Jogi értelemben természetesen Magyarországon önkormányzati választások lesznek október elsején - mondta Orbán Viktor az ATV Friderikusz Most című műsorában csütörtökön este. Ez azonban nem tértől és időtől függetlenül fog történni, hanem itt és most Magyarországon - fejtette ki a Fidesz elnöke. Orbán megerősítette, hogy neki kell elmondania az embereknek, hogy Gyurcsány Ferenc beteges hazudozó.

Orbán Viktor az ATV képernyőjén arra a kérdésre válaszolva, miért mondta azt, hogy népszavazás lesz, kifejtette: javaslat volt a részéről a baloldal felé, hogy a kialakult helyzetben a legjobb, ha ezt nem csak egy önkormányzati véleménynyilvánításnak, hanem egy, az ország általános politikai kérdéseiről vallott állásfoglalásnak is tekintik. Megismételte többször hangoztatott álláspontját, hogy ma a kormány legális, de illegitim. A kormány működésének megvannak a törvényes alapjai, nem jogsértő, erőszakos módon szerezte meg a hatalmat, ugyanakkor ma Magyarországon nincs meg a kabinet mögött a kormányzáshoz szükséges társadalmi elfogadottság - magyarázta.

Leszögezte: az emberek nem erre a kormányra szavaztak, amit a kormány tesz felhatalmazás nélkül teszi, s nem részletkérdésekről van szó, hanem a kormányzás irányáról. Példátlan dolognak nevezte, hogy két éven keresztül a kormány politikusai nem csak szavakban, hanem tetteikben is hazudtak, ilyet sem Antall József, sem Horn Gyula és ő sem tett. Ilyen sosem volt - mondta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy valóban börtönben szeretné-e látni Gyurcsány Ferencet, azt válaszolta: senkit sem szeretne börtönben látni, egyetlen embert sem. Arról, hogy bíróság elé kellene állítani a kormányfőt többek között hűtlen kezelés miatt, azt mondta: a jogászok kenyerét nem venné el. Mindenkinek tisztességes és fair eljárásra van szüksége, s ehhez ragaszkodni kell - mondta. A műsorvezető megkérdezte azt is, fog-e eljárást indítani Gyurcsány Ferenc ellen, közölte: ha a jogászok erre a következtésre jutnak, a maguk lépéseit megteszik, de ők eljárni nem tudnak, ez nem az ő feladatuk.

A felvetésre, miért utálja ilyen látványosan a miniszterelnököt, azt mondta: elég utálatos kampányt folytat az MSZP vele szemben, valószínű a kormányfő tudtával és jóváhagyásával. Nem egy felebaráti dolog, hogy valaki elkövet egy hibát, lelepleződik, s nem azt mondja, elnézést, hanem először a hazugságból erényt próbál kovácsolni, majd egy másik embert próbál maga mellé rántani - fogalmazott a Fidesz elnöke.

Megismételte, hogy beteges hazudozónak tartja a kormányfőt, hozzátéve: sokat gondolkodott azon, szabad-e ezt mondania, azzal árt-e többet az országnak, ha kimondja, vagy ha hallgat. Miután a miniszterelnök nem kért elnézés, hanem erényt próbál faragni, s újabb és újabb hazugságokkal tetézi mondatait, ezek után választott parlamenti képviselőként az a kötelessége, hogy az emberekhez fordul, s azt mondja, a miniszterelnök egy beteges hazudozó - közölte.

Kifejtette: ennél csak rosszabbat mondhatott volna. Hangsúlyozta: nincs benne indulat, harci düh, egyszerűen ez a helyzet - mondta. Utalva a miniszterelnök-jelölti vitára közölte: saját bőrén érezte hogy egy "hazugsággörgeteg hogyan gurul át az emberen". Így vagy úgy ennek véget kell vetni, meg kell állítani, hogy az országot ellepje a beteges hazudozás - mondta. Az ország nem válhat olyanná, mint az a beszéd - közölte.

Az unió pénzügyi biztosának kijelentéseiről azt mondta: önmagában antidemokratikus kijelentésnek tartja, hogy a konvergenciaprogramban szereplő gazdaságpolitikának nincs alternatívája. Nekünk Brüsszelből ne mondja valaki azt, hogy mi csak egy úton járhatunk, mert olyan nincs, hogy csak egy út legyen előttünk - mondta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke mélyen nem értett egyet azzal sem, hogy a konvergenciaprogram minden eleme jó lenne. A programnak olyan elemei vannak, amelyről a szerzői is bevallják, hogy a munkanélküliség növekedéséhez vezet - közölte. Rámutatott: visszafogottabb, a magyar helyzet iránt több érzékenységet tanúsító magatartást vár el mindenkitől, beleértve a "brüsszeli bürokratákat".