Veszett fejsze nyele jutott csak a kisemmizett kispártoknak

2006.09.29. 17:38

Fellebbez az Országos Választási Bizottság elmarasztaló döntése ellen a Magyar Televízió, mivel szerinte nem sértett törvényt, amikor a fővárosi listavezetők választási vitájára a kilenc listavezetőből csak hatot hívott meg. A tévévitából kirekesztett szervezetek viszont azt mondják, semmi, még a sakktudás alapján sem válogathatna közöttük a köztelevízió.

A Legfelsőbb Bírósághoz fordul jogorvoslatért a Magyar Televízió az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki elmarasztaló döntése miatt. A bizottság azért rótta meg a közszolgálati csatornát, mert álláspontja szerint a különböző pártok és szervezetek fővárosi listavezetőinek tévés vitájában megsértette a jelöltek és a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét. Szeptember 26-án a Kedd 21 című műsorban a televízió a fővárosi listavezetők vitájára csak 6 politikust hívott meg, miközben összesen 9 szervezet állított listát Budapesten. A Centrum Párt, a Budapest Társaság és a Humanista Párt listavezetője nem kapott szót a nagyok között.

Holub Katalin, az MTV szóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy az OVB határozatában állított jogszabálysértés a televízió véleménye szerint nem valósult meg. Az érintett műsorba azokat hívták meg, akik szereplésének országos jelentősége van, vagyis azon pártok listavezetőit, amelyek főpolgármester-jelöltet és országos listát is állítottak - mondta, hozzátéve, hogy a kizárólag budapesti lista állítására képes szervezeteknek a regionális híradóban biztosítottak megszólalási lehetőséget.

Várady Tibor, a Humanista Párt elnöke szerint a törvény kimondja, hogy a listavezetők egyenjogúak, és ezért nem szabályos, hogy a közszolgálati televízió erre bármilyen más megkülönböztetést rávetítsen. "Akkor is egyenjogúak vagyunk, ha én sokkal jobban gitározom, mint Tarlós úr, és ugyanígy, attól még nem lehet egy külön vitát csinálni csak köztem és Zsinka úr között, mert csak mi ketten tudunk sakkozni" - magyarázta.

Lányi András, a Budapest Társaság elnökségi tagja kétségbeejtőnek nevezte, hogy a média ennyire nem foglalkozott a kis pártokkal. Szerinte őket nem csak ebből a vitából zárták ki, a Budapest Társaságról az egész kampány során alig lehetett hallani. Lányi szerint a köztévében közérdekű reklámként minden pártnak és szervezetnek ingyenes reklámidőt kellene biztosítani, hiszen ezzel a választópolgárok alkotmányos joggyakorlásához szükséges információkat közvetítenék.

Kupa Mihály, a Centrum Párt elnöke az [origo] kérdésére azt kifogásolta, hogy a választási bizottság ilyen lassan hozta meg döntését. "Késői döntés ez, veszett fejsze nyele, mert hogyan lehet ezt helyrehozni a kampánycsend előtti napon? Sehogy!" - mondta, hozzátéve, hogy udvariatlannak tartja az MTV viselkedését. Kupa szerint egyébként a műsorból való kimaradás számszerűen nem nagyon befolyásolja a választás végeredményét, a Humanista Párt elnöke szerint viszont a részvétel komoly hatással lehetett volna a szavazatokra. "Amikor tavaly Chilében az ottani Humanista Párt jelöltjének sikerült bekerülnie egy elnökjelöltek-vitára, utána a választásokon több százalékkal megugrott a támogatásuk" - mondta.

Visnovitz Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK