Bár Demszky Gábor, az SZDSZ jelöltje maradt a főpolgármester, Kuncze Gábor pártelnök csalódott az eredmények miatt. Az újraválasztott főpolgármester beszédében Tarlóson élcelődött, és köszönetet mondott a szavazóknak. Kuncze szerint nem a bukott polgármesterek hibáztak, inkább a Gyurcsány-csomag miatt nem tudtak győzni. Olvassa el tudódításunkat az SZDSZ választási estéjéről, amely egy jampec-zenekarral zárult!

00:24

Elkezdte rock and roll műsorát a jampecnek öltözött férfiakból és egy Marilyn Monroe jelmezes lányból álló Pedrofon zenekar. A Liberálisok Házánál megjelent pár rendőr, és felbukkantak néhányan a szabad demokraták ellendrukkerei közül is, de konfliktus nem alakult ki.

00:08

"Azzal kezdeném, hogy Budapest liberális város" - ezek voltak Demszky Gábor, az ötödszörre megválasztott főpolgármester első szavai a liberális szimpatizánsokhoz éjfél előtt néhány perccel. Demszky ezzel Tarlós István beszédére utalt, mivel független, de a Fidesz által támogatott riválisa korábban ennek ellenkezőjét hangoztatta. Ugyanakkor gratulált Tarlósnak, és megjegyezte: csak jót tud mondani róla. "Szeretnék együttműködni vele, mint a fővárosi Fidesz egyik vezető személyiségével" - tette hozzá Demszky csípősen, így akarva borsot törni a saját függetlenségét hangoztató, de a Fidesz támogatásával indult ellenfele orra alá.

 "Budapest nem a zavargások, nem az utcai vandalizmus, hanem a vendégszerető biztonság és béke fővárosa" - szónokolt a főpolgármester, aki köszönetet mondott valamennyi választópolgárnak, akik elmentek szavazni. "Bátran fogunk politizálni Budapestért, konflikusok árán is" - ígérte beszédében. Demszky végül virággal köszönte meg édesanyjának és feleségének a támogatását.

A főpolgármester után Kuncze Gábor is beszédet mondott, amelyben a szimpatizánsok előtt is megismételte mindazt, amit korábban újságíróknak mondott az este tanulságairól és Sólyom László szavairól.

22:35

"Nem szavaztunk Gyurcsány Ferenc kormányfőről" - jelentett ki Kuncze Gábor újságíróknak Orbán Viktor beszéde után. Az SZDSZ elnöke szerint az eredményekből nem következik, hogy "most azoknak kéne kormányozni, akik négyszer akkorát ígértek". Kuncze az Orbán által felvetett szakértői kormány ötletéről úgy véli: nincs értelme, ha nincs mögötte közös politikai program. A liberálisok vezetője a tüntetések várható folytatódásáról azt mondta: "az emberek az utcán vannak, és én tiszteletben tartom a véleményüket. Ugyanakkor ha az utcán meg lehet dönteni a kormányt, a vesztesek mindig megkísérelhetnék ezt."

Fotó: Hajdú D. András

22:18

Orbán Viktor kivetítőn közvetített beszédét helyenként hangos tiltakozás, gúnyos nevetés kísérte az SZDSZ rendezvényén. A Liberálisok Házában azonban egyre nyomottabb a hangulat, az összegyűlt szimpatizánsok többnyire csendben ülnek. Egy fiatalokból álló társaság tagjai a Pedrofon zenekar közelgő fellépésének hírével próbálták jobb kedvre deríteni egymást.

22:07

"A következő éveknek az együttműködésről kell szólniuk" - mondta Kóka János gazdasági miniszter az [origo]-nak az SZDSZ pozícióvesztései kapcsán. Szerinte a fideszes politikusok döntésén múlik, hogy ez létrejön-e, "együttműködnek vagy harcolnak". "Kőkeményen tovább kell mennünk azon az úton, amit megkezdtünk" - a miniszter szerint ez az önkormányzati választás tanulsága az SZDSZ számára. 

21:30

"Tény, hogy az előzetes felmérések alapján arra számítottunk, hogy mindenhol megmaradnak a pozícióink. Ebben az értelemben csalódott vagyok" - mondta Kuncze Gábor pártelnök. Az SZDSZ vezetője a megszorító csomaggal magyarázta a népszerűségvesztést. Úgy gondolja, nem a pozíciójukat vesztő szabad demokrata polgármesterek tehetnek a vereségükről, hanem a Gyurcsány-csomag, ami ugyanakkor elkerülhetetlen volt. A köztársasági elnök beszéde kapcsán kijelentette: egyetért azzal, hogy bajok vannak a politikával.

"Ha a politika nem lesz képes megtalálni a közös pontokat, amikkel közösen tudjuk megalapozni a jövőt, akkor nagyon nagy bajok lesznek ezzel az országgal" - fogalmazott a pártelnök.

Két fiatalembert kikísértek a rendőrök a sátorból, mert egyikük azt állította, hogy bent egy magas férfi megütötte, mert jobboldali nézeteket hangoztatott.

Fotó: Hajdú D. András

21:00

Megérkezett Kuncze Gábor pártelnök, aki a szimpatizánsokhoz hasonlóan kissé feszültnek tűnik, zsebkendővel törölgeti a homlokát. A helyszínen van már Demszky Gábor főpolgármester-jelölt is, ő azt tervezi, hogy csak akkor nyilatkozik majd a sajtónak, ha már véglegesnek mondható eredményt lehet tudni.

20:15

A liberálisok szimpatizánsai feszülten, csöndesen figyelik a kivetítőket, a számukra kedvező részeredményeket tapssal kísérik. "Nagyon vezet a Fidesz" - jegyezte meg aggodalmasan egy fiatal lány. A helyszínen egyelőre kevés vezető SZDSZ-es politikus jelent meg, Horn Gábor mellett Molnár Lajos egészségügyi miniszter és Magyar Bálint, az oktatási tárca volt vezetője van itt.

19:41

Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke Sólyom László államfő bírálatára azt mondta: neki az elmúlt napok nem arról szóltak, mint amit Sólyomnak. Közölte: folytatják, amit elkezdtek. Véleménye szerint egy éve folyik a szélsőségesek heccelése.

19:00

A MIÉP is sátrat állított a szabad demokraták rendezvényhelyszínétől néhány méterre. A Zsinka László főpolgármester-jelölt plakátjaival dekorált sátor egyelőre csaknem teljesen üres, de a liberálisoknál is kevesen vannak még. Az emberek a kivetítők előtt várakoznak arra, hogy elkezdődjön a közvetítés a választási este többi helyszínéről.

Minden bizonnyal Demszky Gábor lesz a főszereplője az SZDSZ választási estéjének. Ha a főpolgármester-jelölt nyer, ötödik ciklusát kezdi meg Budapest első embereként. Mint jelezte, ez lesz az utolsó is, 2010-re ugyanis meg akarja találni utódját. Míg a liberális párt tagjai és szimpatizánsai Demszky Gábor főpolgármester újraválasztásáért drukkolnak, a swinget és rock and rollt játszó Pedrofon zenekar lép fel.