Két év börtönt kapott egy férfi az ostromért

2006.09.29. 14:09

30 napos közmunkára ítélt egy férfit a Pesti Központi Kerületi Bíróság a zavargások során elkövetett hivatalos személy elleni erőszakért, egy másik gyanúsított több mint kétéves szabadságvesztést kapott. Még egyik ítélet sem jogerős, mindkettő ellen fellebbeztek. Pénteken további 33 előzetesen letartóztatott személyt szabadon engedtek.  

Két elsőfokú ítélet született a Pesti Központi Kerületi Bíróságon azt követően, hogy a bíróság gyorsított eljárásban megkezdte a zavargásokkal kapcsolatos ügyek tárgyalását - tudatta az MTI-val Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. 

Egy férfit hivatalos személy elleni erőszak miatt 30 nap közérdekű munkára kötelezett a bíróság. A döntés nem jogerős, mert azt az ügyész súlyosbítás miatt megfellebbezte. A férfi az ügyészség szerint a Kossuth téren támadott a rendőrökre. 

Egy másik férfit két év két hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélt a bíróság, és három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Ő az ügyészség szerint csoportosan és felfegyverkezve követett el hivatalos személy elleni erőszakot az MTV székházánál. Az ő esetében hozott döntés sem jogerős, mert bár az ügyész tudomásul vette, a védő megfellebbezte. A férfi továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

A kényszerintézkedések ügyében másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság pénteki döntései alapján 33-an kerültek előzetes letartóztatásból szabadlábra, öt esetben megszüntették a lakhelyelhagyási tilalmat, egy embernek pedig megszüntették a házi őrizetét. Az MTI úgy tudja, hogy Goró Oszkárnak, a Fidelitas volt alelnökének, a zavargások miatt kizárt tagjának a házi őrizetét szüntették meg.  

Két jogvédő szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért azt állította, hogy az előzetes letartóztatást elrendelő bíróságok sokszor automatikusan pecsétet tesznek az ügyészi indítványra a zavargások során őrizetbe vettek ügyeinek tárgyalásakor. A letartóztatottak között többen voltak olyanok - köztük egy állami kitüntetéssel rendelkező fiatal szociológus -, akik azt mondták: indokolatlanul kerültek ebbe a helyzetbe. 

Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a zavargásokkal kapcsolatos gyorsított eljárások a jövő héten is folytatódnak. Az MTV székház ostromában részt vevő s azóta állásából felfüggesztett dunakeszi rendőrtiszt ügye is a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa elé kerül hétfőn.

[origo] / MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK