Közel hatszázan már megnyerték a választást

2006.09.29. 16:54

Országosan 568 településen indul mindössze egyetlen jelölt a polgármesteri székért, akiket gyakorlatilag győztesnek lehet tekinteni már a szavazás előtt: megválasztásukhoz ugyanis elég településenként egyetlen szavazat. Az általunk megkérdezettek sikereikkel magyarázták a riválisok hiányát.

Egyáltalán nem sérül a demokrácia az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője, Rytkó Emília szerint azzal, hogy az ország településeinek csaknem ötödén csupán egyetlen jelölt közül "választhatnak" a szavazók vasárnap. Az Országos Választási Iroda vezetője szerint, ha vannak olyanok, akik éreznek magukban erőt, tettrekészséget egy település irányításához, és vannak olyan helybeliek, akik szavazatukkal rájuk is merik bízni a lakóhelyüket, akkor ez megfelel a demokrácia alapjainak.

"Én egy tökös fickó vagyok - mondanám, ha most egymással szemben borozgatnánk" - felelte Valler József, Bodrogkisfalud jelenlegi polgármestere arra kérdésre, hogy szerinte más személy miért nem indul a vezetői székért. Ő nyolc éve irányítja a 980 lakosú borsodi falut, mint mondta, nem a pénzért. Csekély tiszteletdíjat kap, nem ebből él - tette hozzá.

Bodrogkisfalud anyagi helyzetéről azt állítja, hogy "szegény, olyan, mint a többi falu országszerte". Mégis sorolja az elmúlt két ciklus eredményeit: új tornaterem, közösségi ház, vendégház, felújított 48-as emlékmű, csatornázás, árvízvédelem, utak építése, kábeltévé és széles sávú internet. Megjegyezte, a másik oka annak, hogy elégedettek vele, az a kommunikációja lehet. "Én itt mindenkinek a Valler Öcsi vagyok, nem a település első, hanem csak egyetlen embere" - mondta az 57 éves jelenlegi és minden bizonnyal leendő polgármester.

A mintegy kétezres lélekszámú Pest megyei Vácrátót mostani vezetőjének sem lesz konkurense vasárnap. Garamszegi Géza azonban azt mondta: "Nem egy csábító dolog polgármesternek lenni." Mint hangsúlyozta, ők is "küzdenek" a pénzért, hogy a pályázatokhoz oda tudják tenni az önrészt, amit Vácrátóton önkormányzati telkek eladásából teremtettek elő. Az elmúlt években így megvalósított projektek listája az ő esetében is hosszú, ezért "lehetségesnek" tartja, hogy a helybeliek elégedettek mindazzal, ami náluk az utóbbi években történt.

A pályázati eredményeire büszke Dicső László is, Alsómocsolád első embere, akinek ugyancsak nincs kihívója. A baranyai zsáktelepülés az elmúlt két évben 386 millió forint pályázati pénzt nyert, amiből Dicső állítása szerint mindössze hat százalék volt az önrész, de mint elárulta: arra is pályáztak. A három megyeszékhelytől, Pécstől, Kaposvártól és Szekszárdtól egyaránt 55-60 kilométerre elhelyezkedő 358 lakosú faluban a fesztiválteremtől a 40 fős idősotthonig hosszan sorolja Dícső az eredményeket. Alsómocsoládon egyébként még a képviselői helyekért is csak egy új jelölt szállt versenybe.

A polgármester azt mondta, hogy - az újraválasztás előtt álló - képviselő-testület tagjaival "sokat gondolkodtunk azon, hogy miért nem indul más a polgármesteri és a képviselői tisztségekért, aztán csak arra tudtunk következtetni, hogy elégedettek velünk". Dicső még azt is hozzátette: az alsómocsoládiak pontosan tudják, hogy 2007 és 2013 között még több fejlesztési pénz áramlik az országba, ami miatt szerinte felettébb optimisták is a lakosok.

Az osztrák-szlovén-horvát határ menti Zala megyében feltűnően sok településen nincs többes jelölés a polgármesteri tisztségért, így van ez a Zalakaros mellett fekvő Galambok községben is. Kiss-Tóth László jelenlegi vezető egyedül indul, de ennek magyarázatát nemigen tudja megfejteni. Kérdésünkre hosszasan hallgatott, majd végül halkan azt mondta, hogy talán a helyieknek jó úgy, ahogy van. A közeli fürdő miatt idegenforgalmi bevételekhez jutnak, de "ügyesen" pályáznak is, Kiss-Tóth szerint "évente legalább kétszer nyernek is nagyobb összegeket, a kisebb beruházásokat pedig megoldják zsebből". Társaihoz hasonlóan ő is a nehézségekre hívja fel a figyelmet, de nem panaszkodik: "Sokat kell dolgozni, küzdeni ezekért a pénzekért, de tulajdonképpen ezért vagyunk" - mondja végül.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKK