A Medián Demszky győzelmét jósolja

2006.10.01. 19:14

Az elmúlt két napon végzett közvélemény-kutatások szerint Demszky Gábor nyeri a főpolgármester-választást. A fővárosi közgyűlésben azonban valószínűleg nagyon kiegyenlített erőviszonyok alakulnak ki. A megyei közgyűlésekben szinte mindenütt a Fidesz-KDNP közös lista kerül többségbe a felmérés szerint, a megyei jogú városok közgyűléseiben már kiegyenlítetteb lehet a kép. 

A budapesti főpolgármesteri székért folytatott versenyből minden bizonnyal az SZDSZ és az MSZP közös jelöltje, Demszky Gábor kerül ki győztesen. A Medián előzetes közvélemény-kutatása szerint a Demszky Gábor 46:41 százalékos szavazataránnyal győz a független, Fidesz által is támogatott Tarlós Istvánnal szemben. Szintén Demszky győzelmét jósolja a Tárki is.

A fővárosi közgyűlésben azonban valószínűleg nagyon kiegyenlített erőviszonyok alakulnak ki a kormánypártok és az ellenzék között. Az előrejelzés szerint a Fidesz-KDNP 38 százalékra számíthat, az MSZP 35 százalékra, az SZDSZ 14, míg az MDF 6 százalékra.

A megyei közgyűlésekben (tehát a nem megyei jogú városok és a községek lakosainak szavazatai alapján) valószínűleg mindenütt a Fidesz-KDNP közös lista kerül többségbe. Ez alól esetleg egy-két kivétel fordulhat elő (például Heves megyében). Érdekesség, hogy ezúttal várhatóan számos 1990 óta hivatalban lévő polgármester búcsúzik tisztségétől.

Az egyes településeken várható, hogy az ellenzék javít pozícióin - áll a Medián előrejelzésében. A Gallup szerint országosan a Fidesz 38, az MSZP 37, az SZDSZ 14, az MDF 5 százalékot kap országosan. A Gallup által megkérdezettek többsége szerint marad Demszky Gábor a főpolgármester.

A Medián arról is megkérdezte a szavazókat, hogy szerintük az önkormányzati választások túlmutatnak-e a konkrét helyhatósági tisztújítások tétjén. A szavazópolgárok egyharmada osztotta azt az álláspontot, hogy ez a kormányról ítéletet mondó népszavazás.

A Medián a választást megelőző két napon, szeptember 29-én és 30-án a Magyar Televízió és az RTL Klub megbízásából 3000 fős mintán végzett személyes felmérést a szavazókorú népesség hangulatáról, szavazási szándékairól. A budapesti előrejelzés megbízhatóságának érdekében a fővárosban 1000 személy megkérdésére került sor, de az ország egészére vonatkozó adatok esetében Budapest tényleges súlyával szerepel.