint ebben a helyzetben nem szakmai szervezet, hanem pusztán finanszírozó, a beteg bizalmas adatait követeli meg az orvosoktól, holott ennek titokban tartására azok esküt tettek. "Miért akarják ezt bevezetni, miért akarják tudni, hogy nálam a náthájával vagy a vérbajával volt itt a beteg?" - kérdezte Kertay, hangsúlyozva, hogy a háziorvosi ellátás eddig is elegendő információt szolgáltatott az OEP-nek.

A minisztérium szerint ugyanakkor ma a háziorvosi ellátás az a terület, amelyről a legkevesebb információ áll rendelkezésre, annak ellenére, hogy a járulékfizetőknek és az orvosoknak is érdekében állna az ellátás átláthatósága. "Ma senki sem tudja, hogy a háziorvosok hány beteget látnak el, és milyen betegségeket, mekkora hatékonysággal kezelnek" - közölte az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodája. Az orvosi kamara szerint azonban ez nem így van. "Nem igaz, hogy a háziorvosi ellátás fekete lyuk, hogy nincs róla semmi információ. Eddig is küldtünk évente-kétévente statisztikai jelentéseket a betegforgalomról, csak nem a betegek nevével ellátva" - mondta az [origo]-nak Kertay Aurél.

A kérdésben körülbelül egy hónapja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is vizsgálatot indított, ez azonban még folyamatban van. Az ombudsman az [origo] kérdésére csak annyit tudott mondani, hogy már az Egészségügyi Minisztériumot és az OEP-et is megkereste, a jövő héten pedig helyszíni szemlét tart az egészségbiztosítónál. Ha a vizsgálat során jogellenes adatkezelést talál, Péterfalvi visszamenőleg is elrendelheti a tételes jelentések adatainak törlését.

"Legfeljebb bezár párszáz rendelő"

Hogy milyen következményei lehetnek, ha a háziorvosok megtagadják a tételes betegforgalmi jelentés elkészítését, azt Kertay Aurél kissé ironikusan így foglalta össze:  "Nyugodtan el tudjuk majd látni a betegeket, és nem fog jó másfél órával megnövekedni a rendelési idő sem". Hozzátette, nem tudja, milyen szankciókkal akar fellépni az egészségbiztosító, de - mint fogalmazott - legfeljebb bezár egy-kétszáz háziorvosi rendelő az országban.

A kormányzat részéről is éppen ezt helyezték kilátásba. Az Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint a felkészülésre elég időt kaptak az orvosok, ezért amennyiben megtagadják az adatszolgáltatást, jogszabálysértést és szerződésszegést követnek el. A szerződésszegés következményeképp az OEP akár egyoldalúan felmondhatja a háziorvosok finanszírozási szerződését, így azok az egészségbiztosítás keretében nem láthatnak el több beteget, eddigi betegeiket pedig elveszítik.

Visnovitz Péter