Hiába várták Orbánt a Kossuth téren

2006.10.01. 20:13

Hiába építettek külön színpadot a Kossuth téri tüntetők Orbán Viktornak, a Fidesz elnöke nem ment el a demonstrációra. A tüntetők óriási ovációval fogadták Sólyom László államfő beszédét. Bár a Kossuth térre és az MTV székházához rengeteg rendőr érkezett, eddig semmilyen rendbontás nem volt.

00:40

Az [origo] által megkérdezett tüntetők szerint csak radikálisabb eszközökkel lehet eredményt elérni. "Kicsit erőszakosabb úton kell csinálni" - mondta egy tüntető, aki szerint sztrájkra, úttorlaszra van szükség. Ebben majd minden megkérdezett egyetértett. "Az egészből nem lesz semmi. Ha meg akarunk csinálni egy asztalt, nem elég a gyalut rátenni, húzni is kell rajta" - közölte egy középkorú férfi. Sokan azt mondták, szükség van egy vezérre, aki összefogná a küzdelmet. Mint a korábbi szónoklatokból kiderült, Orbán Viktort tartanák jónak erre a posztra.

00:10

A tüntetők között az a pletyka terjedt el, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azért nem ment el a Kossuth térre, mert halálosan megfenyegették.

23:30

A Kossuth téren egyre kevesebben vannak, ugyanakkor egy kisebb tömeg gyűlik a Nádor utcában két kávézóban. Itt tévén követik az eredményeket, és minden fideszes győzelmet hangosan üdvözölnek.

22:20

Grespik László közölte, hiába ácsoltak új színpadot Orbán Viktornak, a Fidesz elnöke nem jön el. Véleménye szerint azért nem jön el Orbán, mert jól áll a Fidesz, és nincs már szüksége a Kossuth téri tüntetőkre. Ezután kifütyülték Grespiket a tüntetők.

21:18

A téren mindenki Orbán Viktort várja. Mióta a téren elterjedt a hír, hogy Orbán nem megy oda, egyre hangosabban követelik, hogy a pártelnök jelenjen meg.

20:50

A Kossuth téren és a Szabadság téren, az MTV székházánál rengeteg a rendőr. Nagyobb és kisebb buszokkal érkeztek az ország minden pontjáról. A rendőrök a helyszínen öltöznek fel, szinte mindenkin fényes testvédő páncél van.

20:00

Este nyolc órára megtelt a Kossuth tér. Egymást követik a szónokok a színpadon, a tömeg folyamatosan azt skandálja, hogy egységben az erő.

A töntetők biztosra veszik, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke elmegy a Kossuth térre. Az [origo]-nak az egyik szervező azt mondta, hogy 9-re jön Orbán. A pártelnök ugyanakkor azt nyiltakozta korábban, hogy nem megy a Kossuth térre, a Polgárok Házából figyeli az eredményeket.

A demonstrálók óriási ovációval fogadták Sólyom László köztársasági elnök beszédét. Az államfő az urnazárás után tartott beszédében azt mondta: Gyurcsány Ferenc lelepleződése óta a demokráciába vetett bizalom megrendült és a miniszterelnök utólagos reagálásaival sem törekedett rá, hogy visszaállítsa a bizalmat. Sólyom felhívta a figyelmet, hogy a miniszterelnök személyéről kizárólag az Országgyűlésnek van lehetősége dönteni. A Fidesz köszönetet mondott Sólyomnak a "világos iránymutatásért", az MSZP viszont közölte, töretlen a bizalom Gyurcsány iránt.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK