Feszültség és üresség az MSZP-központban

2006.10.01. 19:06

A szocialisták vezetői a miniszterelnök mögötti stabil kormánytöbbségre hivatkozva vereségük ellenére is határozotan folytatnák a reformokat, ugyanakkor "nagyobb türelmet és szélesebb körű szakmai egyeztetést ígértek" a kormány politikájában. Az este folyamán szimpatizánsok alig jelentek meg, és a politikusok sem sürögtek-forogtak. Olvassa el tudósításunkat az MSZP választási estéjéről!

23:10

"Továbbra is ehhez a politikához kérem a támogatást, és ez a támogatás meg van a kormánypártokban" - közölte Gyurcsány Ferenc kormányfő sajtótájékoztatóján. Szavai alátámasztására közölte: az este folyamán töbször beszélt Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével, aki biztosította pártja változatlan támogatásáról. A miniszterelnök szerint "közvetlenül semmiképpen nincs befolyása a kormányzati politikára az önkormányzati választások eredményének". A közvetett okot abban jelölte meg a kormányfő, hogy ezután más településvezetőkkel ülnek le majd tárgyalni.

Gyurcsány azt hangoztatta, az a helyes, ha a kormány nem mondja meg a településeknek, hogy mi a dolga, és ez szerinte fordítva is igaz kell, hogy legyen. "Megosztott a hatalom, megosztott a jog" - közölte a kormányfő. Hiller István pártelnökhöz hasonlóan ő is azt mondta, hogy a reformok politikája rövid távon nem hoz támogatókat, "de ha ezt néznénk, arra rámegy az ország" - közölte.

Korábban bejelentett pártelnöki ambícióival kapcsolatban elmondta, hogy továbbra is "a politikai társbérlet elkerülését" tartja célszerűnek, vagyis változatlanul ambícionálja az MSZP elnöki tisztségének megszerzését. Közölte: a szocialisták támogatottsága változatlanul ott van mögötte. Mint elmondta, a koalíció politikájának tartalmi része "jó", abban nincs mit végiggondolni. A miniszterelnök közvetlenül nem reagált Orbán Viktor azon szavaira, miszerint a választók leváltották volna a hivatalban lévő kormányőt.

23:05

"Felkészültünk a gyengébb eredményre. Tudtuk, hogy politikánk rövid távon nem hoz népszerűséget" - jelentette ki Hiller István a helyhatósági választások eredményét kommentáló rövid sajtótájékoztatóján. Az MSZP elnöke külön kiemelte - a kormánypártok számára kedvező eredményt hozó - budapesti választási eredményeket, mondván a főváros fejlődése az egész országra hatással van. Hiller szerint nem minősíti politikájukat a vasárnapi választás erdménye.

22:35

Egyre több MSZP-politikus jelenik meg a pártszékház folyosóján. Juhász Ferenc alelnök úgy reagált Orbán Viktor Fidesz-elnök szavaira, hogy az emberek nem a miniszterelnökről, hanem a polgármesterekről döntöttek. Arra a kérdésre, hogy az eredmény ismeretében változtatnak-e valamit a politikájukon, azt felelte: "Az a kérdés, hogy Magyarország csődbe jusson-e vagy sem, az a kérdés, akarjuk-e, hogy a gyerekeink elveszítsék az esélyt a jobb életre?" - kérdezett vissza a párt elnökhelyettese.

Szekeres Imre ugyanerre a kérdésre Sólyom László államfőt idézte, aki szerinte azt mondta, hogy a reformokat - bármilyen színezetű is a kormány - folytatni kell. Ugyanakkor hozzátette: a továbbiakban szélesebb körű egyeztetés kell a szakmai szervezetekkel. "Mi mindenestre nagyobb türelemmel végezzük majd a munkánkat" - ígérte a politikus.

22:10

"A népek azt érzik, hogy a kormány kiveszi a pénzt a zsebükből" - mondta az [origo]-nak Hubay László. A narancssárga pólót és zöld VIP-karszalagot viselő politológus szerint emellett "a Fidesz destabilizáló politikájának beérése" és az magyarázza a vezető kormánypárt egyre egyértelműbbnek látszó vereségét, hogy a kis falvak, "a kevésbé urbanizált települések" akár azt is gondolhatják, hogy a Kossuth téri tüntetésért és a randalírozásért a kormány a felelős. "Az MSZP most begyűjtötte a büntetőpontokat" - tette hozzá Hubay.

21:42

"A célunk az volt, hogy Demszky Gábor nyerjen, és úgy néz ki, koalíciós győzelmet fogunk látni" - közölte Molnár Gyula, az MSZP XI: kerületi polgármesterjelöltje, aki valószínűleg megnyerte a válaztást. A szocialisták budapesti elnöke az egyetlen politikus a házban, aki hajlandó nyilatkozni, de mint a tévériportereknek már a gyorsinterjúk előtt odasúgta: csak a fővárosról szeretne nyilatkozni. Van, aki ennek ellenére rákérdezett a Sólyom-beszédre, mire Molnár közölte, azzal majd külön kell foglalkoznia a politikának. A saját kerületéről is óvatosan beszélt, mint mondta, reméli, hogy a négy éves munkáját értékelték a szavazók.

21:30

Az összes szocialista politikus eltűnt a pártszékház folyosóiról, csak a sajtó munkatársai figyelik laptopjaikon és a televíziók képernyőjén az MSZP számára kedvezőtlen részeredményeket.

20:50

Beszüntetik a nyilatkozatokat a párt vezető politikusai, mint az MSZP egyik munkatársától megtudjuk: amíg nincsenek kézzelfogható eredmények, addig nem nyilatkoznak a vezetők. A székház előtt csak néhány szimpatizáns lézeng, az épületben egyre nagyobb a feszültség.

20:15

Kiss Péter azt mondta az [origo]-nak, hogy a közvéleménykutatási eredményekkel ellentétben ő nem várja "a megyék elvesztését", szerinte kiegyenlítődnek az erőviszonyok a közgyűlésekben. "A négy évvel ezelőtti eredményeket ilyen megszorítások közepette természetesen nem tudjuk hozni, az megismételhetetlen" - utalt a választók pénztárcáját sok tekintetben kedvezőtlenül érintő kormányzati döntésekre, és a 2002-es győzelmük kapcsolatára. A politikus úgy véli, a választók sok megyei jogú városban ismét azokra az emberekre voksolnak, akik az elmúlt esztendőkben fejlesztették lakóhelyüket, márpedig szerinte nagyon sok ilyen szocialista polgármester indult a pozíciójáért újra.

A párt elnökségi tagja részben egyetértett Sólyom László beszédével, miszerint nem kell parlamenten kívüli megoldásokat keresni. A Gyurcsány Ferencet nyíltan bíráló mondatokra a következőképpen reagált: "Mi is úgy gondoljuk, hogy a koalíció felelőssége nagy a közeljövő politikáját iletően, ezzel a felelősséggel tisztában vagyunk." Ugyanakkor bírálta az államfőt, amikor azt mondta, hogy a közvéleménykutatási adatok szerint az ország kétharmada elutasítja a zavargásokat, ugyanakkor Kiss szerint Sólyom szavaiból azt lehet kiolvasni, hogy ő a maradék egyharmadhoz tartozik.

Azt viszont mulatságosnak tartotta a munkaügyi és szociális miniszter, hogy Szíjjártó Péter "háromszor is megköszönte az elnök úr szavait, anélkül, hogy értelmezte volna azokat", valamint, hogy a "néhány tucat Kossuth téri tüntető éljenezte azt."

20:05

Az MSZP frakcióvezetője Sólyom László korábbi beszédére utalva úgy nyilatkozott, hogy nem az ország van morális válságban, hanem a közélet, de a kormánynak stabil többsége van. "És ez a többség nem az erkölcsi parancs ellenére, hanem pontosan amiatt van a kormányfő mögött" - közölte Lendvai Ildikó.

Fotó: MTI

19:40

"Nincs az az erő, ami az MSZP-t eltérítené a négy hónappal ezelőtt kapott kormányzati felhatalmazástól" - jelentette ki Juhász Ferenc a Köztársaság téri pártszékházban tartott sajtótájékoztatóján. A párt alelnöke közölte, "van stabil kormánya az országnak", és a mai választási részvétel is azt igazolja számukra, hogy nincs válság az országban. Mint közölte, ha az lenne, akkor vagy nagyon sokan, vagy nagyon kevesen mentek volna el választani, márpedig mint az alelnök elmondta: pont ugyanakkora a részvétel, mint négy éve.

A köztársasági elnök pár perccel korábbi szavaira beszédében nem tért ki az alelnök, arra csak újságírói kérdés nyomán reagált röviden. Juhász szerint abban igaza van Sólyom Lászlónak, hogy a politika holnap nem folytathatja ott, ahol eddig volt, az államfői értékeléssel azonban nem értett egyet. Azt is elmondta, hogy a hírekkel ellentétben nem listázzák azokat, akik az MTV ostrománál és a nagykörúti zavargásokban részt vettek, azonban közölni kell az országgal, hogy a Fidesz és a Jobbik politikusai jelen voltak a Kossuth téri eseményeknél.

Urnazárás előtt

Hat óra után érkeztek a párt székházába az MSZP vezetői, elsőként Szekeres Imre elnökhelyettes, majd Hiller István pártelnök. Egyelőre egyikük sem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett, Hiller ezt azzal indokolta az [origo] kérdésére, hogy még "formailag sem szeretné megsérteni a kampánycsendet".

Az MSZP marad a megszokott helyszínnél: ezúttal is a párt Köztársaság téri székházában várja az eredményeket. Ezúttal azonban nem fogadják az épületben a szimpatizánsokat, csak a politikusok és a meghívott vendégek figyelik a helyszínről az eredményeket. Nyakó István pártszóvivő azonban korábban az [origo]-nak azt mondta, azért számítanak arra, hogy érkeznek támogatók.

Az épület körül tripla fémkordon vigyáz a bztonságra, és feltűnően sok a biztonsági ember is: egy biztonsági cég alkalmazottai mellett a Köztársasági Őrezred több tucatnyi embere is vigyázza az este biztonságát.

A szocialisták számára azért is különösen fontos a szavazás, mert négy éve nagyon jól szerepeltek, az idén nyáron kihirdetett megszorító intézkedések miatt azonban a felmérések szerint jócskán visszaesett a támogatiottságuk, így kérdés, hogy mennyit sikerül megtartani a 2002-ben elnyert helyi pozíciókból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK