Ablakban dolgoztak a sztrájkoló patikusok

2006.09.28. 13:16

A gyógyszertárak csütörtökön reggel országszerte két órával később nyitottak ki, így tiltakozva a terv ellen, amely szerint a jövőben benzintkutaknál, hipermarketekben is álrulnának különböző készítményeket. Igaz, az akció során is kiszolgálták a vevőket a kisablakokon. Az általunk megkérdezett vásárlók többsége egyetértett a patikusok akciójával, amit az egyik vásárló az [origo]-nak azzal indokolt: "cipőt a cipőboltból, gyógyszert a patikából". Az egészségügyi miniszter viszont jogsértőnek tartja a tiltakozást.

Csütörtök reggel nyolc óra helyett csak tíz órakor nyitottak ki országszerte a patikák. A gyógyszerészkamara által kezdeményezett akcióval a patikusok az ellen tiltakoznak, hogy az egészségügyi tárca tervei szerint a jövőben bizonyos recept nélkül kapható gyógyszerek a patikákon kívül máshol - így például benzinkutakon, drogériákban, szupermarketekben - is beszerezhetőek lennének.

"A vízszereléshez sem lakatost hívok" - magyarázta egy idős nő csütörtökön az egyik bezárt fővárosi patika előtt, miért ért egyet azzal, hogy továbbra is kizárólag csak a gyógyszertárakban lehessen gyógyszereket vásárolni. A bejárat elé lehúzott rácson keresztül kiváltotta a receptjeit, majd az ügyeletes patikus kisegítette, mikor egy gyógyszer nevéből csak annyi jutott eszébe, hogy "valami szupra". Elégedetten nézett az [origo] tudósítójára, mondván: "Kitalálta volna ezt nekem egy benzinkutas?"

Az [origo] több forgalmas fővárosi patikát is felkeresett a tiltakozás ideje alatt, és bár a gyógyszerészek sehol nem vállalták névvel a nyilatkozatot, egyértelműen úgy tűnt, hogy ők és a vásárlók is nyugodtan viselték a kétórás figyelemfelkeltő demonstrációt. Főként, mert akárcsak az éjszakai gyógyszertári ügyelet alatt, a nyitva tartott kiadóablakokon keresztül mindenki meg tudta venni, amit akart, és nem számoltak fel ügyeleti felárat. Az egyik patika vezetője azt mondta, szerinte az emberek többsége tudott a későbbi nyitásról, mert sokkal kevesebben érkeztek vásárolni, mint máskor.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter már korábban jelezte, hogy jogsértőnek tartja a "patikussztrájkot", és az akció miatt bírósághoz fordul. Az egészségügyi tárca csütörtök délután három óráig adott lehetőséget a kamarának, hogy visszavonja felhívását a tiltakozásra, ebben az esetben a minisztérium eltekintett volna a bírósági eljárástól. A gyógyszerészkamara előbb a határidő meghosszabbítását kérte, de végül mégsem tett eleget Molnár Lajos ultimátumának.

"Engedjen a Molnár"

Akadt egyébként olyan vásárló is, aki szerint a gyógyszerészek csak a pénzüket féltik, végül is az üzletüket rontaná, ha máshol is lehetne különféle készítményeket kapni. Egy középkorú asszony szerint azért "felesleges ez a cirkusz", mert végül úgyis az lesz, amit a minisztérium akar. Egy idősebb férfi ezzel vitába szállt, szerinte a "Molnárnak (Molnár Lajos egészségügyi miniszternek) kell engednie". Egy rokkantnyugdíjas asszony pedig bevallotta: nem sokat tud az egészségügyi reformról, de attól nagyon fél, hogy drágábbak lesznek a gyógyszerek.

A gyógyszerészkamara is azt állítja, hogy ha liberalizálják a gyógyszerellátást, akkor drágábbak lesznek a gyógyszerek, romlik a szolgáltatás színvonala és általában a gyógyszerbiztonság. Az egészségügyi tárca szerint azonban kevés az éjjel-nappal nyitva tartó patika, sőt a kisebb településeken előfordul, hogy nincs is gyógyszertár. Érveik között szerepel, hogy mint más nyugati országokban, a magyar emberek is tudnak maguktól, szakember segítsége nélkül vásárolni vény nélküli szereket, így vitaminokat, fájdalomcsillapítókat.

Az ÁNTSZ ellenőrzött

A reggeli akció során az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrzéseket tartott a gyógyszertárakban. Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője az [origo]-nak elmondta: azért tartottak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket az akció alatt, mert a szolgálat feladata a gyógyszerellátás folyamatos biztosítása. Az egyik patikánál valóban összefutottunk az ÁNTSZ egyik éppen ellenőrzést tartó munkatársával, aki név nélkül elmondta, próbálnak minél több patikába eljutni 10 óra előtt. Az egyik receptért érkező asszony ezt meghallva mérgesen megjegyzi: "tudni akarják, ki szegül ellen, aztán lesz még ennek folytatása".

Gergely Zsófia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK