Felháborodott a strabagos kérdéseken az SZDSZ

2006.09.29. 14:12

Az SZDSZ szerint telefonos közvélemény-kutatás álcája mögé bújva kampányol Tarlós István, a Fidesz által is támogatott független főpolgármester-jelölt. A liberális párt attól tart, hogy az általuk propagandának tartott akció a kampánycsend során sem marad abba, Tarlós kampányfőnöke szerint azonban ez alaptalan hazugság. Mint mondta, ők csak az emberek véleményére kíváncsiak a Strabag-ügyben.

Az SZDSZ szerint telefonos közvélemény-kutatással próbálja meg lejáratni Tarlós István a kormánypártokat és Demszky Gábor főpolgármestert. A párt szerint a független, de Fidesz-támogatással induló főpolgármester-jelölt kampányfőnökének cége, a Rinocérosz Kft. kérdésekként feltett, de valójában a budapestiek megtévesztésére alkalmas hamis vádakkal folytat negatív, lejárató kampányt.

Az SZDSZ pénteki közleményében azt írja, okkal feltételezik, hogy a Rinocérosz Kft. a kampánycsend beállta után is folytatni akarja a megtévesztő telefonokat. Pesty László, Tarlós kampányfőnöke az [origo] kérdésére elismerte, hogy cége telefonos közvélemény-kutatásra adott megbízást, azt azonban teljesen légből kapott, alaptalan hazugságnak nevezte, hogy ezt a kampánycsend idején is folytatnák.

A kampánycsendsértéstől tartó SZDSZ a feltételezést két indokkal próbálta alátámasztani. A párt egyrészt kampánytevékenységet elrejtő álcának tartja a közvélemény-kutatás formáját, és ezért nem látja okát, hogy az érintettek maguktól abbahagynák a kampánycsend idejére. Másrészt az SZDSZ sajtóosztálya emlékeztetett arra, hogy az országgyűlési választásokat megelőző napon a jobboldal hasonló telefonos kampányt folytatott.

Pesty László szerint ugyanakkor az általuk megrendelt közvélemény-kutatás nem propaganda. Mint fogalmazott, ők csak arra kíváncsiak, "hogy az emberek szerint a Strabag-demokraták kaptak-e pénzt", vagyis hogy mennyire látnak összefüggéseket a Strabag osztrák építőipari cég által elnyert számtalan fővárosi beruházás és a cégtől a kormánypártokhoz juttatott állítólagos pénzek között. (A kormánypártok ezt cáfolták.)

"Szerintem nem sért semmilyen kampányetikát, ha azt kutatjuk, hogy mit gondolnak erről az emberek" - mondta az [origo]-nak Tarlós kampányfőnöke, aki szerint egyébként a Strabagtól az MSZP-hez és SZDSZ-hez állítólag eljuttatott pénzek és a Strabag által elnyert fővárosi megrendelések tények, nem pedig vádak. Ennek ellenére az SZDSZ bejelentette, hogy a párt jogi lépéseket fog tenni a Rinocérosz Kft. ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK