Orbán szerint vízválasztó lesz a szavazás

2006.09.29. 20:14

Pár órával a kampánycsend előtt a Fidesz elnöke a Hír TV-ben arról beszélt, hogy a magyar demokrácia soha nem volt olyan morális és politikai mélyponton, mint most. Orbán Viktor szerint ezért a vasárnapi önkormányzati választás vízválasztó lesz. Gyurcsány Ferenc kormányfő az MSZP pécsi kampányzáróján azt mondta: nem fog megalkudni.

Vasárnap dől el, hogy még tovább süllyedünk, vagy felfelé indulunk - mondta Orbán, aki beszéde elején arról beszélt, hogy volt kormányfőként erkölcsi kötelességének érzi, hogy szóljon a választókhoz.

A pártelnök szerint a magyar kormány az elmúlt két évben letért a demokrácia útjáról, és ennek következményeként súlyos morális, politikai és pénzügyi válság alakult ki. Orbán Viktor egy pályájáról letért, szakadék felé rohanó vonathoz hasonlította az országot, és azt mondta: október 1-jén "meghúzhatjuk a vészféket", és visszatérhetünk a demokrácia biztonságos útjára. 

"Vasárnap arról dönt az ország, hogy elfogadjuk-e, hogy az a magyar embereknek sorsa, hogy időről időre, amikor egy kormány saját hibájából válságba viszi a nemzetet, akkor erőnek erejével elszedje a pénzüket, elszegényítse őket, hol Bokros-csomag, hol Gyurcsány-csomag, hol konvergenciaprogram fedőnéven, aztán kezdjen mindent elölről" - mondta a Fidesz elnöke.

Orbán szerint a miniszterelnök egyet tehet, "ha maradt benne egy szemernyi tisztesség: hogy bocsánatot kér mindenkitől, akinek hazudott, és szemlesütve távozik". A Fidesz elnöke szerint az erőszak megelőzhető lett volna, ha a miniszterelnök bocsánatot kér a hazugságaiért. A pártelnök arra kérte az embereket, tegyenek meg mindent, hogy a választás nyugodt, békés, demokratikus módon menjen végbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK